Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Στη Δικαιοσύνη οι συμβάσεις για τις απευθείας αναθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στη σύζυγο Στουρνάρα

Σοβαρά ερωτήματα για την ανάθεση του «e-Health Forum 2014» στην εταιρεία Mindwork, της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα εγείρονται από το πόρισμα που συνέταξε η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία της Βουλής, αναφορικά με τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ερωτήματα που όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα, θα κληθεί να τα απαντήσει η δικαιοσύνη.

Η επίμαχη υπόθεση αφορά σ΄ ένα τριήμερο συνέδριο που κόστισε όπως αναφέρεται στο πόρισμα 582.864,19 ευρώ και για το οποίο δεν διενεργήθηκε, όπως θα έπρεπε, ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Αντίθετα, η Mindwork ανέλαβε – επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη – τη διενέργεια του συνεδρίου, χρησιμοποιώντας το ΚΕΕΛΠΝΟ  και μάλιστα τρεις μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του.

Μολονότι όμως όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το σήμα που χρησιμοποιούσαν όλα τα αντίστοιχα συνέδρια e-Helath ήταν το e-Health Week, «καταχωρημένο σήμα (δικαιώματα) της ΜΚΟ HIMSS», ο τότε υπουργός, Άδωνης Γεωργιάδης «επέλεξε να μην απευθυνθεί στην εταιρεία HIMSS, όπως έκαναν όλα τα άλλα κράτη της Ε.Ε. αλλά με τη «γνωστή» μέθοδο «by pass» χρησιμοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Αν και ήταν δηλαδή γνωστό ότι η Ελλάδα θα είχε την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και «κάθε Υπουργείο προγραμμάτιζε τις δράσεις του τουλάχιστον 1 χρόνο πριν ούτως ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις απαραίτητες δράσεις του, το Υπουργείο Υγείας πρωτοτυπώντας ξεκίνησε τον προγραμματισμό του λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η Ελληνική Προεδρία στις 30-12-2013».

Με υπουργική του απόφαση στις 30 Δεκεμβρίου 2013, ανέθεσε την υλοποίηση της διαχείρισης της εκδήλωσης του «e-Health Forum» στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενώ λοιπόν το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε κάλλιστα «να οργανώσει και να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη δράση προτιμήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων καθώς το πόσο ήταν άνω των 230.000 € και αναγκαστικά χρειαζόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, και να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή δράση με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης, διαδικασία που “προτιμούσε” κατά κόρον το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Όμως, βάση της 50/2013 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εμπίπτει στην έννοια της αναθέτουσας αρχής της κοινοτικής οδηγίας περί προμηθειών και συνεπώς δεν μπορεί να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων (πάνω από ένα ορισμένο πλαφόν), ακόμη και όταν εξαιρούνταν από το δημόσιο λογιστικό».

 

Στις 9 Μαΐου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε ακόμα δύο συμβάσεις για το συνέδριο, η μια με το Μέγαρο Μουσικής για την ενοικίαση του χώρου που διεξήχθη τον συνέδριου, καθώς και την ηχητική κάλυψη, τη χρήση του οπτικοακουστικού συστήματος και την ταξιθεσία. Το ύψος της σύμβασης ανήλθε στο ποσό των 102.155,19 ευρώ. Η δεύτερη σύμβαση ήταν με την εταιρεία «NT Group Congress & Exhibition Services» με νόμιμο εκπρόσωπο της τον Νικόλαο Τσάκωνα. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε την οργάνωση και κατασκευή του εκθεσιακού χώρου και των αιθουσών που χρησιμοποιήθηκαν για την εκδήλωση. Για τα παραπάνω «το ΚΕΕΛΠΝΟ θα την πλήρωνε με 165.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ». Ως εκ τούτου, «παρατηρούμε ότι ένα τριήμερο συνέδριο κόστισε 582.864,19, χωρίς να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός».

ΠΗΓΗ: documentonews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ