Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Το υπουργείο Υγείας «κρύβει» τις αυξήσεις στα φάρμακα

Το νέο μοντέλο τιμολόγησης φέρνει μειώσεις αλλά και αυξήσεις τιμών – Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Υγείας ανατιμολογεί μόνο τις μειώσεις με σκοπό να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων – Οι φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν ελλείψεις φαρμάκων

«Ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος για την ανατιμολόγηση» καταλογίζει ο φαρμακευτικός κλάδος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προειδοποιεί για τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στην ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την (μη) κάλυψη των ασθενών.

Η διαπίστωση για τους «αυτοσχεδιασμούς» του υπουργείου Υγείας στο επικειμενο δελτίο τιμών φαρμάκων γίνεται από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF) – κι αποτελεί βεβαίως μια σημαντική καταγγελία, δεδομένου ότι ο κλάδος είχε χαιρετίσει τον σχετικό νόμο για την ανατιμολόγηση χαρακτηρίζοντας τον ως ενα δίκαιο συστημα τιμολόγηςης.

Ωστόσο, φαίνεται πως η πραγματικότητα και η εφαρμογή του νόμου από το υπουργείο Υγείας επιφύλασσε εκπλήξεις για τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και του PIF. Έτσι, με κοινή ανακοίνωση, που υπογράφουν, προειδοποιούν πως εφαρμόζεται, «κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται το τρέχον διάστημα στην Αριστοτέλους, οδηγεί στις ελλείψεις φαρμάκων, τοσο των καινοτόμων όσο και των παλαιότερων, δοκιμασμένων σκευασμάτων.

Βασικό μέλημα του υπουργείου να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, βασικό μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη διαδικασία της ανατιμολόγησης των φαρμάκων που συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο είναι να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Με δεδομένο ότι το νέο μοντέλο τιμολόγησης θα είχε αναπόφευκτα και μειώσεις και αυξήσεις στις τιμές των περίπου 5.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, η διαπίστωση των εταιριών ότι η διαδικασία οδηγεί μονο σε μειώσεις σε αυτη τη φάση είναι πολύ σοβαρή τόσο για την μη εφαρμογή του νόμου όσο και για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει.

«Το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόςφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019) αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Το νέο αυτό σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς κι έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας. Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος!», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.

Δραματικές οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής

Αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, υπογραμμίζουν πως οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Αναφέρουν ενδεικτικά επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη:

-Θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.

– Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.

– Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.

– Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.

– Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και του PIF καλούν άμεσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του Κλάδου είναι μονόδρομος».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ