Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο Βγενόπουλος, οι καταγγελίες για “βιβλία”, η Θάνου και η Ζαΐρη

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016. Η μικρή κόρη του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, Μελίνα, γυρίζει σπίτι της ύστερα από μια νυχτερινή έξοδο. Τον βρίσκει να κάθεται στην αγαπημένη του θέση. Στον καναπέ. Νομίζει ότι κοιμάται. Μερικά λεπτά αργότερα συνειδητοποιεί, τρομαγμένη, ότι ο «Mr MIG» είναι νεκρός. Από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα «επίσημα» στοιχεία. Δύο ημέρες αργότερα είχε προγραμματίσει ραντεβού με σημαίνον κρατικό στέλεχος. Αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν η μήνυση που είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας σε βάρος της Βασιλικής Θάνου. Μιας μηνυτήριας αναφοράς, η οποία περιείχε τα πάντα: Καταγγελίες για δωροληψία, απόπειρα εκβίασης, μεσάζοντες και απαιτήσεις για «βιβλία». Τρεισήμισι χρόνια μετά τον θάνατο του επιχειρηματία, η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να «στοιχειώσει» όλους όσοι ενεπλάκησαν σε ένα δικαστικό θρίλερ, το οποίο ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Ή μάλλον ολοκληρώθηκε διεκπεραιωτικά, καθώς η αλληλουχία των γεγονότων αλλά και οι καταγγελίες των νομικών συμπαραστατών του εκλιπόντος επιχειρηματία καταδεικνύουν ότι το περιεχόμενο της μήνυσης ουδέποτε διερευνήθηκε. Αντίθετα, το συγκεκριμένο δικόγραφο αρχειοθετήθηκε, ο φάκελος έκλεισε χωρίς κανείς από τα κατονομαζόμενα πρόσωπα, τους μεσάζοντες, να κληθούν να καταθέσουν. Τραγική σύμπτωση ή περίεργο παιχνίδι της μοίρας; Η αρχειοθέτηση πραγματοποιήθηκε από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη. Λίγο καιρό αργότερα η κα Ζαΐρη τοποθετήθηκε με την «αρωγή» τής κ. Θάνου επικεφαλής τής Αρχής για το Ξέπλυμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Τα «βιβλία», η επιχειρηματίας-φίλη και ο αστυνομικός  Τετάρτη 11 Μαΐου 2016. Ο «Μr MIG» προσφεύγει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα της δωροληψίας υπαλλήλου-δικαστικού λειτουργού, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος, κ.λπ. Στις πράξεις αυτές, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, εμπλεκόταν η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, και είχε να κάνει με δικαστικές διαδικασίες που είχαν λάβει χώρα για την έκδοση στην Κύπρο των στελεχών τής MIG, κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου αλλά και την πειθαρχική έρευνα που είχε παραγγείλει η κα Θάνου σε βάρος της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Την ίδια ημέρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Βγενόπουλος έκανε λόγο για χαρτονομίσματα τα οποία του ζητήθηκαν μέσα σε βιβλία, κάνοντας λόγο για «ολόκληρη βιβλιοθήκη». Οι αποκαλύψεις, παρότι προκάλεσαν σοκ στον νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας αντιμετωπίστηκαν μάλλον σκωπτικά από

Ο Βγενόπουλος στο δικόγραφό του επεσήμανε ότι χάρη σε έναν αστυνομικό-μεσάζοντα τον επισκέφτηκε μια γυναίκα επιχειρηματίας, η οποία φέρεται να συνδεόταν φιλικά με τη Βασιλική Θάνου. Εκείνη λοιπόν του πρότεινε ότι εάν θέλει να ξεμπερδέψει με τις δικαστικές εκκρεμότητες που είχε (εκείνος και άλλα στελέχη της MIG) σε Κύπρο αλλά και σε Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία του «βιβλίου». Κοινώς, να λαδώσει. Ο εκλιπών υποστήριζε, στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, ότι δεν δέχθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό. Γι’ αυτό και έλαβε τα μέτρα του… Ποια ήταν αυτά; Σύμφωνα με «πηγές» που έχουν γνώση του περιεχομένου της μηνυτήριας αναφοράς υπήρχαν και υπάρχουν απτά στοιχεία για το τι ακριβώς ζητήθηκε από τον Βγενόπουλο. Στοιχεία που λειτουργοί τής Δικαιοσύνης χαρακτήριζαν ιδιαίτερα «σοβαρά».

Η έρευνα που δεν έγινε

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αλλά και των εμπλεκομένων προσώπων, υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο η κα Θάνου ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, την προκαταρκτική έρευνα ανέλαβε ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός. Δικαστικές πηγές αναφέρουν στη «Μ» ότι το υλικό της δικογραφίας, δηλαδή το περιεχόμενο, είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με τις περιγραφές, υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Προερχόταν κυρίως από το πρόσωπο της κας Θάνου, η οποία κυριολεκτικά «καιγόταν» για την έκβαση της υπόθεσης. Απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη την περίοδο ασκήθηκαν «πιέσεις». «Πιέσεις» προκειμένου να αρχειοθετηθεί η μηνυτήρια αναφορά. Ακολούθως συμβαίνουν δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα περιστατικά, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν. Ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος χειριζόταν τη δικογραφία αναγκάζεται να νοσηλευτεί, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκείνη την περίοδο ο Βγενόπουλος ζούσε ακόμη. Τα πάντα κινούνταν σε τεντωμένο σχοινί. Η υπόθεση παρέμενε ανοικτή, παρόλο που η έρευνα δεν είχε καν ξεκινήσει. Για αντικειμενικούς λοιπόν λόγους, ο φάκελος της υπόθεσης αφαιρέθηκε από τον εν λόγω εισαγγελικό λειτουργό και ανατέθηκε στην κα Άννα Ζαΐρη.  Λίγο προτού φύγει από τη ζωή ο Βγενόπουλος καλείται ως μάρτυρας να καταθέσει. Η κατάθεση, σύμφωνα με νομικές πηγές, ήταν μάλλον τυπική. Καθόλου ουσιαστική για την ακρίβεια. «Οι ερωτήσεις που έγιναν ήταν γενικές και αόριστες. Κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η μηνυτήρια αναφορά ήταν πολύ συγκεκριμένη και ουσιαστική. Έμοιαζαν να μην ενδιαφέρονται για τη βασιμότητα ή όχι των καταγγελιών», είναι η φράση προσώπου που είχε ζήσει από κοντά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Οι εμπλεκόμενοι που δεν κλήθηκαν

Το οξύμωρο της έρευνας Ζαΐρη είναι το γεγονός ότι «έσπευσε» να αρχειοθετήσει την υπόθεση χωρίς να καλέσει για κατάθεση ή για εξηγήσεις τα πρόσωπα τα οποία κατονόμαζε ο Βγενόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά. Την επιχειρηματία φερόμενη ως φίλη της κας Θάνου, που φέρεται να ζητούσε «βιβλία» και «βιβλιοθήκες», καθώς και τον αστυνομικό ο οποίος είχε κάνει τη γνωριμία. Η κοινή αλλά και η δικαστική-εισαγγελική λογική λέει ότι σε τόσο σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες πλήττουν τον ή την επικεφαλής τού Θεσμού, η έρευνα πρέπει να είναι εξονυχιστική. Για ουσιαστικούς, τυπικούς αλλά και συμβολικούς λόγους. Ιδίως όταν ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας καταγγέλλει ενυπόγραφα τόσο σημαντικά περιστατικά. Ωστόσο, η κα Ζαΐρη είχε άλλη γνώμη. Πέραν της κατάθεσης Βγενόπουλου, ουδέν. Και ξαφνικά σημειώθηκε το αναπάντεχο. Ο επιχειρηματίας πέθανε από ανακοπή. Λίγο καιρό αργότερα, η μηνυτήρια αναφορά αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Και στη συνέχεια; Μόνο ως τραγική σύμπτωση μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι η αντεισαγγελέας του ΑΠ τοποθετήθηκε επικεφαλής τής Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Ήταν 2 Μαΐου του 2017 όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο παρουσία των κ.κ. Δημητρίου και Θάνου με οριακή πλειοψηφία 6-5 την έχρισαν επικεφαλής τής Αρχής. Έξι ψήφους η κα Ζαΐρη, πέντε ο κ. Παντελής, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον κ. Νικολούδη που στο μεσοδιάστημα είχε γίνει υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Διαφάνειας. Για την εκλογή της προφανώς έπαιξε ρόλο το βαρύ βιογραφικό της. Υπενθυμίζεται ότι κατά την εισαγγελική της καριέρα χειρίστηκε αρκετά μεγάλες υποθέσεις, ενώ τον Ιούλιο του 2016 διενήργησε έρευνα, κατόπιν εντολής τής κυρίας Δημητρίου,  για την επ’ αόριστον αναβολή τής δίκης της Siemens.     Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα  την άσκηση της πειθαρχικής  δίωξης κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου και ακόμη δύο εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με τη μη μετάφραση σε δύο γλώσσες (γερμανικά και γαλλικά) του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens, που είχε ως συνέπεια την επ’ αόριστον αναβολή τής δίκης. Την πειθαρχική δίωξη είχε ασκήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Επίσης, εκτός του Ισίδωρου Ντογιάκου, πειθαρχική δίωξη για την υπόθεση της Siemens είχε ασκηθεί και σε βάρος του εισαγγελέα Εφετών Γεώργιου Γεράκη και της επίσης εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ