Σημαντικές παρεμβάσεις στα κακώς κείμενα του Ελληνικού αθλητισμού, σε πλαίσιο οργάνωσης αλλά και δημιουργικότητα, γίνονται με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει μπει ήδη σε διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή.
Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τη νέα μορφή της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Προκειμένου να έχει μια Ανώνυμη Αθλητική Εταιρία τη σωστή μορφή, ώστε να συμμετέχει σε κατηγορίες, υπήρχε ένα νομικό πλαίσιο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Παρέβλεπε δε πραγματικότητες και επί της ουσίας είχε το δικό του μερίδιο ευθύνης στα φαινόμενα που ζήσαμε. Παύει η επιτροπή να είναι απλά μια τέτοια, θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, χωρίς φορολογικά ή τραπεζικά απόρρητα. Υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δεδομένα και τις αποφάσεις, έλεγχος σε κάθε στάδιο προέλευσης των χρημάτων, η δυνατότητα επιβολής προστίμων με τη νέα δομή.
Η άδεια από την ΕΑΑ, για την συμμετοχή των ομάδων στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, είναι προαπαιτούμενο. Εάν η διοργανώτρια αρχή δεν το λάβει υπόψη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο υψηλότατο, που ουσιαστικά είναι απαγόρευση συμμετοχής, διότι συνιστά οικονομική καταστροφή.
Ο έλεγχος των Ομοσπονδιών περνάει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Στις εκλογές θα υπάρχει είτε ενιαία λίστα είτε ψηφοδέλτια. Κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα και το κεκτημένο. Ποσόστωση φύλου στο 30%, όχι μόνο στους υποψηφίους, αλλά και στους εκλεγμένους στα Δ.Σ. Καταργείται η ψήφος δι’ αντιπροσώπου.
Τι ισχύει για τα διπλώματα προπονητών
Πρώτη φορά εισάγεται η έννοια του εκπαιδευτή. Μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης, αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει. Υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση με τρεις κατηγορίες. Η χαμηλότερη κατηγορία αφορά τους αποφοίτους των ΙΕΚ, η δεύτερη αποφοίτους ΙΕΚ με συγκεκριμένη περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας και παρακολούθησης των μαθημάτων των ΣΕΦΑΑ. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απόφοιτους. Ίδρυση προγραμμάτων προπονητικής στα ΙΕΚ. Κατάργηση της επιτροπής ισοτιμιών. Πρέπει να αποδεικνύεται η ενασχόληση με το άθλημα μέσα από τα δελτία της ομοσπονδίας.
H UEFA αναγνωρίζει συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα και να δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΣΕΦΑΑ να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε όλη την Ε.Ε. Η ρύθμιση προβλέπει πως η ειδικότητα ποδοσφαίρου σε απόφοιτους ΣΕΦΑΑ, χωρίς σεμινάρια, παίρνουν το UEFA B. Αυτό τους δίνει πρόσβαση στο 90% των σωματείων της επικράτειας. Σε περίπτωση που το τμήμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε παίρνει το UEFA C. Για πρώτη φορά λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα, μετά το 2006 που θεσπίστηκε το αυτοδιοίκητο, ώστε να γνωρίζουν οι προπονητές τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Για τους ήδη απόφοιτους, με ένα τυπικό σεμινάριο θα εξισωθούν με το UEFA B’, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Σαφείς κυρώσεις θα υπάρχουν για όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή παράνομα. Εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «εκπαιδευτή». Με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου θα ξέρουν όλοι ποιοι είναι προπονητές. Επίσης θα μπουν σε έλεγχο οι κτιριακές εγκαταστάσεις των γυμναστηρίων. Το 80% λειτουργεί χωρίς άδεια, πλέον θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο.