Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Βερολίνο – Θερμή υποδοχή στον Μητσοτάκη από τον Γερμανικό τύπο

Γερμανικός Τύπος: Θετική «υποδοχή» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Εχει κάνει καλή αρχή»

Θετική «υποδοχή» επιφυλάσσει ο γερμανικός Τύπος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει ήδη κάνει καλή αρχή».

Ηandelsblatt: «Περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα»

«Η επίσκεψη στην Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη» σχολιάζει ο ανταποκριτής της Handelsblatt sτην Αθήνα Γκερντ Χέλερ. «Ο Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα: επιθυμεί χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας, με τα οποία οι πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι συμφώνησαν να απελευθερώσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα βοήθειας. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα αναμένεται να παράγει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Για τη συνέχεια έχει συμφωνηθεί 2,2%. Ο Μητσοτάκης θεωρεί αυτές τις απαιτήσεις πολύ αυστηρές. Ο νέος πρωθυπουργός ζητά περισσότερη χρηματοπιστωτική ελευθερία, ώστε με φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις στις υποδομές να τονώσει την οικονομία που εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Και έχει αρκετά καλά επιχειρήματα υπέρ του, ακόμη κι αν στη Γερμανία κανείς δεν θέλει να τα ακούσει μετά την εμπειρία της φαινομενικά αιώνιας ελληνικής διάσωσης».

Όπως αναφέρει ο σχολιαστής, «ο Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει καλή αρχή», αναφερόμενος για παράδειγμα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ή την άρση των τελευταίων capital control, «μια κληρονομιά του καλοκαιριού της κρίσης το 2015». Όπως σημειώνει, αυτό θα έχει «θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται». Ο σχολιογράφος σημειώνει στη συνέχεια ότι «οι αγορές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Μητσοτάκη», ωστόσο οι «δημόσιοι πιστωτές παραμένουν ακόμη διστακτικοί». Επιπλέον ανησυχούν ότι ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την Αθήνα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μια «νέα απληστία» εκ μέρους της Ιταλίας. «Για αυτό ο Μητσοτάκης», καταλήγει η HB, «δεν μπορεί να υπολογίζει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την καγκελάριο. Αλλά δεν πρέπει να μείνει η επίσκεψη σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται μια ευκαιρία. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα το ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως.»

Focus: «Δύσκολο θέμα οι πολεμικές επανορθώσεις»

To περιοδικό Focus αναφέρει ότι «παραμένει ασαφές κατά πόσον λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα παίξει ρόλο η ελληνική απαίτηση για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Από το περιβάλλον του Μητσοτάκη λένε ότι το θέμα αυτό εγείρεται πάντα στις συζητήσεις με τη Γερμανία, αλλά δεν πρόκειται να παίξει κυριαρχικό ρόλο στη συνάντηση με την Μέρκελ». Όπως σημειώνει το Focus «ο Μητσοτάκης θέλει πρωτίστως κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία να προβάλει τις προτεραιότητες της οικονομίας. Στην αρχή της θητείας δείχνει ένα πρόσωπο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και θέλει να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία με ιδιωτικοποιήσεις και φορελεαφρύνσεις. Έτσι προχώρησε δύο μέρες πριν την επίσκεψη στη Γερμανία όλα τα capital controls που ίσχυαν στην Ελλάδα από το 2015 θέλοντας να δείξει έτσι ότι η Ελλάδα θα γίνει και πάλι μετά την κρίση χρέους μια φυσιολογική χώρα εντός της Ευρωζώνης».

Frankfurter Rundschau: «Η Ελλάδα χρειάζεται προκαταβολή εμπιστοσύνης»

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει περισσότερο ελεύθερο χώρο στον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να του δοθεί», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau.

Στην ανάλυσή της αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «επιθυμεί μεγαλύτερο οικονομικό περιθώριο για φορολογικές περικοπές και επενδύσεις σε έργα υποδομών για να μπορέσει έτσι να δώσει ώθηση στην οικονομία. Κι έχει καλά επιχειρήματα: όσο ισχυρότερη είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η σχέση του χρέους έναντι του ΑΕΠ. Σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, μια ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματική από μία μονάδα πρωτογενούς πλεονάσματος. Η μείωση του δείκτη χρέους θα βελτίωνε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, συνεπώς, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί στις κεφαλαιαγορές.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ακούσει τον Μητσοτάκη κατά την σημερινή του επίσκεψη, αλλά δεν θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι πιστωτές δεν θέλουν να αλλάξουν τις συμφωνίες μόλις ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης. Η δυσπιστία έναντι της Ελλάδας παραμένει μεγάλη. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι τυχόν παραχωρήσεις στην Αθήνα θα μπορούσαν να ξυπνήσουν νέα απληστία στην Ιταλία. Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αξίζει μια ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεκίνησε με μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και έχει ήδη προωθήσει τις πρώτες εβδομάδες projects, που καθυστερούσαν επί χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας τώρα θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα την ώθηση ανάπτυξης που χρειάζεται τόσο απελπιστικά η χώρα. Αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον των πιστωτών. Επειδή μόνο όταν ενισχύεται η οικονομία, μπορούν οι Έλληνες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ