Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Προχωρούν τα έργα που θα μεταμορφώσουν τον Σκορπιό!

Καθώς αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα «ξεκλειδώσει» την επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ που θα δώσει και ξανά ζωή στο νησί του Σκορπιού, οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες που ξεκίνησαν το φθινόπωρο προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Ακολουθώντας την επιθυμία του ιδιοκτήτη Ρώσου επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να διαφυλαχθεί η βαριά ιστορική κληρονομία του Ωνάση αλλά και ο φυσικός πλούτος του νησιού, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η μεταφύτευση ελαιόδεντρων και άλλων καλλωπιστικών δέντρων όπως χαρουπιές και κουμαριές. «Όπως έχω υπογραμμίσει και στο παρελθόν οι εργασίες γίνονται πάντα με σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον αλλά και στην ιστορία της οικογένειας Ωνάση», σημειώνει ο Σερκέι Τσερνίτσιν, εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

Σκορπιός - Ελιές
Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που αφαιρούνται τα δέντρα από το χώμα

Η διαδικασία μπορεί να ακούγεται απλή, στην πραγματικότητα όμως είναι σύνθετη και απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα για να προφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον του Σκορπιού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά από χρόνια αλληλεπίδρασης των φυσικών συνθηκών και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων. 

Τα δέντρα μεταφέρονται σε αγροτική έκταση του νησιού με ιδιαίτερη φροντίδα για να εξασφαλίζεται η συνέχεια των ζωνών βλάστησης, ώστε η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα. Στην όλη διαδικασία μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που αφαιρούνται τα δέντρα από το χώμα, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστούν οι ιστοί τους. Η μεταφορά γίνεται με ειδικό γερανοφόρο όχημα το οποίο διαθέτει ειδικούς ιμάντες και τέλος η μεταφύτευση γίνεται σε ειδικό μείγμα χώματος που προσφέρει καλό εξαερισμό και στράγγιση για την ανάπτυξη των δέντρων.

Η μεταφορά γίνεται με ειδικό γερανοφόρο όχημα

Το κλάδεμα είναι επίσης μια τέχνη. Εξαρτάται από το ύψος του κορμού και των βραχιόνων του δέντρου. Μετά την αφαίρεση της κόμης οι τομές καλύπτονται με ειδική πάστα επούλωσης πληγών. Αυτό βοηθά στην προστασία από ασθένειες και στην αποφυγή αφυδάτωσης του κορμού.

Ακόμη και ο χρόνος που γίνεται η μεταφύτευση δεν είναι τυχαίος. Σύμφωνα με τους ειδικούς το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είναι η καλύτερη εποχή για μια τέτοια δουλειά καθώς τα δέντρα βρίσκονται σε «κατάσταση λήθαργου», λόγω του καιρού. Ήδη έχουν μεταφερθεί 40 δέντρα από τα συνολικά 60 που έχει προγραμματιστεί να αλλάξουν θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ