Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Την Τρίτη συζητείται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για άδεια του Κουφοντίνα

Την Τρίτη συζητείται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για άδεια του Κουφοντίνα

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αργά το βράδυ της Παρασκευής άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αναίρεση θα συζητηθεί πολύ σύντομα στον Άρειο Πάγο.

Yπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη» νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπούλειου» νοσοκομείου του Βόλου, επειδή παρουσίασαν προβλήματα αρρυθμίας οι ηλεκτρολύτες του οργανισμού του, μετά από την πολυήμερη απεργία πείνας που εξακολουθεί να τηρεί.

 

Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδηγεί την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου.

Διαφωνησε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται πως πριν φτάσουμε στην αναίρεση του βουλεύματος από την κα Δημητρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση. Όμως σήμερα το πρωί ο συγκεκριμένος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση γιατί πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Μετά την άρνηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Παγου , η κα Δημητρίου ανέλαβε η ίδια να συνταξει την αναιρεση και σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες επικαλείται 3 παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 καθως και πρόσφατη δημοςίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Το σκεπτικό του βουλεύματος

Το βούλευμα που η κα Δημητρίου ζητεί να αναιρεθεί αναφέρει στο σκεπτικό του πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει σχεδόν 17 χρόνια μετά την είσοδο του στις φυλακές ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων“. Προκειμένου να στοιχειοθετήσουν αυτήν την κρίση τους οι δικαστές επικαλούνται στο σκεπτικό του υπ´ αριθμόν 93/2019 βουλεύματος τους δηλώσεις του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια για τη δράση στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» όπως:

«να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία»,
«να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και
«η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα».
Όπως αναφέρουν οι τοποθετήσεις αυτές παραπέμπουν ευθέως στη χρήση βίας και «καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη».

Ταυτόχρονα, από τους δικαστές συνεκτιμήθηκε και το γεγονός ότι ο Δ. Κουφοντίνας «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την τελευταία ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα , ενόψει της δικής του κρίσης για την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ