Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αποκλειστικό! Αστυνομικοί σε κρίση: Ένας στους 40 ακατάλληλος για όπλο λόγω ψυχολογικών

Ήταν Τρίτη 17 Μαρτίου του 2018, όταν ένας αρχιφύλακας Β, έστρεφε το υπηρεσιακό του περίστροφο στο κεφάλι του και πατούσε την σκανδάλη βάζοντας τέλος στην ζωή του. Οι λόγοι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Ο άτυχος αστυνομικός, βρισκόταν σε διάσταση με την σύζυγό του με την οποία είχαν αποκτήσει και δυο παιδιά. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, δεν απευθύνθηκε σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο για να ζητήσει βοήθεια, ούτε μίλησε ποτέ σε κάποιον συνάδελφό του, θέλοντας ενδεχομένως να αποφύγει σχόλια και εις βάρος του αναφορές. Όταν ο αρχιφύλακας που υπηρετούσε στα ΜΑΤ είδε, σύμφωνα με συναδέλφους του, μια φωτογραφία της πρώην γυναίκας του με τον νέο της σύντροφο στο Facebook, δεν άντεξε και τίναξε τα μυαλά του. Αυτή είναι μια μόνο απο τις τραγικές περιπτώσεις αστυνομικών που αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν καθώς δεν υπήρχε μια αρμόδια υπηρεσία για να απευθυνθούν. Χρειάστηκε να χαθούν αρκετές ανθρώπινες ζωές, προκειμένου, ορθά, όπως και οι ίδιοι οι αστυνομικοί επισημαίνουν να δημιουργηθεί  η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Όπως προκύπτει απο τα έως τώρα δεδομένα, τα στοιχεία σχετικά με την ψυχική υγεία των αστυνομικών, δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Αστυνομία, για έναν στους 40 αστυνομικούς,  υπήρχε σοβαρός λόγος  αφαίρεσης του οπλισμού του, καθώς διαγνώστηκαν με  σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα  που τους καθιστούσαν επικίνδυνους για  τόσο τον εαυτό τους, όσο και για τους οικείους τους και κατ’ επέκταση τους πολίτες.  Μάλιστα σε κάποιες χρειάστηκε να περάσουν ακόμη και πέντε φορές ψυχομετρικά τεστ, προκειμένου να βεβαιωθούν οι ψυχίατροι πως βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Όσοι αστυνομικοί δεν το κατάφεραν, τοποθετήθηκαν σε υπηρεσίες γραφείου.
 
«Η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, αλλά να είμαστε δίκαιοι, είναι μια σωστή ενέργεια από το αρχηγείο της Αστυνομίας»σημειώνει μιλώντας στη  «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας, κύριος Δημοσθένης Πάκος.
 
Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, 210 3410900, στην οποία οι αστυνομικοί ακόμη και ανώνυμα, μπορούν να καλέσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Λειτουργεί καθ’όλη την διάρκεια του 24ωρου και στελεχώνεται από 60 ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Μέχρις στιγμής έχουν ανταποκριθεί σε περισσότερα από 1.700 περιστατικά.  Η πλειοψηφία των ατόμων που ζήτησαν ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση, ήταν γυναίκες,  831 συγκεκριμένα. Ακόμη  542 κλήσεις προήλθαν από άνδρες, ενώ 171 κλήσεις παρέμειναν «βουβές» καθώς αυτός ή αυτή που κάλεσε δεν μίλησε.  Κύρια προβλήματα των αστυνομικών, είναι τα οικογενειακά προβλήματα,τα  ερωτικά ζητήματα,  το άγχος, περιπτώσεις πένθους και τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο.
 
Σε μια άλλη τραγική περίπτωση αυτοχειρίας, ένας αστυνομικός έκανε κανονικά την υπηρεσία του με συναδέλφους τους ανήμερα πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα για να διασκεδάσουν, οι αστυνομικοί έπαιξαν ακόμη και χαρτάκι αναμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Ο αυτόχειρας, δεν έδειχνε να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Μόλις επέστρεψε σπίτι του, έβαλε τέλος στην ζωή του, καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί.
 
Από 2007 έως και το 2018,  44 αστυνομικοί έβαλαν τέλος στην ζωή τους. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες λειτουργίας της γραμμής ψυχολογικής στήριξης, 449 έχουν γίνει  γίνει από εν ενεργεία αστυνομικούς,  491 από μέλη οικογενειών αστυνομικών, 31 από συνταξιούχους αστυνομικούς και 573 απόπολίτες. Σχετικά με τις ώρες που πραγματοποιούνται οι κλήσεις, προκύπτει πως το 2017,  319 κλήσεις έγιναν από τις  14:00-22:00, οι 258 μεταξύ 06:00-14:00 και 134 μεταξύ 22:00-06:00.  Το 2018, οι 375 κλήσεις έγιναν 14:00-22:00, οι 301 μεταξύ 06:00-14:00 και οι 157 μεταξύ 22:00-06:00. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (ΕΛΣΤΑΤ) τα έτη 2007- 2015 κατεγράφησαν συνολικά 4.081 αυτοχειρίες. Έκτοτε δεν έχουν δοθεί νέα στοιχεία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”
 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ