Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Φαγωμάρα» χωρίς τέλος σε κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη και την ήττα στις ευρωεκλογές

Τουλάχιστον δύο υπουργοί διαφώνησαν για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου – Μπλόκο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν θα υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα – Ψάχνουν λύσεις με εσωτερικές αλλαγές στο Μαξίμου
Από την αρχή της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε απανωτές «συγκρούσεις», παρ’ ότι δεν είχε ούτε το απαιτούμενο σχέδιο να τις κερδίσει, ούτε εναλλακτικό σε περίπτωση που τις χάσει. Ακόμα και μετά την συντριβή που υπέστη στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαιωνίζει τα ανοιχτά μέτωπα και τον ανηλεή μικροπολιτικό πόλεμο εναντίον όλων.

Οι τελευταίοι κραδασμοί σημειώνονται στη Δικαιοσύνη. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για αντισυνταγματικές ενέργειες, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε τελικά την Παρασκευή στην επιλογή νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι θέσεις αυτές αναμένεται να μείνουν «ορφανές» στις 30 Ιουνίου. Η άποψη, στην οποία συγκλίνουν και τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνταγματολόγων είναι ότι εφόσον ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίαςκαι θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, με επίκληση σοβαρού εθνικού λόγου, ουσιαστικά η κυβέρνηση τελεί ήδη υπό παραίτηση και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκησε 4,5 ώρες μέχρι να βγει «λευκός καπνός», καταλήγοντας στο διορισμό της Ειρήνης Καλού για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη για τη θέση της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παρ’ ότι ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση, πληροφορίες θέλουν δύο υπουργούς να διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα. Ο πρώτος εμφανίζεται να είναι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αντέδρασε και με την απόφαση και να γίνουν οι επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και με τους προτεινόμενους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε επίσης επιφυλάξεις, λέγοντας ότι «επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν χρειάζονται κραδασμοί». Με μετέπειτα δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε «χυδαιότητες και αθλιότητες» όσα αναφέρονται για δήθεν διαφωνία του και σημείωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη. Ο πρώτος πάντως αποχώρησε πριν την λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβούλιου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί βεβαίως σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, αφού η σημερινή ηγεσία του συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Έτσι, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στις οποίες τέθηκε το σχετικό ερώτημα, απάντησαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράφει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πριν την συνταξιοδότηση της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δηλαδή τις 30 Ιουνίου αλλά και στην περίπτωση κατά την οποία το Προεδρικό Διάταγμα του υποβληθεί μετά την 1η Ιουλίου, λίγα 24ωρα, δηλαδή, πριν τις αναμενόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Τα προβλήματα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν τελειώνουν εδώ. Από τη μία, αναγκάζεται να αποψιλώσει τον πυρήνα του περιβάλλοντός του, έτσι ώστε να κατευνάσει το κόμμα. Οι δέκα μονάδες με τις οποίες έχασε στις ευρωεκλογές παρέσυραν στον όλεθρο και κάποιους από τους πιο κοντινούς του συνεργάτες. Πρόκειται για τα άτομα στα οποία είχε “ακουμπήσει” τα τελευταία 4,5 χρόνια και τα οποία στοχοποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου ως υπαίτιοι για την εκλογική πανωλεθρία. Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Παύλος Πολάκης και άλλοι βρίσκονται σε δυσμένεια. Σύντροφοι τους κατηγορούν για αλαζονεία, για αδέξιους χειρισμούς, αλλά και αμετροέπεια.

Με βαριά καρδιά λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο, αναδυόμενος από τη μοναξιά του Μεγάρου Μαξίμου και επιστρέφοντας στην Κουμουνδούρου. Εκεί θα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, με τον Πάνο Σκουρλέτη να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος. Σε αυτό το μήκος κλίματος, κορυφαία στελέχη επιχειρούν να βελτιώσουν το πεσμένο ηθικό, ανεβάζοντας τον πήχη για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης. Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ανατρέψιμο και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ένα μέρος του έργου της δεν έφτασε μέχρι τους πολίτες.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κανείς δεν έχει αμφιβολίες για το ποιος θα είναι ο νικητής στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη διαφορά, ελπίζοντας αν όχι να την μειώσει, να την διατηρήσει. Θα επιχειρήσει να «μιλήσει» στη μεσαία τάξη, στους νέους σε ηλικία και στο αριστερό ακροατήριο, το οποίο επίσης του γύρισε την πλάτη. Και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιφορτιστεί με την προώθηση του οικονομικού αφηγήματος τη κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ