Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα ύποπτα παιγνίδια της Eurobank στα αλλαντικά με τα λεφτά των μετόχων της

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Μπορεί μια εταιρία να δημιουργεί μόνιμα ζημιές και μια τράπεζα να τη χρηματοδοτεί, να κουρεύει και να γράφει ζημιές η ίδια; Η απάντηση είναι Μπορεί. Και κλασσικό παράδειγμα είναι οι πρακτικές της Eurobank στη Νίκας. Πρακτικές που προκαλούν ερωτήματα για το τι είδους τραπεζικά κριτήρια είναι αυτά που ρίχνουν ανεξάντλητα εκατομμύρια στη χοάνη των ατελείωτων ζημιών. Και όλο αυτό όταν η ίδια η τράπεζα στην βασική ανταγωνίστρια της Νίκας την Creta Farm έχει κρατήσει σκληρή γραμμή και έκοψε το factoring οδηγώντας την εταιρία σε αδιέξοδο ενώ υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής να βάλει 15 εκ ευρώ!!!.  Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός; Είναι θεμιτό στη λειτουργία του ανταγωνισμού όταν ο στραγγαλισμός της Creta ουσιαστικά ενισχύει το Νίκα;

Γιατί έχουμε διαφορετικά μέτρα και σταθμά σε δύο εταιρίες και μάλιστα όταν η Creta Farm είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από την Νίκας και με αναλογικά πολύ χαμηλότερο δανεισμό.

Οι ατελείωτες ζημιές από τη Νίκας

Η Νίκας έκλεισε το 2018 με τζίρο 40 εκ ευρώ και ζημίες πάνω από 6 εκ ευρώ και υποτίθεται ότι αναδιαρθρώθηκε εκ νέου με την ολοκλήρωση της απόκτησης του πλήρους ελέγχου από την  Chipita. Μάλιστα πριν να κλείσει ένας χρόνος ολόκληρος από την αναδιάρθρωση τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας βούτηξαν στα 2,9 εκ ευρώ από 8,51 εκ ευρώ και πρόσφατα έκανε μεγάλη μείωση κεφαλαίου για μην έχει πρόβλημα,  που αν συνεχιστούν οι ζημιές και το 2019 πράγμα πολύ πιθανό θα αποκτήσει εκ νέου.

Η Νίκας  παρά την αναδιάρθρωση του δανεισμού είχε στο τέλος του 2018 υπόλοιπο δανεισμού 18,4 εκ ευρώ ή περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου της. Το εντυπωσιακό είναι ότι η εταιρία βγάζει ζημιές ενώ έχει δάνειο balloon 9,4 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 8,2 εκ ευρώ θα πληρωθούν σε μια δόση το 2024 και τα υπόλοιπα σε τρεις ετήσιες δόσεις που αρχίζουν το 2021. Στην αναδιάρθρωση που έγινε διαγράφηκαν- εξαϋλώθηκαν περί τα 40 εκ ευρώ και κανένας δεν έδωσε λογαριασμό από την Eurobank για τα δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που χάθηκαν (υπολογίζονται έως  και 60 εκ ευρώ) από την ημέρα που αγόρασε την εταιρία η Global Finance του κ. Πλακόπητα και στενού φίλου του μέχρι πρόσφατα Προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη ο οποίος είχε διατελέσει και Πρόεδρος της Global Finance.

Οι αποκαλύψεις του Blloomberg

Μάλιστα η ιστορία της Νίκας είχε απασχολήσει εκτενώς και το πρακτορείο Bloomberg  αλλά και ελληνικές ιστοσελίδες ενημέρωσης οι οποίες έχουν εξαφανίσει τα κείμενα από το αρχείο τους.  Εν συντομία το Bloomberg  περιέγραφε πώς η Νίκας, από μία κερδοφόρα επιχείρηση, το 2004 πέρασε (σε ποσοστό 49,8%) στα χέρια του offshore fund Global Capital Investors II, στο οποίο συμμετείχε και η Eurobank (με ποσοστό 49,9%) με leveraged buy out, με την Eurobank  να υποστηρίζει την εξαγορά με δανεισμό. Ο κ.  Νίκος Καραμούζης, που ήταν τότε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής, βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο τόσο της τράπεζας όσο και της Global Finance κατά τη διάρκεια του buy out. Το εντυπωσιακό είναι πως το 2016 που έγινε η συμφωνία αναδιάρθρωση του Νίκα ο επικεφαλής διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank, Κώστας Βουσβούνης, ήταν και μέλος του Δ.Σ. της Global Finance και της Νίκας.

Το 2006 η Νίκας άρχισε να καταγράφει απώλειες αλλά μετά από δημόσια πρόταση  η Global Finance αύξησε τη συμμετοχή της στο 79,2%, παίρνοντας  νέο δάνειο από την Eurobank. Το 2010 η Eurobank έφτασε να αποκτήσει άμεσα το 12% της εταιρείας, στο πλαίσιο swap. Από το 2012 δεν εξυπηρετούσε εγκαίρως τα δάνειά της και αλλά διατηρείτο στη ζωή με νέες χρηματοδοτήσεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο είχε πάντα η Eurobank.

Το ύποπτο δάνειο του 1 εκατομμυρίου

Το εντυπωσιακό είναι πως η Νίκας το 2018 χορήγησε δάνειο  1 εκ σε τρίτο ο οποίος είναι άγνωστος και προκειμένου να δοθεί το δάνειο η Chipita έδωσε ρευστότητα ισόποση μέχρι την αποπληρωμή του ενώ ταυτόχρονα έγινε και απομείωση απαίτησης δηλαδή έμμεσα χαρίστηκε το δάνειο. Οι όροι του δανείου και η σκοπιμότητα χορήγησης είναι άγνωστοι και βέβαια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα .  Άραγε ο τρίτος στον οποίο πήγε το 1 εκ ευρώ έχει σχέση με τις εξελίξεις στην Creta Farms. Προφανώς είναι και σύμπτωση ότι μέλος του ΔΣ της Νίκας είναι ο κ. Αλέξανδρος Βουσβούνης πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και συγγενής με στέλεχος της Eurobank αλλά και πρώην στέλεχος του Νίκα και της Global Finance.

Ο ρόλος Καραβία, Βασιλείου, Χασάπη στην Creta Farms

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι εντυπωσιακές οι συμπτώσεις με το Νίκα , τη Eurobank και την Creta farms. Προ αρκετού καιρού από την Chipita η οποία πλέον είναι ο βασικός μέτοχος του Νίκα διοχετεύονταν πληροφορίες ότι πρόκειται να αποκτήσει τον έλεγχο της Creta farms. Κι αυτό ενώ τότε η Creta Farms εξυπηρετούσε το δανεισμό της και δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας η αντιπαράθεση μεταξύ των Αδελφών Δομαζάκη. Στη συνέχεια όταν έγινε γνωστή η αντιπαράθεση πάλι η Νίκας εμφανίστηκε μνηστήρας της Creta farms με διοχέτευση πληροφοριών στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια οι τράπεζες άρχισαν να κλείνουν τις κάνουλες χρηματοδότησης πιστεύοντας ότι η εταιρία θα σκάσει και θα παρέμβουν να τη … διασώσουν.  Και πραγματικά η εταιρία βρίσκεται στο παρά πέντε της κατάρρευσης. Παρ όλα αυτά όταν προ μηνός ο κ. Δομαζάκης που απομακρύνθηκε από τον αδελφό του με την ανοχή των τραπεζών εμφάνισε επενδυτή το Θ Δουζόγλου ο οποίος επισήμως δήλωσε ότι προτίθεται να καλύψει αύξηση κεφαλαίου 15 εκ ευρώ οι τράπεζες δεν μπήκαν καν στον κόπο να συζητήσουν την πρόταση και μόλις πριν από λίγες ημέρες έκαναν στροφή δηλώνοντας ότι θα βρουν αυτές επενδυτή με δική τους διαδικασία και ότι μπορεί να συζητήσουν και με αυτόν τον επενδυτή. Λέγεται μάλιστα ότι εγκέφαλοι αυτής της τακτικής είναι ο Αν Διευθύνων Σύμβουλος της Euroank κ. Κώστας Βασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας κ. Ανδρέας Χασάπης υπό τις ευλογίες του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Φωκίωνα Καραβία. Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της τακτικής τους καθώς η εταιρία καταρρέει και δεν παίρνουν έστω την ευκαιρία να συζητήσουν με κάποιον που δηλώνει εγγράφως ότι επιθυμεί να καλύψει αύξηση 15 εκ ευρώ .

Τα τρίγωνα με Grant Thornton

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ελεγκτής της Creta Farms μέχρι και το 2017 ήταν η Grant Thornton η οποία δεν είχε δει τρύπες πάνω από 30 εκ ευρώ στην εταιρία που ανακάλυψε η KPMG το 2018 . Είναι επίσης άξιο προσοχής ότι σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης είναι Πρόεδρος της Grant Thornton . Η τελευταία αναλαμβάνει σχεδόν εργολαβικά την ειδική διαχείριση εταιριών σε συνεργασία με το νομικό γραφείο Αγγελίδη και θα αναλάβει και αυτήν της Ναυτεμπορικής της οποίας μοναδικός δανειστής είναι η Eurobank. Κατά σύμπτωση οι πληροφορίες λένε πως το νομικό γραφείο Αγγελίδη υποστηρίζει νομικά τον κ. Μάνο Δομαζάκη που έχει το διοικητικό έλεγχο της Creta Farm σήμερα και επί της σχεδόν τρίμηνης διοίκησής του η κρητική πρωτοπόρος βιομηχανία οδηγήθηκε στην κατάρρευση. Και το ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος της Eurobank στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Creta farms. Ένας ρόλος που μπορεί να αποδειχτεί μπορεί και όχι αλλά πριν θα πρέπει να εξηγηθεί από την Eurobank και να διερευνηθεί πως με τις πρακτικές στη Νίκας και στην Creta farms στρέβλωσε τον ανταγωνισμό στην αγορά αλλαντικών και οδηγεί σε καταστροφή ένα δυναμικό κλάδο. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να εξηγηθεί είναι πως η Eurobank με τις πρακτικές της λειτουργεί κατ ουσίαν σε βάρος των συμφερόντων των ιδίων των μετόχων της καθώς οι ζημίες που έχει καταγράψει  και πιθανότατα θα καταγράψει εκ νέου λόγω των τουλάχιστον περίεργων πρακτικών της διοίκησής της με την υπόθεση Creta Farms θα  πλήξουν για μια ακόμα φορά αρνητικά τα αποτελέσματα της τράπεζας η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρηματοδοτήθηκε και με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ