Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανακριτικό «μπλόκο» στην έρευνα για τον κουμπάρο του Γιάννου!

Ανακριτικό «μπλόκο» στην έρευνα για τον κουμπάρο του Γιάννου

• Η περίεργη στάση των ανακριτών Ζαμανίκα-Ευαγγέλου σε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία
• Ο ελβετικός λογαριασμός του ζεύγους Κανδαλέπα και η…αναρμοδιότητα των ανακριτών
• Τα 1.3 εκ. ευρώ που κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Στ. Κουράκου και η λίστα Λαγκάρντ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Παλινωδίες της ανακριτικής διαδικασίας παρατηρούνται στην υπόθεση «ελβετικό κλειδί» του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.
Ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία (στις 19 Μαρτίου 2014) προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» οι λογαριασμοί του Γιώργου Κανδαλέπα και της συζύγου του Ιουλίας, μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Από τον φάκελο που αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προκύπτει ότι για άγνωστους λόγους η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γεώργιος Ευαγγέλου, δήλωσαν «αναρμόδιοι» στο να απαντήσουν στις Ελβετικές Αρχές εάν το αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλλει ο προκάτοχός τους, Γαβριήλ Μαλλής από το 14’ για να ανοίξει ο λογαριασμός Κανδαλέπα στην HSBC στηριζόταν στη «Λίστα Λαγκάρντ» που είχε… κλαπεί από την Ελβετία ή βασιζόταν σε άλλα αποδεικτικά μέτρα!
Αντί αυτού «πέταξαν την μπάλα» στην εισαγγελία Εφετών αρνούμενοι μάλιστα να συνεργαστούν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, με τον συνάδελφό τους δικαστή (τον κ. Μαλλή) ο οποίος προθυμοποιήθηκε να τους βοηθήσει. Έτσι, λοιπόν, ένα απλό Ελβετικό ερώτημα το οποίο πιθανότατα θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του ζεύγους Κανδαλέπα και να λάμψει όλη η αλήθεια σχετικά με την ιστορία των εξοπλιστικών, όχι μόνο έμεινε αναπάντητο από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά φτάσαμε στο σημείο οι αρμόδιοι ανακριτές να δηλώνουν «αναρμόδιοι» για πρόσωπα (το ζεύγος Κανδαλέπα) που οι ίδιοι ελέγχουν!

Ως μόνος ευνοημένος της συγκεκριμένης τακτικής που ακολουθήθηκε μπορεί να θεωρείται ο κουμπάρος του ζεύγους Παπαντωνίου ο οποίος –εδώ και χρόνια- με νύχια και με δόντια προσπαθεί να μπλοκάρει το άνοιγμα τον λογαριασμών του στην Ελβετία. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου του 2013, η Εισαγγελία της Αθήνας είχε αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής, προς το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης τότε, ζητώντας στοιχεία για τους λογαριασμούς του ζεύγους Κανδαλέπα και της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου. Η διαδικασία όμως είχε μπλοκάρει κατόπιν προσφυγής του Κανδαλέπα. Ακολούθησε το νέο αίτημα του ανακριτή Μαλλή, τον Μάρτιο του 2014, στο οποίο αναφερόταν ότι για τον Γιάννο Παπαντωνίου υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι έχει δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostal προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου Ποσειδών 209.

Ενώ η Εισαγγελία της Βέρνης το 2018 είχε ανάψει το πράσινο φως για να ανοίξουν οι δύο λογαριασμοί του ζεύγους Κανδαλέπα από τους οποίους εμβάστηκε το 2000 ποσό 1.311.000 ευρώ στο λογαριασμό που διατηρούσε η Σταρούλα Κουράκου στην HSBC Γενεύης, το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας όπου προσέφυγε ο Γ. Κανδαλέπας αποφάσισε περί τα τέλη Ιουλίου του 18’, έκρινε ότι δεν μπορούν να δοθούν τα στοιχεία καθώς οι επίμαχοι λογαριασμοί αποκαλύφθηκαν μετά την διαρροή της λίστας Λαγκάρντ, η οποία για τους Ελβετούς αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Ωστόσο στη συνέχεια σε μία μοναδική για τα δικαστικά χρονικά της Ελβετίας κίνηση, το δικό τους Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αναιρέσει την Ομοσπονδιακή απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές στην προσφυγή του φέρεται να υποστήριξε πως στην επίμαχη υπόθεση η υποκλοπή δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο άρνησης ικανοποίησης του αιτήματος. Έτσι λοιπόν το Νοέμβριο του 2018 το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας ζητούσαν να πληροφορηθούν από τους Έλληνες ανακριτές σε ποια στοιχεία στηριζόταν το αίτημα του κ. Μαλλή. Μια απλή απάντηση αρκούσε. Αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν τα περίεργα περί «αναρμοδιότητας» στα οποία ενεπλάκη μάλιστα (ατυχώς απότι φαίνεται) και η πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

«Είμαστε αναρμόδιοι»

Στις 19 Μαρτίου 2019 ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Παναγιώτης Αθανασίου, επόπτης των ανακριτών, με μια πολυσέλιδη αναφορά του προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, την οποία κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, στους αρμόδιους ανακριτές αλλά και τις Ελβετικές Αρχές καταγράφει το θέατρο του παραλόγου αλλά και την περίεργη άρνηση των Ζαμανίκα-Θεοδώρου με τις ευλογίες Δημητρίου να απαντήσουν στους Ελβετούς σχετικά με το αίτημα δικαστικής συνδρομής για το ζεύγος Κανδαλέπα. Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι στις 6 Δεκεμβρίου οι δυο ανακριτές Διαφθοράς με αναφορά τους σημείωναν ότι στις 29 Νοεμβρίου 2018 έλαβαν επιστολή της Διευθύνουσας την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας, Lucie Wellig με την οποία ρωτούσε να μάθει εάν το «αίτημα Μαλλή» για τον λογαριασμό των Κανδαλέπα στην Ελβετία στηριζόταν στην λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλα αποδεικτικά μέσα. Στην ίδια αναφορά οι Ζαμανίκα-Ευαγγέλου δηλώνουν «αναρμόδιοι» να απαντήσουν στο εν λόγω ερώτημα, υποστηρίζοντας (και αυτό είναι το παράδοξο) ότι η ανάκριση για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε περαιωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε αντικατέστησαν τον κ. Μαλλή. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ογκώδης δικογραφία για τα υποβρύχια είχε διαχωριστεί. Το ένα σκέλος της έφτασε στο ακροατήριο και το άλλο που αφορούσε τους κουμπάρους του Παπαντωνίου παρέμεινε στην ανάκριση. Η συνέχεια, όμως, είναι ακόμη πιο σπαρταριστή.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 ο κ. Αθανασίου ενημερώνει τους ανακριτές Διαφθοράς ότι ο συνάδελφός τους κ. Μαλλής είναι στη διάθεσή τους και ότι μπορεί να τους παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστούν προκειμένου να απαντήσουν στους Ελβετούς. Δυο ημέρες αργότερα όμως οι κκ Ζαμανίκα και Ευαγγέλου απαντούν ότι «δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επί της συγκεκριμένης διαδικασίας» αλλά ούτε επιθυμούσαν να συνεργαστούν και να ενημερωθούν από τον συνάδελφό τους καθώς «η επίτευξη του ανακριτικού τους στόχου είχε επιτευχθεί από τις προσωπικές τους ανακριτικές ενέργειες και δεν χρειάζονταν άλλη συνδρομή». Μάλιστα ενημέρωσαν τόσο τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Πέππα όσο και την εισαγγελέα κα Δημητρίου. «Το πιο απλό που θα μπορούσαν να κάνουν για μια μείζονος σημασίας υπόθεση θα ήταν να καλέσουν τον κ. Μαλλή να του πάρουν μια κατάθεση και στη συνέχεια να απαντήσουν στους Ελβετούς για να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί. Αλλά έπραξαν το αντίθετο», σημειώνει δικαστική πηγή στην «ΜΠΑΜ».

Και «πλάτες» από Δημητρίου

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με μάλλον άκομψο και ατυχή τρόπο. Με παραγγελία της, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ζητεί από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών να απαντήσει στο αίτημα των Ελβετών καθώς ευθυγραμμίστηκε με την άποψη των ανακριτών! Την κα Δημητρίου εξέθεσε με την απάντησή του, στις 23 Ιανουαρίου 2019, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννης Μωραϊτάκης ο οποίος ενημέρωσε ότι με δικαστικό βούλευμα η ογκώδης δικογραφία των υποβρυχίων είχε διαχωριστεί με ένα τμήμα της να καταλήγει στο ακροατήριο και το άλλο (σ.σ. εκείνο που αφορούσε και το ζεύγος Κανδαλέπα) να παραμένει στο ανακριτικό γραφείο της κας Ζαμανίκα. Έτσι λοιπόν με τον πλέον περίτρανο τρόπο απέδειξε ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για να απαντήσουν στο ερώτημα των Ελβετών και να οδηγήσουν στο ξεκλείδωμα των ελβετικών λογαριασμών των κουμπάρων του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν οι ανακριτές Διαφθοράς οι οποίοι εξακολουθούσαν να χειρίζονται το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης. Κάτι που επεσήμανε στην αναφορά του και ο κ. Αθανασίου ο οποίος μάλιστα παρέθεσε παλαιότερη (ημερομηνία 6-12-2018) αναφορά των συγκεκριμένων ανακριτών οι οποίοι παραδέχονταν ότι διενεργούσαν την κύρια ανάκριση για το ζεύγος Κανδαλέπα και τις φρεγάτες τύπου «S» oμολογώντας ότι περίμεναν τα στοιχεία από τους Ελβετούς! Άβυσσος, τελικλα, η ψυχή των δικαστικών λειτουργών…

Ποιος είναι ο Γιώργος Κανδαλέπας

Ο Γιώργος Κανδαλέπας δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Εκτός από κουμπάρος του ζεύγους Παπαντωνίου (έχει βαφτίσει τον μικρό τους γιο) και της στενής φιλίας που τους συνδέει χρόνια, μετράει σταδιοδρομία ετών ως δημόσιος υπάλληλος σε νευραλγικές θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Διετέλεσε μάλιστα ειδικός σύμβουλος του Παπαντωνίου στη θητεία του ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Στις 14 Μαΐου 2013 ο Κανδαλέπας εξετάστηκε ενόρκως για την εμπλοκή του στην υπόθεση από τις εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου οι οποίες διενεργούσαν τότε προκαταρκτική εξέταση. Σύμφωνα με την έρευνά τους αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες τελικά κατέληξαν στους λογαριασμούς των παιδιών της συζύγου Παπαντωνίου, είχαν γίνει τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2000 από λογαριασμούς του Κανδαλέπα. Τότε ο κουμπάρος του πρώην υπουργού υποστήριξε ότι του είχε δώσει τα χρήματα τότε η Κουράκου προκειμένου να τα τοποθετήσει σε λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα ώστε «να εξασφαλίσει τα παιδιά της». Αυτά, όπως ισχυρίστηκαν αμφότεροι, προέρχονταν από χρήματα που έδινε σε εκείνην ο πρώην σύζυγός της Θεόδωρος Ουσταμπασίδης. Ο τελευταίος όμως το αρνείται λέγοντας πως η πρώην σύζυγός του δεν είχε δυνατότητα αποταμίευσης, αφού όσα χρήματα έδινε πήγαιναν για συγκεκριμένα έξοδα των παιδιών. Παράλληλα στις εισαγγελικές Αρχές έφτασαν καταγγελίες για τη δράση του Κανδαλέπα με όχημα τη Remaco ΑΕ, στην οποία ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών. Βάσει των καταγγελιών αποδεικνυόταν ότι μέσω της επίμαχης εταιρείας «γίνονταν τα deals για την ένταξη ιδιωτών σε προγράμματα και στον επενδυτικό νόμο, κάνοντας διαμεσολάβηση με το αζημίωτο».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΩΤΙΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ