Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Ο ποινικολόγος Βασίλης Νουλεζας για την κατάργηση του ασύλου

Σε σχετική ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό ο Βασίλης Νουλεζας εκφραζει την άποψή του

https://www.facebook.com/vassilios.noulezas.3/posts/2229719613802422

 

Αντιδημοκρατική και ανελεύθερη η προσέγγιση κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
ΓΝΏΜΗ
Δογματική λογική

Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ακαδημαϊκή δημοκρατική κατάκτηση και ελευθερία.
Δεν καταργείται μονομιάς με πρόχειρο νομοθέτημα εξαιτίας συγκυρίας.
Θεσμοθετήθηκε και κατοχυρώθηκε με τον Ν1268,/1982
Ελέγχεται και αίρεται υπό προϋποθέσεις μόνον όταν συντρέχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος
Όταν τελούνται αδικήματα η εγκλήματα.
Με άδεια μόνον της Συγκλήτου.
Απαράβατος κανόνας.Η Αστυνομία εισέρχεται στον χώρο των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης μόνον όταν υπαρχουν βιαιοπραγίες τελούνται αυτόφωρα διωκόμενος αδικήματα η καταλαμβάνεται από εξωπανεπιστημιακους ο χώρος μάθησης
Όταν εμποδίζεται αδικαιολόγητα η απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος.
Απαιτείται για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία προηγούμενη τροποποίηση αναθεώρηση του σχετικού Αρθρου 16του Συντάγματος αφού προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και ανοικτή συζήτηση με την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.
Αυτονόητο είναι ότι εντός των Πανεπιστημίων δεν πρέπει να νομιμοποιείται η ανομία η βία από ξένους που εισβάλλουν και στρατοπεδευουν εγκαθίστανται εντός των ΑΕΙ η να διακινούνται Ναρκωτικά η να παρασκευάζονται εκρηκτικές ύλες για τρομοκρατικές εγκληματικές ενέργειες και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει άμεσα να αποφασίζεται χωρίς ολιγωρία η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου από την Σύγκλητο.
Να εκδιώκονται άμεσα με την παρέμβαση της Αστυνομίας.
Δεν υφίσταται όμως παρόλα αυτά λόγος σπουδής η βιασύνης για την κατάργηση ενός πανεπιστημιακού δικαιώματος
Άλλωστε όταν τελείται αυτόφωρο αδίκημα κατά ανθρώπινης ζωής η περιουσίας του δημοσίου προβλέπεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας που διατάσσει τη είσοδο των Αστυνομικών δυνάμεων,διάταξη που δεν έχει συχνά ενεργοποιηθεί.
Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κεκτημένο αιματοβαμμένο των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έστω σε άλλες εποχές σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη.
Άσχετα αν υποβσθμισθηκε από την καταχρηστική άσκηση του ακόμη και από ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στην ΑΣΟΕ
Διαφωνώ με την σπουδή και βιασύνη της νέας Κυβέρνησης να καταργήσει να καταπατήσει την δημοκρατική αυτή κατάκτηση που αποτελεί γνώρισμα του ελεύθερου δημοσίου πανεπιστημίου.
Να περιορίσει η να ακυρώσει να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση λόγου και ιδεών που πραγματώνεται ενίοτε με ειρηνικές καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις.
Μόνον ακροδεξιά, κοντοθωρη και απαράδεκτη εντελώς στρεβλή αντίληψη μπορεί να χαρακτηρισθεί η τυχόν βεβιασμένη νομοθετική πρωτοβουλία κατάργησης η περιφρόνησης ενός συστατικού της Δημοκρατίας στα ΑΕΙ που υπαγορεύεται από ανάγκες και πιέσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αγοράς.
Αλίμονο αν παρασυρθούμε από ιαχές , συντηρητικές φοβικες φωνές και ουρλιαχτά και οδηγηθούμε στην εύκολη λύση της μόνιμης αστυνομικής παρέμβασης ακόμη και σε περίπτωση μαζικής φοιτητικής διαμαρτυρίας η κινητοποίησης που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις Πρυτανικές Αρχές χωρίς νηφαλιότητα προχωρήσουμε σε φαλκιδευση περιστολή ακαδημαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών αντί ενίσχυσης της δημόσιας ανώτατης παιδείας
Μια αποδυνάμωση και απισχναση του εκφυλισμενου λογως της εσωτερικής βίας και αυθαιρεσίας που υπήρξε ακαδημαϊκού ασύλου μόνον ανησυχητική και αρνητική εξέλιξη για μια δημοκρατική κοινωνία αποτελεί
Μία κοινή γνώμη που αγανακτισμενη συμφωνεί με την κατάργηση του
Τελικώς μας χρειάζεται η όχι το πανεπιστημιακο.ασυλο?
Δεν δύναμαι να διανοηθω τρεις και λιγο επέμβαση της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο.

ΒΑΣΊΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ