Στη Φτέλια το μαγαζί που απαιτεί από τους σερβιτόρους να περπατούν στην καυτή άμμο ξυπόλιτοι
Πλασάρεται ως μαγαζί με elegant ύφος και κοσμοπολίτες πελάτες.
Οι τιμές του είναι εξωφρενικές με πολλούς πελάτες να γράφουν αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο
του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΛΗ
Μετά το προηγούμενο ρεπορτάζ μας για τους εργαζόμενους στη Μύκονο που ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες στοιβαγμένοι σαν «σκλάβοι» σε κοντέινερ έρχεται νέα αποκάλυψη της ντροπής για το νησί της Μυκόνου.
Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες που καλούνται να βιώσουν -για το μεροκάματο- οι εργαζόμενοι σε χλιδάταbeachbar της Μυκόνου, αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ».
Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι η διεύθυνση του συγκεκριμένου beachclub στη Φτελιά αρέσκεται στο να επιβάλει τις γυμνές πατούσες εργαζομένων στην καυτή άμμο πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τις υπηρεσίες του.
Σύμφωνα με νέες καταγγελίες, οι σερβιτόροι είναι αναγκασμένοι να περπατούν ξυπόλητοι στην άμμο, μέσα στον καύσωνα. Γιατί; Γιατί τους το επιβάλει η διοίκηση γνωστού μαγαζιού!
Η νέα πρακτική αυτή, ήρθε στο «φως» από γιατρό που εργάζεται στο νησί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protagon.gr, ο οποίος περιθάλπει τους εργαζόμενους με εγκαύματα στο πόδι. «Δεν περπατούσαν άνετα. Κάθε φορά που σταματούσαν, έθαβαν την πατούσα τους όσο πιο βαθιά μπορούσαν στην άμμο για να βρούνε δροσιά. Ήταν ξεκάθαρο πόσο βασανιστικό ήταν», αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Μάλιστα, ένας από τους εργαζόμενους αποκαλύπτει ότι ο μόνος λόγος που ανέχεται την κατάσταση, είναι μόνο για τα λεφτά, τα οποία έχει ανάγκη. «Μπορεί να φτάσεις και 60 ευρώ και 70 ευρώ την ημέρα. Αυτό είναι το concept και αν έχεις ανάγκη το κάνεις…», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Ποιο είναι το beachbar των «βασανιστηρίων»
Το συγκεκριμένο beachbar που αναγκάζει τους σερβιτόρους να περπατούν ξυπόλυτοι στην άμμο βρίσκεται στην περιοχή της Φτελιάς. Πλασάρεται ως μαγαζί με elegant ύφος και κοσμοπολίτες πελάτες. Οι τιμές του είναι εξωφρενικές με πολλούς πελάτες να γράφουν αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένουbeachbarκαι εστιατορίου αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπομένουν το βασανιστήριο της καυτής άμμου στα γυμνά πόδια τους.
Στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μίλησε ο γνωστός δερματολόγος και διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ Αθανάσιος Μαντάς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία των εργαζομένων το περίεργο «βίτσιο» του επιχειρηματία στη Μύκονο.
«Γίνεται αντιληπτό ότι η παρατεταμένη επαφή των πελμάτων με τη άμμο και ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες που η θερμοκρασία είναι εξαιρετικά υψηλή ενοχοποιείται για μία σειρά προβλημάτων όπως πόνο, κοκκίνισμα, φουσκάλες και εγκαύματα που αναγκάζουν τους ασθενείς να ζητούν ιατρική βοήθεια. Δεν είναι όμως μόνο η υψηλή θερμοκρασία της άμμου που προκαλεί προβλήματα αλλά υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (μυρμηκίες) όπως και διαφόρων μυκητιάσεων νυχιών και μεσοδακτυλικών πτυχών».
Η γνωστή δικηγόρος Άννα Μαρία Νταηλάκη μιλώντας στη «Μ», τονίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τον επιχειρηματία του beachbar.
«Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται σε απότομο γεγονός, βίαιο γεγονός, εφ’ όσον αυτό προκάλεσε στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργασθεί πάνω από τέσσερις ημέρες ή και απώλεια ζωής ακόμα. Βίαιο γεγονός, σημαίνει, να υπάρχει έκτακτη και αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, που δεν έχει σχέση με την οργανική κατάσταση του εργαζόμενου. Η επίδραση αυτή μπορεί να έχει σαν αιτία την επιβάρυνση των όρων εργασίας κάτω από απρόβλεπτες και έκτακτες συνθήκες. Συνεπώς προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Αν όμως η ασθένεια προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από εξαιρετικές και ασυνήθιστες συνθήκες χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα. Επομένως, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις, καπέλο, ελαφριά παπούτσια και ελαφριά ένδυση, αποτελεί αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, η οποία δύναται να προκαλέσει ασθένεια κατά την εκτέλεση της εργασίας και να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα, με τις νόμιμες κυρώσεις».