Συγκλονίζει το Πανελλήνιο η περιπέτεια της καθαρίστριας η οποία φυλακίστηκε με 10 χρόνια κάθειρξη γιατί δήλωσε ότι έχει βγάλει το Δημοτικό σχολείο, ενώ δεν το έχει ολοκληρώσει, για να μπει στο ΑΣΕΠ και να πάρει θέση καθαρίστριας, το 1999, σε βρεφικό σταθμό.
Η 53χρονη καταδικάστηκε γιατί πλαστογράφησε έγγραφο με αποτέλεσμα να ευνοηθεί. Οταν η πλαστότητα εντοπίστηκε απολύθηκε, πέρασε απο δίκη και επειδή κρίθηκε οτι επί 20ετία πληρωνόταν παράνομα, της επιβλήθηκε η εξοντωτική ποινή των 10 χρόνων κάθειρξης.
Η ίδια είναι σε άσχημη κατάσταση στις φυλακές, έχοντας έναν άντρα ανάπηρο και μία οικογένεια με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ενώ πλέον δεν μπορεί να βοηθήσει. Παρακολουθήσει με συγκίνηση την κινητοποίηση που έχει γίνει από απλό κόσμο αλλά και δικαστικούς, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αδικία.
Η καθαρίστρια μέσα από την φυλακή: “Ντρέπομαι αλλά το έκανα για τα παιδιά μου”
Οπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ FM 104,6 ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών-Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, η γυναίκα αντιμετώπιζε ποινή ακόμα και ισόβιας κάθειρξης!
«Τα τελευταία χρόνια η δικαιοσύνη έχει ταλαιπωρηθεί και ταλαιπωρήσει με τις υποθέσεις των πλαστών πτυχίων» παρατήρησε ο κ. Σαλάτας σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους φτάνει τις 2.000.
Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο οι δικαστές του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού «ενήργησαν στα πλαίσια της νομιμότητας ακολουθώντας μια ενδιάμεση ως προς την αυστηρότητα εφαρμογή του νόμου. Το ότι δεν ανταποκρίνεται το ύψος της ποινής με το αδίκημα αυτό έχει να κάνει με το νόμο. Είχαμε ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία. Δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι η καθαρίστρια και αυτός που υπεξαίρεσε 5 εκατ ευρώ. Ευτυχώς δεν τελείωσε εδώ η υπόθεση», πρόσθεσε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Μετά από την παρέμβαση της εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου, αναμένονται εξελίξεις.
Η απονομή χάριτος, πάντως, αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ασκείται με βάση τη γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων και τη σύμφωνη ή διάφορη με αυτήν πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διαδικασία αυτή κινείται εφόσον υπάρχει αμετακλητη καταδίκη. Ηδη ο συνηγορος της καθαρίστριας κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Αρειο Πάγο. Η διαδικασία απονομής χάριτος μπορεί να προκληθεί και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνηθέστερα όμως κινείται μετά από πρωτοβουλία και αίτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη.
Στον Άρειο Πάγο αίτηση από το δικηγόρο της καθαρίστριας που φυλακίστηκε για πλαστό απολυτήριο