– Μήνυση για κακούργημα και αίτηση εξαίρεσης στην Ελένη Τουλουπάκη και στους επίκουρους εισαγγελείς από τον Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της Ελένης Ράικου
– «Δεν είστε αμερόληπτοι, διαρρεύσατε μόνο το όνομά μου» λέει ο ιατρός
– Αφωνία Καλογήρου – Παπαγγελόπουλου από τις βαριές καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
– «Όλα στην ώρα τους» επιμένουν οι κύκλοι της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς
Του Πέτρου Κουσουλού
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος μαίνεται στη Δικαιοσύνη. Στη δίνη του σκανδάλου της Novartis έχει μπει πλέον η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αλλά και ο σύζυγός της, ιατρός στο επάγγελμα, Λάζαρος Καρνέσης. Εδώ και τέσσερις τουλάχιστον εβδομάδες η εισαγγελική λειτουργός και ο κ. Καρνέσης βάλλονται από δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου για μια αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ που είχε λάβει ο ιατρός από τη Νοvartis σε κοινό λογαριασμό τον οποίο διατηρεί μαζί με την κυρία Ράικου.
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς προκαλούν σεισμό σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο «φωτογραφίζοντας» τον αναπληρωτή υπουργό υπεύθυνο για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως υποκινητή των συγκεκριμένων διαρροών, αλλά και ως τον κυβερνητικό παράγοντα που έχει ασκήσει αφόρητες πιέσεις προκειμένου να ασκηθούν διώξεις χωρίς επαρκή στοιχεία ή να αρχειοθετηθούν άλλες. Μίλησαν ευθέως για τον «Ρασπούτιν» και εστίασαν στις «διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν, εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή, της υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης, κι όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».
Μήνυση για κακούργημα και αίτηση εξαίρεσης στους εισαγγελείς Διαφθοράς
Την περασμένη Τρίτη o Λάζαρος Καρνέσης προχώρησε σε μια κίνηση ματ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», κατέθεσε μήνυση κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, ζητώντας παράλληλα την εξαίρεσή τους από την έρευνα. Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η αίτηση εξαίρεσης στην Εισαγγελία Εφετών. Ο Λάζαρος Καρνέσης με αυτόν τον τρόπο περνά στην αντεπίθεση για τη διαρροή του ονόματός του στον Τύπο, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν από μια λίστα με 4.200 γιατρούς να διαρρέει μόνο το δικό του όνομα. Εν πολλοίς, κάνει λόγο για «στοχευμένη διαρροή» η οποία έγινε επιλεκτικά από μια ογκωδέστατη δικογραφία με στόχο να πληγεί ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του λόγω της εισαγγελικής ιδιότητας που έχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον φάκελο Novartis προκύπτουν οι εγγραφές αρκετών ιατρών οι οποίοι είχαν λάβει αρκετά μεγαλύτερα ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ενώ διάφορες εταιρείες, ακόμη και ιδρύματα, φέρονται να έχουν λάβει ποσά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ!
Η συγκεκριμένη κίνηση προκαλεί νέες αναταράξεις στους κύκλους της Δικαιοσύνης, καθώς ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στρέφεται εναντίον των συναδέλφων της συζύγου του που την αντικατέστησαν μετά την αιφνίδια παραίτησή της τον Μάρτιο του 2017, όταν, αφήνοντας σαφείς αιχμές, είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να γίνει «Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων και των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών».
Μετά τη συγκεκριμένη κίνηση του κ. Καρνέση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη διαρροή στον Τύπο και δη σε φιλοκυβερνητικά μέσα, τη στιγμή που η έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς παραμένει ενεργή. Κοινώς, οι δικαστικές Αρχές θα κληθούν να διερευνήσουν εάν και κατά πόσον υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της εισαγγελικής Αρχής και δη της εισαγγελέως Διαφθοράς κας Τουλουπάκη, κυβερνητικών στελεχών και συγκεκριμένα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η σκιά η οποία πλέον πέφτει επάνω από τους ώμους των εισαγγελέων Διαφθοράς είναι μεγάλη, καθώς αμφισβητείται το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας, αλλά και της επαγγελματικής επάρκειας που πρέπει να υπάρχουν σε μια τόσο σοβαρή έρευνα.
Ξανά σε δύσκολη θέση η Ελένη Τουλουπάκη
Η εισαγγελέας Διαφθοράς ελέγχεται για δεύτερη φορά σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis. Τον Φεβρουάριο του 2018 είχε κατατεθεί μήνυση εις βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για κατάχρηση εξουσίας και συμμορία. Η μήνυση είχε κατατεθεί μετά τη διαρροή των ονομάτων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, και άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αφήσει σαφείς αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης από την Εισαγγελία Διαφθοράς διερωτώμενα πώς είναι ποτέ δυνατόν απόρρητα στοιχεία της δικογραφίας να είναι σε γνώση πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης. Και τότε τέθηκε το θέμα για το «ποια ακριβώς είναι η Ελένη Τουλουπάκη» και «πώς επελέγη για τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς». Κι αυτό γιατί ήταν η νεότερη αντεισαγγελέας Εφετών και μάλιστα είχε μόλις προαχθεί, μολονότι αποτελεί κοινό μυστικό στο δικαστικό σώμα ότι οι εκθέσεις επιθεώρησής της ήταν «οι χειρότερες δυνατές», σύμφωνα με άριστους γνώστες των παρασκηνίων στον δικαστικό χώρο.
Κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, θα έπρεπε ο εισηγητής αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας να υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την πρότασή του για τον νέο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, από τους τέσσερις υποψηφίους που είχαν μπει στη short list. Αντί για αυτό, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, παρενέβη η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και πρότεινε μόνο την κυρία Τουλουπάκη. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή με μόνο μειοψηφήσαντα τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα, ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, Αθανάσιο Κατσιρόδη. Μάλιστα, τότε η αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου -μία από τους τέσσερις υποψηφίους, αρχαιότερη στο δικαστικό σώμα, με μεγάλη εμπειρία σε δικογραφίες οικονομικού ενδιαφέροντος, καλύτερες σπουδές και εκθέσεις επιθεώρησης- κατέθεσε προσφυγή η οποία απερρίφθη. Στον δικαστικό χώρο πάντως είναι γνωστές οι καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από τότε που ο αναπληρωτής υπουργός ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει στενή σχέση με τον Προκόπη Παυλόπουλο -όπως και η κυρία Θάνου, όντας συμφοιτητές- τουλάχιστον από το 2009, οπότε ο τότε υπερυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή τον επέλεξε για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Οι δεσμοί είναι τέτοιοι, ώστε ο κ. Παπαγγελόπουλος αισθάνεται άνετα να δηλώνει ότι τρία είναι τα πρόσωπα που εγγυώνται τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα της κρίσης: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (τον οποίο θεωρεί εθνάρχη, ισάξιο του Ελ. Βενιζέλου και του Κ. Καραμανλή) και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο Καλογήρου, ο Παπαγγελόπουλος και οι κύκλοι που επιμένουν
«Θα μιλήσει πολύ συγκεκριμένα και όταν έρθει η ώρα. Και αυτό που θα ακολουθήσει θα μοιάζει με τσουνάμι». Με αυτή τη φράση απαντούν κύκλοι της εισαγγελέως Ελένης Ράικου στη δυσαρέσκεια η οποία εκφράστηκε τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και από τον υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, μετά τις σαφείς αιχμές για παρεμβάσεις στο έργο της όταν ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς. Απαντώντας ο κ. Παπαγγελόπουλος, αμφισβήτησε τις καταγγελίες της κυρίας Ράικου, λέγοντας «πρώτη φορά ακούω στα 40 χρόνια που είμαι στη Δικαιοσύνη ότι οι εισαγγελείς έχουν κύκλους. Είναι ένα από τα φαινόμενα του καιρού μας».
«Για τους κύκλους της εισαγγελέως έχω να πω ότι όταν διευκρινιστούν ποιοι είναι οι κύκλοι, τι ακριβώς καταγγέλλουν και αν οι κύκλοι αυτοί με τις αγοραίες εκφράσεις εκπροσωπούν όντως την εισαγγελέα, τότε θα ειπωθούν ενδιαφέροντα ερωτήματα με ακόμα πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις» ανέφερε απευθυνόμενος με σαφείς υπαινιγμούς προς την κυρία Ράικου, για να υπογραμμίσει προς την αντιπολίτευση: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν ειδικά δικαστήρια για αυτή την κυβέρνηση, όμως μπορεί να υπάρξουν άλλα δικαστήρια για όσα λέγονται και γράφονται χωρίς αιδώ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Καλογήρου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα τοποθετηθεί όταν πέσει «το προσωπείο των κύκλων, όταν το πρόσωπο θα πει ποιο είναι, όταν το πρόσωπο πει ακριβώς τι θέλει να πει και τι να καταγγείλει, τότε η συζήτηση ασφαλώς μπορεί να γίνει εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου».
Στα ζητήματα ουσίας, τώρα, τα ερωτήματα τα οποία τίθενται για την κυρία Ράικου είναι τα εξής:
– Σε ποιον βαθμό εμπλέκεται ο σύζυγός της στην υπόθεση Novartis.
– Γιατί δεν εξαιρέθηκε όταν διαπίστωσε ούσα εισαγγελέας Διαφθοράς ότι περιλαμβανόταν το όνομα του συζύγου της στη σχετική λίστα με τους ιατρούς;
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, η απάντηση που δίδεται έχει να κάνει ότι επρόκειτο για μια καθ’ όλα νόμιμη αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ στο πλαίσιο ομαδικής εργασίας που εκπόνησε μαζί με συναδέλφους του, ενώ στο δεύτερο κύκλοι της εισαγγελέως απαντούν ότι μέχρι και την παραίτηση της κας Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν είχε διαπιστωθεί η εμπλοκή του συζύγου της, καθώς, όπως και στην υπόθεση της Bayer, έτσι και σε εκείνη της Novartis η διερεύνηση των μικρών ποσών γίνεται από τις κατά τόπους εισαγγελίες.