Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Με Εξεταστικές για το 2015, τη Novartis και τον Πετσίτη ξεκινά η κυβέρνηση

∆ιερεύνηση για το τι έγινε το πρώτο εξάµηνο του 2015 και φως σε σκοτεινές υποθέσεις, όπως της Novartis και του Πετσίτη

«Τα έφερε έτσι η Ιστορία, ώστε σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα επικεφαλής διαφορετικών κοινοβουλευτικών οµάδων το δίδυµο της καταστροφής του πρώτου εξαµήνου του 2015». Αυτό το απόσπασµα από την οµιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραµµατικών δηλώσεων, αποτελεί ουσιαστικά και έναν προάγγελο της Εξεταστικής Επιτροπής που θεωρείται βέβαιο ότι θα συστήσει η Νέα ∆ηµοκρατία κατά το πρώτο διάστηµα της κυβερνητικής της θητείας.

Η Εξεταστική θα έχει διττό χαρακτήρα, καθώς θα αφορά τόσο στη ζηµιά που επήλθε στην οικονοµία από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Ιούλιο του 2015, όσο και στη ζηµιά που έγινε στο τραπεζικό σύστηµα, που οδηγήθηκε σε τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Θυµίζουµε, εξάλλου, ότι πέρυσι στη ∆ΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση των «Παραπολιτικών», ο κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Εχω δεσµευθεί για µία Εξεταστική Επιτροπή. Για το τι έγινε, τελικά, το πρώτο εξάµηνο του 2015. Για να µάθουν και οι Ελληνες πολίτες τι ακριβώς είχε γίνει τότε. Για να µην µπορεί κανείς να πει ότι απλά “είχα αυταπάτες εκείνη την περίοδο”. Είναι άσχετος ή ψεύτης ο κ. Τσίπρας; Γιατί έπρεπε να γνωρίζει τη ζηµιά που είχε κάνει στην περιουσία του Ελληνα φορολογούµενου».

Η Εξεταστική αυτή, ωστόσο, δεν θα είναι η µόνη που θα δούµε το προσεχές διάστηµα. Αναµένεται και η σύσταση άλλων, που θα ρίξουν φως σε σκοτεινές υποθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπως είναι αυτή της Novartis και η υπόθεση Πετσίτη, αλλά και θα προκαλέσουν βαθύτερο ρήγµα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ µε το Κίνηµα Αλλαγής. Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για περαιτέρω άλωση του χώρου της Κεντροαριστεράς και του Κινήµατος Αλλαγής µέσα από τη διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει συνεπώς στην πολιτική βούληση της Νέας ∆ηµοκρατίας να χυθεί άπλετο φως σε σκοτεινές υποθέσεις της συγκυβέρνησης της Αριστεράς µε τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου.

Πολλές, άλλωστε, από τις εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές, που είχε προαναγγείλει η Ν.∆. ως αξιωµατική αντιπολίτευση, µε τον έναν ή µε τον άλλον τρόπο τις επικροτούσε και η ηγεσία του ΚΙΝ. ΑΛ., διότι από τους χειρισµούς και τις µεθοδεύσεις της προηγούµενης κυβέρνησης είχαν στοχοποιηθεί πρόσωπα και από το κόµµα της Φώφης Γεννηµατά. Το 2016, όταν η Ν.∆. είχε καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάµηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το Κίνηµα Αλλαγής (∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, τότε) την είχε υπερψηφίσει.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η υπόθεση Novartis. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν επικρατεί αγωνία µόνο για την κατάληξη που θα έχουν οι έρευνες από τη Βουλή και τη ∆ικαιοσύνη για τον έλεγχο των πεπραγµένων της διακυβέρνησής του. Υπολογίζουν πλέον και τις επιπτώσεις αυτών και στο σχέδιο προσέγγισης της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς µέσα από τη διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαµβάνει και νέο προσκλητήριο για κοινή δράση και συνεργασία µε το ΚΙΝ.ΑΛ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εάν δε οι αποκαλύψεις είναι τέτοιες που θα επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και της Χαριλάου Τρικούπη για µεθοδεύσεις, σκευωρίες, ανέντιµες πρακτικές του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καµµένου εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων το διάστηµα που είχαν τα ηνία της χώρας, τότε δύσκολα η Φ. Γεννηµατά, αλλά και ο κόσµος της Κεντροαριστεράς θα συγκινηθούν από τα προσκλητήρια και τις επιθέσεις φιλίας της Κουµουνδούρου.

Η ενδεχόµενη σύσταση Εξεταστικής για τη Novartis θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείµενης αυτής σύγκρουσης µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήµατος Αλλαγής, καθώς ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχοποιήσει στο ζήτηµα αυτό κορυφαία στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. Ηδη, προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει σκευωρία το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου Novartis, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα ερευνηθεί από τη Βουλή. «Η υπόθεση µε κάποιον τρόπο θα φτάσει στην επόµενη Βουλή, εφόσον εµπλέκονται δύο υπουργοί», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης. «Φωτογραφίζοντας» τις προάλλες από το βήµα της Βουλής τη Νοvartis, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «όλες οι δεσµεύσεις µας για να ερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος και όλες οι προσπάθειες που στήσατε -όχι όλοι σας, αλλά προφανώς ορισµένοι από εσάς, για να πλήξετε µε λάσπη και µε ψέµατα τους πολιτικούς αντιπάλους- σας διαβεβαιώ θα διερευνηθούν µέχρι τελευταίας κεραίας». Πρόσθεσε δε πως «όλα θα γίνουν µε τον θεσµικό τρόπο που πρέπει και όπως προβλέπει το Σύνταγµα».

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαµαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «Π», όπου είχε κατονοµάσει ως «Ρασπούτιν» της τότε κυβέρνησης τον ∆ηµ. Παπαγγελόπουλο, είχε ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγµή που εµπλέκονται, ονοµαστικά, µέλη της κυβέρνησης, η υπόθεση πρέπει να παραπεµφθεί αµελλητί στη Βουλή, ενώ είχε κάνει λόγο για παρακρατικές µεθόδους που ακολουθήθηκαν και είχε ζητήσει -για λόγους ηθικής αλλά και προστασίας του δηµοκρατικού πολιτεύµατος- να τιµωρηθούν όσοι µετείχαν σε αυτή την αθλιότητα, όπως τη χαρακτήρισε. Με βάση τον κανονισµό της Βουλής, «οι εξεταστικές επιτροπές συνιστώνται για την εξέταση ειδικών ζητηµάτων δηµόσιου ενδιαφέροντος, µετά από πρόταση του ενός πέµπτου του όλου αριθµού των βουλευτών (60 βουλευτές) και απόφαση της Ολοµέλειας της Βουλής, που λαµβάνεται µε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων», ενώ οι εν λόγω επιτροπές «έχουν όλες τις αρµοδιότητες των ανακριτικών Αρχών και του εισαγγελέα πληµµελειοδικών».

ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Η πολιτική βούληση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι να κυλήσουν οι πρώτοι µήνες της διακυβέρνησής της σε κλίµα ήπιο και συναινετικό, κάτι το οποίο θα µπορούσαν να διαταράξουν οι εξεταστικές επιτροπές. Ωστόσο, οι µηνύσεις που έχουν ήδη ασκήσει οι κ. Σαµαράς, Βενιζέλος και Αβραµόπουλος για το ζήτηµα της Novartis, αλλά και οι εξελίξεις στην υπόθεση Πετσίτη ίσως ανοίξουν αναπόφευκτα τον δρόµο για τις Εξεταστικές. Για την τελευταία υπόθεση, για παράδειγµα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθµό κακουργήµατος για απιστία σε βάρος του κοµµατικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα στη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ∆ΕΠΑ. Ο κ. Κιτσάκος έχει δηµόσια παραδεχθεί ότι οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται ήταν εν γνώσει επτά υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές ακόµα δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή.

Για τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, η δικογραφία που αφορά σε ανώνυµη καταγγελία για παρεµβάσεις του στην Εισαγγελία ∆ιαφθοράς για την έρευνα για την Τράπεζα Πειραιώς. Για τον Πάνο Καµµένο, εκτός από τον φάκελο της πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία, που έχει διαβιβαστεί από πέρυσι, στις 28 Μαρτίου διαβιβάστηκε και η µήνυση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εναντίον του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (επεστράφη προ ηµερών στην τακτική ∆ικαιοσύνη).

Για τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Τόσκα έχουν διαβιβαστεί δικογραφίες µετά τις µηνύσεις συγγενών θυµάτων για τη φονική πυρκαγιά πέρυσι στο Μάτι. Σε σχέση, µάλιστα, µε τον κ. Καµµένο, η προεργασία από πλευράς Νέας ∆ηµοκρατίας έχει γίνει από καιρό: Στις αρχές του 2018, η τότε αξιωµατική αντιπολίτευση είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά µε την υπόθεση της πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία, αλλά τις είχε «παγώσει» λόγω της ξαφνικής έντασης εκείνη την περίοδο στην περιοχή των Ιµίων. Ανοιχτό είναι, τέλος, το ζήτηµα της διαχείρισης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, καθώς θα εξαρτηθεί και από το πόρισµα της αρµόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας που έχει επιληφθεί του θέµατος, της OLAF.

Δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα Παραπολιτικά 27/7/2019

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ