Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Μάχη με τις… ώρες δίνει το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 25 Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής εορτής. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας στη Βουλή αναβάλλεται από μέρα σε μέρα αλλά ο χρόνος φαίνεται να εκπνέει μέσα στην εβδομάδα. Για να υπάρξει και ένα χρονικό περιθώριο διήμερης συζήτησης, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ώστε οι διατάξεις να έχουν ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να πάει με κλεισμένες τις εκκρεμότητες στη συνεδρίαση της 25ης Μαρτίου και να απλοποιήσει έτσι και το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στη Ρουμανία.

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την κύρια κατοικία θα είναι προϊόν συμφωνίας. Φαίνεται όμως ότι παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις, δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή. Η βασική διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση δεν δέχεται με κανέναν τρόπο να εξαιρεθούν αυτά τα δάνεια από τη ρύθμιση (σ.σ είναι η βασική πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη). Ωστόσο, επειδή οι δανειστές εγείρουν σοβαρές ενστάσεις, έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το όριο υπαγωγής των δανείων. Η ελληνική πλευρά ξεκίνησε μαξιμαλιστικά με το να παραμείνει ο πήχης της αντικειμενικής αξίας στα 250.000 ευρώ αλλά με το πέρασμα των ημερών, φαίνεται ότι θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει κατέβει στις 200.000 ευρώ αλλά οι δανειστές θέλουν ακόμη χαμηλότερο όριο στα 100.000 ευρώ.

Η μάχη δίνεται περισσότερο για τις… εντυπώσεις. Οι δανειστές από τη μία πλευρά εκτιμούν ότι η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων πλήττει την κουλτούρα πληρωμών καθώς εκτιμούν ότι στις τάξεις όσων έχουν επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο κύρια κατοικία, έχουν παρεισφρήσει και «μπαταχτσήδες». Από την άλλη, η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα επιχειρηματικά δάνεια δεν είναι περισσότερα από 45.000 ενώ το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν περιορίζεται στα δύο δις. ευρώ (όταν όλο το πλαίσιο της προστασίας αφορά σε δάνεια κοντά στα 15 δις. ευρώ).

Αν το νομοσχέδιο δεν κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, η ελληνική πλευρά θα πάει με… υπόσχεση ολοκλήρωσης της εκκρεμότητας μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Αυτό όμως θα αυξήσει το ρίσκο του να ανοίξει πολιτική συζήτηση στη Ρουμανία για το ελληνικό ζήτημα κάτι που δεν θέλει η ελληνική πλευρά καθώς η όποια καθυστέρηση θα προκαλέσει… διασταύρωση δύο αξιολογήσεων. Ενώ στις 5 Απριλίου θα γίνεται μάχη για την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, την 1η Απριλίου θα έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα οι εκπρόσωπο των θεσμών για την 3η αξιολόγηση η οποία θα έχει δύο βασικά θέματα στην ατζέντα: αποκρατικοποιήσεις και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ