Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Εξώδικο έστειλε παιδίατρος στη γιαγιά του παιδιού που τσιμπήθηκε από φίδι στο Βόλο

Η παιδίατρος Αναστασία Κατσιαρδάνη, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του «Αχιλλοπουλείου» απαντά με εξώδικο προς την γιαγιά του 19 μηνών παιδιού που πριν από λίγες εβδομάδες απασχόλησε την επικαιρότητα με την καταγγελία της ότι φίδι τσίμπησε τον εγγονό της και ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Όλα συνέβησαν την 23η Ιουλίου 2018 και η κ. Μητρομάρα – Γαλάτου με επιστολή της στο TheNewspaper.gr κατήγγειλε το προσωπικό του Νοσοκομείου για αδιαφορία στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

Στο εξώδικο που δημοσιεύει σήμερα το TheNewspaper.gr η παιδίατρος αναφέρει:

«Το 19 μηνών προνήπιο, ο εγγονός σας, προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου γύρω στις 14:15 (γεγονός που τεκμηριώνεται ηλεκτρονικά), με συνοδούς εσάς και το σύζυγό σας, που αναφέρατε ως ιστορικό ότι το παιδί έχει χτυπήσει στο αριστερό του χέρι σε πέτρα που βρισκόταν πάνω σε κορμό δέντρου στην εξοχική σας κατοικία στο Βένετο όπου παραθερίζατε.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο μικρός ασθενής δεν παραπέμφθηκε απευθείας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Παιδιατρικής Κλινικής αλλά της Ορθοπαιδικής και Χειρουργικής Κλινικής, αφού ζητούσατε επιμόνως να γίνει ακτινογραφικός έλεγχος, ο οποίος αποδεικνύεται πως διενεργήθηκε στις 14:29, διαγνώσθηκε στη συνέχεια και κατόπιν το παιδί επισκέφθηκε ξανά το ΤΕΠ Ορθοπαιδικής και Χειρουργικής για να εξεταστεί και να συνεκτιμηθεί με το αποτέλεσμα της ακτινογραφίας και το αναφερόμενο από εσάς ιστορικό.

Το αληθές λοιπόν είναι ότι μετά από όλα αυτά το παιδί παραπέμφθηκε στο ΤΕΠ Παιδιατρικής, με εσάς και το σύζυγό σας να εξακολουθείτε να διατείνεστε πως το παιδί έχει χτυπήσει στο αριστερό του χέρι!

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως όλως ψευδώς ισχυριστήκατε στα ΜΜΕ ότι ο σύζυγός σας από την αρχή ανέφερε στους ιατρούς ότι το παιδί δαγκώθηκε από φίδι.

Μάλιστα σκοπίμως αποκρύψατε από τα ΜΜΕ ότι πριν προσέλθετε στο Νοσοκομείο του Βόλου επισκεφθήκατε το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, όπου επίσης ισχυριζόσασταν ότι το παιδί χτύπησε το χέρι του σε πέτρα, ήσαστε δυσαρεστημένη γιατί δεν του βγάλανε ακτινογραφία και μάλιστα ενισχυτικό της αλήθειας των όσων αναφέρω είναι ότι φέρατε το παιδί στο Νοσοκομείο Βόλου με νάρθηκα στο χέρι του!

Μάλιστα το αληθές είναι ότι όταν πρώτη φορά ακούσατε από το ιατρικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής και συγκεκριμένα από εμένα, ότι το παιδί δαγκώθηκε από φίδι, εκπλαγήκατε και ισχυριζόσασταν χαρακτηριστικά ότι στην αυλή σας φίδια δεν υπάρχουν!

Το παιδί λοιπόν μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ της Παιδιατρικής Κλινικής γύρω στις 15:00. Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν σε ενεργό 24ωρη εφημερία, εντός του νοσοκομείου. Ενημερώθηκα αρχικά τηλεφωνικά για το περιστατικό από ειδικευόμενο της Παιδιατρικής Κλινικής που ηλεκτρονικά τεκμηριώνεται πως με κάλεσε στο κινητό μου στις 15:11 και 15:13 και στις 15:14-15:15 ευρισκόμουν ήδη στο ΤΕΠ Παιδιατρικής.

Πρώτη εγώ αμέσως μόλις είδα το παιδί διέγνωσα πως επρόκειτο για δήγμα φιδιού και ότι ως δηλητηριώδες δήγμα θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε.

Συνεπώς ψευδέστατα και εντελώς συκοφαντικά προσβάλλοντας με τόσο ως ιατρό όσο και ως άνθρωπο αναφέρατε στα ΜΜΕ ότι μόνο οι μαθητευόμενοι ήταν κοντά στον εγγονό σας, ότι στις 16:15 εγώ δεν είχα εμφανιστεί και ότι στις 16:30 οι συνάδελφοι αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του περιστατικού μετά από 2μιση ώρες απάθειας και ότι τότε, δηλαδή στις 16:30 εμφανίστηκα εγώ η Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής, αφού προφανώς με μπερδέψατε με την Αναισθησιολόγο, η οποία ήταν σε εφημερία ετοιμότητας και κλήθηκε από εμένα για να συνοδεύσει το παιδί στη διακομιδή του.

Άλλωστε υπάρχει σωρεία τεκμηρίων (τηλεφωνικών από το τηλ του ΤΕΠ και λοιπών ηλεκτρονικών που αποδεικνύουν την ενεργό μου εκεί παρουσία).

Ψευδόμενη καταφανέστατα προσβάλατε στο έπακρο την τιμή, το κύρος και την υπόληψή μου παρουσιάζοντας με ως ανεύθυνη ιατρό παρά το γεγονός πως ήμουν δίπλα στον εγγονό σας από την πρώτη στιγμή που προσήλθε στο ΤΕΠ Παιδιατρικής, διέγνωσα αμέσως (λόγω εμπειρίας και ειδικής εξειδίκευσης στο θέμα), ότι επρόκειτο για δήγμα φιδιού και έκτοτε με μία ομάδα 10 συναδέλφων ιατρών ειδικών και ειδικευομένων (6 της Παιδιατρικής Κλινικής και 4 άλλων κλινικών, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι), κάναμε το αρμόζον και ανθρωπίνως δυνατόν και διαχειριστήκαμε, όπως προανέφερα, άψογα το περιστατικό από ιατρικής και δεοντολογικής πλευράς (κλινικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά), προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του παιδιού και να μεταφερθεί ασφαλές, ως έπρεπε στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας που εφημέρευε, αλλά και που διέθετε περισσοτέρων υποειδικοτήτων γιατρούς, ευρισκόμενο αφ’ ενός πλησιέστερα (δίπλα) στο Τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα, αλλά και αφ’ ετέρου πλησιέστερα σε Νοσοκομείο που διέθετε ΜΕΘ Παίδων.

Προσωπικά είχα επικοινωνήσει 2 φορές με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (γεγονός που τεκμηριώνεται) και συγκεκριμένα με τον εφημερεύοντα ιατρό της ΜΕΘ, ο οποίος με ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να παραλάβει ένα τέτοιο παιδί σταθεροποιημένο, παρά μόνο αν επιδεινωνότανε και ήταν διασωληνωμένο.

Όπως ξέρετε το παιδί συνοδεύθηκε στη διακομιδή του και με Αναισθησιολόγο, για το ενδεχόμενο που θα έχρηζε διασωλήνωσης, την οποία (αναισθησιολόγο), είχα καλέσει εγώ η ίδια (ήταν σε εφημερία ετοιμότητας), η οποία προσήλθε στο ΤΕΠ λίγο πριν τη διακομιδή του εγγονού σας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε επίσης παρουσία Αναισθησιολόγου, ο οποίος ήταν σε ενεργό υπηρεσία στο αναισθησιολογικό τμήμα και ο οποίος επίσης εκλήθη από εμένα και τον οποίον εσείς αποκαλέσατε και χαρακτηρίσατε «τσέλιγκα» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.. …… Είμαι η ίδια που ζήτησα να φέρετε δροσερό νερό να βρέξουμε τα χείλη του παιδιού, το οποίο συνέχιζε να έχει αιμοσυμπύκνωση (όχι αναιμία! που εσφαλμένα ανακοινώσατε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού ο πρώτος αιματοκρίτης του παιδιού ήταν 44%, ασυνήθιστα ψηλός για προνήπιο και αφού μετά την παρέμβασή μας και ενυδάτωσή του κατέβηκε σε φυσιολογικά όρια, όπως απέδειξαν οι συνεχείς εξετάσεις που κάναμε στο παιδί, ακόμη και μερικά λεπτά πριν ανέβει στο ασθενοφόρο στις 17:35)

Σημειώνεται πως δεν διασωληνώθηκε ποτέ ο εγγονός σας, όπως παραπληροφορήσατε τα ΜΜΕ. Αν ο εγγονός σας ήταν τόσο άσχημα ώστε να χρήζει διασωλήνωσης, θα έφευγε για τη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου και όχι στα 2 νοσοκομεία της Λάρισας. Επιπλέον δεν διακομίστηκε στο Γεννηματά Αθηνών, αλλά στο Γενικό νοσοκομείο Γεννηματά, στη Θεσσαλονίκη. Παρέμεινε 10 μέρες, γιατί έχρηζε παρακολούθησης κάποιων επιπλέον ημερών, αλλά και γιατί η αντιβίωση που του χορηγήθηκε ενδοφλέβια από εμένα στο Βόλο, θα έπρεπε να χορηγηθεί για 10 μέρες. Όσο για την ασπιρίνη που δεν χορηγήθηκε ως παυσίπονο, αν κυριολεκτείτε αντενδείκνυτο στη περίπτωση. Έτσι απαντάω και σε κάποια ερωτήματά σας, που ασφαλώς επειδή δεν είστε Ιατρός έχουν λάθος επιχειρήματα και συνδυαστική σκέψη.

Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου από εμένα έγιναν από το ΤΕΠ Παιδιατρικής τα 2 πρώτα τηλέφωνα στο ΕΚΑΒ μέχρι τις 15:50, (και συνολικά μέχρι να προσέλθουν τουλάχιστον 4 ή 5 τηλεφωνήματα και ας ισχυρίζεστε αυθαίρετα πως ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά το ΕΚΑΒ στις 17:00 – όμως δεν ήσασταν εντός του χώρου του ΤΕΠ συνέχεια, αλλά έξω και σε πρώτη ζήτηση αν χρειαζόμασταν άλλες πληροφορίες και ως εκ τούτου αποτελεί επιπολαιότητα και αυθαιρεσία να ισχυρίζεστε ψευδή γεγονότα που δεν έχουν συμβεί), 3 τηλέφωνα τουλάχιστον έγιναν στη Λάρισα (εφημερεύουσα Παιδοχειρουργικής), έγινε 2ος εργαστηριακός έλεγχος στον εγγονό σας, έγινε παρέμβαση του ΕΚΕΠΥ και ειδοποιηθήκαμε ότι τον μικρό ασθενή τον αποδέχθηκε η εφημερεύουσα Παιδοχειρουργός κα Οικονόμου Αναστασία, συμπληρώθηκαν και σφραγίστηκαν τα σχετικά έγγραφα και αναμένετο η μονάδα του ΕΚΑΒ.

Εν αναμονή της έγινε 3ος επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος (σημειωτέον ότι στις διενεργηθείσες σφραγισμένες εξετάσεις εμφαίνεται και ο χρόνος που διενεργήθηκαν), ετοιμάστηκε ένα σύντομο χειρόγραφο Ιστορικό που συνόδευσε το παιδί στη διακομιδή του, υπογεγραμμένο τόσο από εμένα όσο και από τον εφημερεύοντα χειρουργό συνάδελφο κ. Ψαριανό, στο οποίο εκτός από τη καταγραφή της κλινικής εικόνας του παιδιού, των ζωτικών του σημείων. και της θεραπευτικής αντιμετώπισης που χορηγήθηκε στο ΤΕΠ Παιδιατρικής, εμφαίνονται τα αποτελέσματα βιοχημικού ελέγχου, οι λήψεις αερίων, μέρος των τελευταίων εξετάσεων, που έγιναν μετά τις 17:00 εκμεταλλευόμενοι την αναμονή του ασθενοφόρου, προκειμένου, όπως προανέφερα, να βοηθήσουμε τους 5 συναδέλφους που θα παραλάμβαναν το παιδί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, να έχουν τελευταία αποτελέσματα και να έχουμε εμείς και αυτοί την τελική εικόνα του παιδιού.

Τουλάχιστον λοιπόν από το ΤΕΠ Παιδιατρικής, το παιδί ήταν έτοιμο για διακομιδή σε λιγότερο από μία ώρα όπως δείχνουν όλα τα τεκμήρια, ηλεκτρονικά και τηλέφωνα, και η αντιμετώπιση έγινε με την απαιτούμενη επιστημονική γνώση και εμπειρία και παρά το παραπλανητικό ιστορικό που συνεχώς επαναλαμβάνατε εσείς και ο σύζυγός σας. Το ενισχυτικό επιχείρημα επιπλέον, ότι δεν ολιγωρίσαμε είναι το γεγονός ότι το παιδί δεν εισήχθη, όπως, είθισται να συμβαίνει, ούτε καν στη Παιδιατρική κλινική, αλλά έφυγε κατ’ ευθείαν από τα επείγοντα, γεγονός που ενισχύει το πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε….

Τέλος ως προς τον αδικαιολόγητο ισχυρισμό σας ότι στο Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρχε αντιοφικός ορός σας ενημερώνω ότι προσωπικά γνώριζα από τις πληροφορίες της νοσηλεύτριας ΤΕΠ, από την πρώτη στιγμή, ότι υπήρχε στο ψυγείο αντιοφικός ορός, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη λογοδοσία.

Εντούτοις δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για να γίνει άμεσα, αλλά ούτε και αποτελεί πανάκεια η χορήγησή του, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, αν επιβαρυνόταν το παιδί, αλλά και πάλι μετά από μεγάλη περίσκεψη (εφόσον δεν υπάρχει πλήρης απόδειξη για το δήγμα φιδιού). Η επιβάρυνση συνήθως, αναμένεται να συμβεί εντός των 2 πρώτων 24ωρων ή και αργότερα και γι’ αυτό το λόγο το παιδί διακομίζεται το συντομότερο δυνατό και εφόσον σταθεροποιηθεί σε Νοσοκομείο μεγαλύτερης βαθμίδας, πιο στελεχωμένο και αν απαιτηθεί, να έχει πλησίον ΜΕΘ-Παίδων.

Σπάνια σε παιδιά απαιτήθηκε να γίνει αντιοφικός ορός, εκτός αν το επιβάλλει η βαρύτητα και η δυσλειτουργία των λοιπών συστημάτων του και διακινδυνεύεται η ζωή του περισσότερο από την κατάσταση αυτή, παρά από τη χορήγηση του ορού. Όπως ανέφερα, θνησιμότητα στα παιδιά αυτής της κατηγορίας, αν υποστούν δήγμα φιδιού (δηλητηριώδους), είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Ο αντιοφικός ορός δεν αποτελεί πανάκεια, όπως προανέφερα. Απαιτείται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει και μάλιστα με μεγάλη επιφύλαξη καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θανατηφόρο αντίδραση και ασφυκτικά φαινόμενα. Έτσι για να γίνει θα έπρεπε το παιδί να μεταφερθεί σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, να υπάρχει εκτός από το Παιδίατρο, αναισθησιολόγος, Παιδοχειρουργός, Αγγειολόγος, Ορθοπαιδικός με εμπειρία σε παιδιά, πρόσβαση σε ΜΕΘ Παίδων κ.λπ. Στην Ιατρική και μάλιστα στην Παιδιατρική, εφαρμόζονται πρωτόκολλα, βασισμένα σε τελευταία ιατρικά δεδομένα, γνώσεις και εμπειρία.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει αναμφίβολα ότι εγώ προσωπικά αλλά και όλοι οι συνάδελφοι τόσο της Παιδιατρικής όσο και των λοιπών Κλινικών του Νοσοκομείου Βόλου αντιμετωπίσαμε το περιστατικό με τη δέουσα προσοχή, φροντίδα, υπευθυνότητα, με γνώση, κατάρτιση, εμπειρία και χωρίς ολιγωρία.. Διαγνώσθηκε άμεσα, αντιμετωπίστηκε και σταθεροποιήθηκε ώστε ασφαλές μεταφέρθηκε σε αρμόδιο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο.

Άδικα, αναίτια, παραπλανητικά, καταχρηστικά και συκοφαντικά διαδώσατε στα ΜΜΕ ανακρίβειες και σαφή ψεύδη, ωθούμενη ίσως από άλλους;; παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου και το προσωπικό ενδιαφέρον, ιατρικό και ανθρώπινο, που δείξαμε τόσο εγώ η ίδια για το παιδί, όσο και οι λοιποί συνάδελφοι. Σε διαφορετική περίπτωση είστε εντελώς αδικαιολόγητη όταν προβαίνετε σε τέτοιες ενέργειες και μάλιστα 10 ημέρες μετά το συμβάν.…..».

Δρ Αναστασίου-Κατσιαρδάνη Αναστασία Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής, Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

Πηγή: TheNewsPaper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ