Δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε γιατί πιθανότατα θα έφερνε μεγάλη ταραχή στη δομή της κοινωνίας μας, αλλά είναι αλήθεια: Η ανύπαντρες γυναίκες, χωρίς συζύγους και παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι να ζήσουν περισσότερο από τις φίλες τους που έχουν γίνει μητέρες σύμφωνα με τον Paul Dolan, καθηγητή των επιστημών της συμπεριφοράς στο London School of Economics.
Έως τώρα μας ενδιέφερε η επιτυχία και το εάν η κάθε γυναίκα έβαζε τικ στο κουτάκι του γάμου και των απογόνων, αλλά ξεχνούσαμε να λάβουμε υπόψη μας στην εξίσωση την ευτυχία η οποία δεν είναι συνώνυμη με το γάμο. Τα παντρεμένα ζευγάρια είναι όντως ευτυχισμένα, όταν ο γάμος είναι πετυχημένος. Όταν οι σύζυγοι είναι μαζί δηλώνουν μονίμως χαρούμενοι, όταν όμως είναι μόνοι δηλώνουν κενοί και μίζεροι.
Σύμφωνα με την έρευνα του Paul Dolan, λοιπόν, ένα είναι το συμπέρασμα: οι γυναίκες δεν πρέπει να παντρευτούν. Οι άνδρες επωφελούνται από το γάμο τους, χαλαρώνουν, παίρνουν λιγότερα ρίσκα, ασχολούνται περισσότερο με την καριέρα τους και ζουν περισσότερο. Οι γυναίκες αντίθετα πρέπει να ανέχονται με υπομονή τα καπρίτσια του συζύγου τους και να πεθαίνουν νεότερες. Μέσα από τις άπειρες συνεντεύξεις του ο ερευνητής μπορεί με σιγουριά να μας πει ότι οι ανύπαντρες γυναίκες είναι λιγότερο μίζερες και δυστυχισμένες από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα.
Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στις ανύπαντρες γυναίκες στην ουσία είναι το στίγμα και η κοινωνική κριτική, μιας και θεωρούνται «αποτυχημένες» από μία συντηρητική ομάδα του κόσμου στον οποίο ζούμε. «Είσαι 40 χρονών και ανύπαντρη; Πω πω, εύχομαι να βρεις τον κατάλληλο σύντομα» ακούμε συχνά. Ο Paul Dolan όμως μας δίνει το δικαίωμα να απαντήσουμε «Ναι μπορεί. Αλλά μπορεί να γνωρίσω και τον πλέον ακατάλληλο και να με κάνει δυστυχισμένη, λιγότερο χαρούμενη και να πεθάνω και λίγα χρόνια νωρίτερα, οπότε μέτρα τα λόγια σου»!