Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κλείνει η «ESPRESSO» του Φιλιππάκη – ανοίγει η «ESPRESSO» του Συρμόγλου

Εκδοτική μάχη ξεκίνησε για την εφημερίδα «ESPRESSO», η οποία… φεύγει από την παλιά της ιδιοκτησία του Γιάννη Φιλιππάκη και ξενικά την έκδοσή της από τη νέα ιδιοκτησία του επιχειρηματία Στέλιο Συρμόγλου στις 25 του μηνός.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης μπορεί να έχασε το σήμα της «ESPRESSO», αλλά δεν θα καταθέσει τα όπλα… Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την ίδια μέρα, 25 του μηνός, στα περίπτερα θα κυκλοφορήσει η γνωστή «ESPRESSO», υπό τις οδηγίες του παλιού της διευθυντή Χρήστου Μουλίνου, και η «ESPRESSO NEWS.» Η νέα εφημερίδα του Γιάννη Φιλιππάκη θα είναι ακριβώς η ίδια με την «ESPRESSO» με τη διαφορά ότι στον τίτλο θα προστεθεί και το «NEWS”. Με λίγα λόγια, θα ξεκινήσει μια εκδοτική μάχη παρόμοια με αυτή του «Αδέσμευτου Τύπου» του Δημήτρη Ρίζου με τον θανόντα επιχειρηματία Κώστα Μήτση, με τελικό νικητή τον… κανένα, αφού και οι δύο εφημερίδες έκλεισαν λόγω χαμηλής κυκλοφορίας στην πορεία του χρόνου, με πρώτη του Κώστα Μήτση.

Η νέα «ESPRESSO» θα έχει διευθυντή τον Χρήστο Μουλίνο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον όμιλο Φιλιππάκη το 2017 για να διευθύνει την «Ελευθερία του Τύπου» του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μαζί του θα βρίσκεται όλο το επιτελείο των συντακτών που είχαν αποχωρήσει τότε από τον όμιλο Φιλιππάκη για να εργαστούν στην εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μαζί τους θα εργαστούν και δημοσιογράφοι και τεχνικοί της «Ελευθερίας του Τύπου» που έκλεισε στις αρχές του 2018 με απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη και αφού είχε στην κατοχή τον ΔΟΛ.

Η είδηση για το κλείσιμο της «ESPRESSO» υπό την παλιά της ιδιοκτησία έγινε γνωστή από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα στις αρχές Δεκεμβρίου και σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αρμόδια υπάλληλος της Γ.Γ. Εμπορίου κατοχύρωσε τον τίτλο της «Espresso» με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες σε κάποιο φυσικό πρόσωπο -Χαρίλαος Γρηγορίου- που έχει ως έδρα του ένα δικηγορικό γραφείο εντός των Αθηνών. Η εκδοτική εταιρεία «ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.» σχετικά με τα σήματα της εφημερίδας «Espresso» έστειλε mail στο site zoornalistas, στο οποίο αναφέρει:

«Η ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε., νόμιμος κάτοχος, νομεύς του τίτλου ESPRESSO και εκδότης της εφημερίδας με το αντίστοιχο σήμα, έχει ήδη καταθέσει ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων ανακοπές με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων της εξετάστριας Ευαγγελίας Τρακάδα με τις οποίες παρατύπως έγιναν δεκτές οι δηλώσεις των σημάτων «ESPRESSO» και «Espresso».

Επίσης, δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της, έναντι οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου θέλει να επιβουλευθεί το απολύτως νόμιμο δικαίωμά της επί του σχετικού τίτλου».

Η επιβεβαίωση Συρμόγλου

Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την τύχη της «ESPRESSO» ο νέος ιδιοκτήτης της έστειλε σχετική επιστολή, η οποία αναφέρει «Σχετικά με το δημοσίευμά σας περί έκδοσης νέας εφημερίδας, που δεν θα έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, με εμπλοκή του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, σας γνωστοποιούμε:

  1. Ότι όντως θα εκδοθεί ημερήσια εφημερίδα της οποίας ηγούμαι ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
  2. Ότι ουδεμία σχέση έχει το εκδοτικό μας εγχείρημα με τον επιχειρηματία κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.
  3. Ότι όντως Διευθυντής της νέας εφημερίδας έχει αναλάβει ο κ. Χρ. Μουλίνος.

Για την Tabloid ΜΙΚΕ

Δρ. Στέλιος Συρμόγλου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλά δημοσιεύματα είχε αναφερθεί η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην όλη υπόθεση, καθώς είναι γνωστό ότι ο φίλος του εφοπλιστή και εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης είναι σε χρόνια κόντρα με τον Γιάννη Φιλιππάκη. Μάλιστα, στα μέσα ενημέρωσης του Γιάννη Κουρτάκη ουκ ολίγες φορές είχε προαναγγείλει την απώλεια του σήματος της  «ESPRESSO», η οποία και τελικά έγινε.

Η χλιδάτη ΜΚΟ Συρμόγλου με το φτωχό έργο

Το 2005 κάποιος στο πρωθυπουργικό περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή συλλαμβάνει την ιδέα να φτιάξει μια οργάνωση χρηματοδοτούμενη από το κράτος, αλλά και από χορηγίες για να… μετράει όλες τις ΜΚΟ και να προάγει τον εθελοντισμό, καθώς είχαν αρχίσει οι πρώτοι ψίθυροι για τις αμαρτωλές ΜΚΟ.

Αμέσως η ιδέα γίνεται πράξη και κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση της «Εργο Πολιτών». Εποπτεύεται απευθείας από τον πρωθυπουργό και ως πρόεδρος ορίζεται ο δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου. Το περιβάλλον είναι ιδανικό και οι οιωνοί… καλοί. Εννέα χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές. Η «μητέρα» όλων των ΜΚΟ που στήθηκε για να καταγράφει και να συντονίζει τις εθελοντικές οργανώσεις κατασπατάλησε περίπου 8 εκατ. ευρώ, το «Εργο Πολιτών» διαλύθηκε αφήνοντας πίσω του φέσια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ακόμη και στην Εφορία, στο ΙΚΑ και σε ενοίκια, ενώ αυτή τη στιγμή ο φάκελος «Έργο Πολιτών» έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και ξεσκονίζεται από τις δικαστικές Αρχές.  Είναι χαρακτηριστική και η ιστορία της διαμάχης που ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Συρμόγλου και τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος για δικούς του λόγους αρνήθηκε να εκταμιεύσει 500.000 ευρώ που ζητούσε ως έκτακτη επιχορήγηση η ΜΚΟ. Τότε ο κ. Συρμόγλου έστειλε επιστολή στον διευθυντή του γραφείου του κ. Κώστα Καραμανλή, κ. Γιάννη Αγγέλου, με βαρείς χαρακτηρισμούς και αγοραίες εκφράσεις κατά του κ. Λιάπη και του διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Τζοβλά. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο μετά την αντικατάσταση του κ. Λιάπη από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να στείλει εξώδικο και να απαιτεί την άμεση εκταμίευση του ποσού εντός πέντε ημερών!

Η έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τα έργα και τις ημέρες του κ. Συρμόγλου θυμίζει σε πολλά την ιστορία της αμαρτωλής ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του προφυλακισμένου, επίσης δημοσιογράφου, Κώστα Τζεβελέκoυ.

 

Η έκθεση των ελεγκτών

Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα συνέβαιναν από το 2005 και μετά στον οργανισμό «Έργο Πολιτών». Οι επιθεωρητές ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης μπαίνουν στα γραφεία της λεωφόρου Μεσογείων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παύεται και ο οργανισμός μπαίνει σε φάση εκκαθάρισης. Το πόρισμα του ελέγχου διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση όσων διαλαμβάνονται σ’ αυτήν. Τα όσα περιγράφονται στις 50 σελίδες του πορίσματος δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς γινόταν στα πέντε χρόνια δράσης του «Έργου Πολιτών». Από το πόρισμα προκύπτει πως δεν έκανε έλεγχο στις ΜΚΟ, ως όφειλε, για να διαπιστώσει αν γινόταν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ούτε πρόβαλλε τον εθελοντισμό. Οι μοναδικές δράσεις του συγκεκριμένου οργανισμού περιορίστηκαν στη δημιουργία ενός σάιτ, στο οποίο αναρτούσαν κάποιες ανακοινώσεις και δήθεν μελέτες του «Έργου Πολιτών», κατέγραψαν 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, εκ των οποίων τα στοιχεία μόνο των 4.500 είχαν εξακριβωθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και ανακοίνωναν τη σύσταση σχεδόν καθημερινά ομάδων και επιτροπών με γενικά και αόριστα αντικείμενα οι οποίες επιχορηγούνταν με τεράστια ποσά και δεν προκύπτει να παρήγαγαν έργο.

Τον μόνο, ωστόσο, συντονισμό που φέρεται να έφερε εις πέρας ήταν η σύναξη των ατόμων που στελέχωσαν τον οργανισμό, καθώς επελέγησαν χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ και οι απολαβές τους, όπως διαπίστωσε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ήταν διπλάσιες από τις προβλεπόμενες.

Όλα αυτά τα χρόνια, όπως αποφαίνεται, το πόρισμα το «Έργο Πολιτών» πραγματοποίησε 43 εκδηλώσεις με θέματα όπως «Επιστημονική και πραγματιστική προσέγγιση του τρίτου τομέα της Ελλάδας εντός του διεθνούς γίγνεσθαι» ή «Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της διαφθοράς και ο εξυγιαντικός ρόλος της κοινωνίας πολιτών». Τη δεύτερη, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών την επιχορήγησε με επιπλέον 40.000 ευρώ(!), ενώ σχεδόν σε όλες τις άλλες υπήρχαν χορηγοί που προέρχονταν κυρίως από τον κρατικό ιστό. Για παράδειγμα, χορηγοί του «Έργου Πολιτών» υπήρξαν η ΑΤΕ με 40.000 ευρώ, το ΥΠΕΧΩΔΕ με 50.000 ευρώ, αλλά και κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις που έδιναν μικρά ποσά που κυμαίνονταν από 2.000-10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται επιπλέον ότι «ο οργανισμός συμμετείχε σε συνέδρια και σεμινάρια τα οποία δεν είχαν κόστος για αυτόν καθόσον έγιναν είτε στο πλαίσιο υπογεγραμμένων μνημονίων συνεργασίας με άλλους φορείς (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ΟΤΑ κ.λπ.), είτε διοργανώθηκαν από άλλους φορείς (Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών κ.λπ.)».

      

Απευθείας αναθέσεις και χοντρά φέσια

 

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τις απευθείας αναθέσεις της «Έργο Πολιτών» καθώς και για το 1,5 εκατ. ευρώ που έλαβε από τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού. «Όλες οι προμήθειες του οργανισμού διενεργήθηκαν με απευθείας αναθέσεις, χωρίς να προηγείται σχετική έγγραφη απόφαση και σύνταξη πρωτοκόλλου παραλαβής πριν από την πληρωμή του αντίστοιχού τιμολογίου», αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών και προχωράει σε περιγραφές περιπτώσεων που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Όπως, για παράδειγμα, την αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου Audi A4 2000 κυβικών αξίας 44.040 ευρώ που παρέλαβε ο πρόεδρος του οργανισμού λίγες ημέρες μετά τη λειτουργία του «Έργου Πολιτών», προκειμένου να το χρησιμοποιεί για υπηρεσιακές μετακινήσεις. Παράλληλα, σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ταξίδια που όμως ποτέ δεν διευκρινίστηκε γιατί έγιναν… Μόνο το 2009 δαπανήθηκαν 80.770,53 ευρώ για ταξίδια, το 2008 50.280,61 ευρώ, ενώ το 2007 59.649,36 ευρώ σε προορισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Κάθε χρόνο έφευγαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με την ένδειξη «διάφορα έξοδα». Για παράδειγμα, το 2006 δαπανήθηκαν 353.342,51 ευρώ, το 2008 321.850,17 ευρώ, ενώ σε μια άλλη κατηγορία εξόδων, με την ένδειξη «Παροχές τρίτων», δαπανήθηκαν -στα 6 χρόνια λειτουργίας του- πάνω από 1 εκατ. ευρώ! Επίσης, στο έργο της ΜΚΟ περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.

Για τη λειτουργία του οργανισμού ενοικιάστηκε κτίριο στη λεωφόρο Μεσογείων συνολικής επιφάνειας 703 τ.μ. με αποθήκη 130 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά, προσελήφθησαν 18 υπάλληλοι, ενώ αν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Συρμόγλου θα έπρεπε να μην πληρώνεται (για το εθελοντικό έργο του), παρ’ όλα αυτά στο πόρισμα αναφέρεται ότι «η καταβαλλόμενη στον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο αμοιβή δεν καθορίστηκε με απόφαση οποιουδήποτε αρμοδίου οργάνου και συνεπώς η εντολή για την καταβολή της δεν έχει νόμιμο έρεισμα». Όπως λένε αυτοί που διαδέχτηκαν τα στελέχη του οργανισμού στη μεταβατική περίοδο μέχρι να βάλει οριστικά λουκέτο, ο κ. Συρμόγλου ελάμβανε μηνιαία αποζημίωση που ξεκινούσε από 7.500 ευρώ και έφτανε τις 9.000 ευρώ.

 

Με απλήρωτο το νοίκι και το ΙΚΑ

Στη σελίδα 22 του πορίσματος αναφέρεται ότι όταν στις 22/4/2011 το «Έργο Πολιτών» έμπαινε στην τελευταία φάση της ζωής του, είχε βάλει φέσια που ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 536.252,50 ευρώ. Συγκεκριμένα, 179.019,96 ευρώ χρωστούσε για Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, 47.647,04 στο ΙΚΑ, 13.149,80 ευρώ για οφειλόμενους μισθούς των υπαλλήλων, 171.897,30 ευρώ για ενοίκια, 123.079,77 σε διάφορους προμηθευτές ενώ 1458,63 ευρώ στο ΤΣΜΕΔΕ.

 

Οι επιστολές στο Μαξίμου

Η αρχή του τέλους για τον «χρυσό» οργανισμό, ο οποίος επιχορηγούνταν με μεγάλα και μέχρι στιγμής αδικαιολόγητα ποσά για να βάλει, υποτίθεται, μια τάξη στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από τις ΜΚΟ της χώρας, ξεκίνησε το 2008 όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Μιχάλης Λιάπης. Τότε ο κ. Συρμόγλου ζήτησε συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο έπρεπε να καταβάλουν τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού. Ο κ. Λιάπης αρνήθηκε να εγκρίνει την εκταμίευση του μισού εκατομμυρίου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πόλεμος των δύο πλευρών που έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Η αρχή έγινε με μια επιστολή που απέστειλε ο κ. Συρμόγλου στον διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού κ. Αγγέλου διεκδικώντας τα χρήματα που του… χρωστούσε ο κ. Λιάπης.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2008 και ξεκινάει ως εξής: «Κύριε Αγγέλου, δεν πάει άλλο. Όσο υπομονή και ευγένεια διαθέτω, κονιορτοποιήθηκα προσκρούοντας στον αβδηριτισμό, την έλλειψη αντιληπτικής ικανότητας και την κακοπροαίρετη συμπεριφορά Λιάπη και Τζοβλά ή μάλλον Τζοβλά και Λιάπη γιατί είναι γνωστό σε όλο το υπουργείο Πολιτισμού ποιος κάνει κουμάντο. Μολονότι, χωρίς να έχω καμία απολύτως υποχρέωση εξασφάλισα τη χρηματοδότηση του οργανισμού με 1.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ο Λιάπης ωστόσο δεν υπογράφει το ποσό των 500.000 ευρώ που απομένουν γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός. […] Δεν επιτρέπω επίσης να καθυβρίζομαι τόσο από τον Τζοβλά όσο και από τον Λιάπη. Τιμώ την αποστολή που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Και αυτό δεν είναι πομφόλυγα. Θα αντιδράσω και θα καταγγείλω την κατάπτυστη συμπεριφορά του Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος κάθε άλλο παρά τιμά την εντολή του πρωθυπουργού και τη δημοκρατία».

Όταν λίγους μήνες αργότερα τον Μ. Λιάπη αντικαθιστούσε στο υπουργείο Πολιτισμού ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ο κ. Συρμόγλου τού έστειλε εξώδικο ζητώντας εντός διαστήματος πέντε εργάσιμων ημερών να του καταβάλουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Φυσικά, χρήματα δεν πήρε και ο διάδοχος του κ. Σαμαρά στο υπουργείο, ο κ. Παύλος Γερουλάνος, έβαλε μια για πάντα λουκέτο στον αμαρτωλό οργανισμό «Εργο Πολιτών», στέλνοντας τον φάκελο στον εισαγγελέα.

Ποιος είναι ο Στέλιος Συρμόγλου

Ο γεννημένος το 1953 Στέλιος Συρμόγλου έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Άρθρα του έχουν  δημοσιευτεί σε πολλές ελληνικές εφημερίδες όπως το «Έθνος», η «Ακρόπολις» και η «Μεσημβρινή», ενώ, όπως σημειώνει ο ίδιος έχει δουλέψει και για τη βρετανική «Daily Telegraph» αλλά και στο BBC. Φαίνεται, όμως, ότι είχε παρουσία και στα ερτζιανά ,αφού στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είχε δουλέψει και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του ΑΝΤ1, του Alpha και της Εκκλησίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας (επί Θάτσερ), ενώ είχε κάνει και το πέρασμά του από το χώρο της διαφήμισης, καθώς είχε υπάρξει επικεφαλής διαφημιστικών εταιρειών. Παράλληλα, δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αλλά και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Μπαμ στο ρεπορτάζ”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ