«Ο κ. Μητσοτάκης παίζει κατενάτσιο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αμυντική στάση» μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να οριστικοποιηθεί στις εθνικές κάλπες η μεγάλη διαφορά των ευρωεκλογών. Η πραγματικότητα ωστόσο δείχνει πως αμυντική τακτική ακολουθεί και ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνοντας μέχρι τώρα σε μια ιδιαίτερα «ασφαλή» προεκλογική περίοδο. Η στάση αυτή έχει λογική εξήγηση.
Ο φόβος που κυριάρχησε τις πρώτες ημέρες στο Μαξίμου, μετά την 26η Μαΐου, ήταν το αποτέλεσμα να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23,75% να πέσει ακόμα πιο χαμηλά, στη λογική της «χαμένης ψήφου». Εξ ου και αν παρατηρήσει κανείς τον πρωθυπουργό σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του, δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος με την αναφορά του κ. Βαρουφάκη περί «χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 χτύπησε «ευαίσθητη χορδή» του Μαξίμου, προκαλώντας την έκρηξη του πρωθυπουργού με αφορμή τη συγκεκριμένη αναφορά. Ο κ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας «συστημικό» τον κ. Βαρουφάκη, ενώ υπενθύμιζε τεχνηέντως πως το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών. Η έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Βαρουφάκη τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνει αυτό που προειπώθηκε: ο κ. Αλέξης Τσίπρας προφανώς και θέλει να καλύψει μέρος της διαφοράς, αλλά φυλάττει σταθερά και τα νώτα του, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως ο «αντισυστημικός» λόγος του κ. Βαρουφάκη μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο πρωθυπουργός σε αυτές τις εκλογές, παρά το ότι κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για άμυνα, είναι κυρίως ο ίδιος που έχει παραταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη «φάει άλλο γκολ». Γνωρίζοντας πως η διαφορά από τη Ν.Δ. δύσκολα ανατρέπεται, ο κ. Τσίπρας θέλει μετά τις 7 Ιουλίου να είναι ο αδιαμφισβήτητος δεύτερος πόλος, έχοντας συμπιέσει ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκη. Αν το πετύχει αυτό, θα είναι μια «στρατηγική νίκη», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Και τούτο γιατί ήδη από την επομένη θα αποτελεί τον πόλο που θα συγκεντρώσει γύρω του τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αντίθετα, αν το ΚΙΝΑΛ και ο κ. Βαρουφάκης καταφέρουν να καταγράψουν σημαντικά ποσοστά, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 8 Ιουλίου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εντός της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας».
Οσον αφορά την επόμενη μέρα, αν επιτευχθεί ο στόχος της οριστικής άλωσης του κεντροαριστερού χώρου, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Μια ιδέα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η πρόσφατη αποστροφή του κ. Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και οι ανοικτές πλέον αναφορές στον «δημοκρατικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ» δείχνουν τις σκέψεις για την οριστική μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «νέο κόμμα». Αρμόδιες κομματικές πηγές επιβεβαιώνουν πως αυτό είναι το πλάνο και ότι «μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πρέπει να γίνει πράξη».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αυτός ήταν ο στόχος ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, που άργησε να τελειώσει, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, δεν άφησε περιθώρια να γίνει στον σωστό χρόνο.