Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Novartis: Καθυστέρηση στην έρευνα για τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων κατά των εισαγγελέων διαφθοράς

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται ότι έχει γίνει κάποιο βήμα προόδου, όπως έλεγαν με νόημα δικηγόροι, ως προς ένα σκέλος εκείνο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis που έχει ανατεθεί από τον αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ειδικότερα, ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότηση της Ξένης Δημητρίου, είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, τον περασμένο Ιούλιο απάλλαξε τους ομοιόβαθμους συναδέλφους του Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη τόσο από κάθε άλλη υπηρεσιακή απασχόληση όσο και από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους.

Και τους απάλλαξε, προκειμένου να διεκπεραιώσουν την υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν, καθώς όπως είχε επισημάνει «δεν μπορεί να «σέρνονται» επί μακρόν τέτοιες καταγγελίες που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη τους ανατέθηκε από κοινού να διερευνήσουν ένα σκέλος της Novartis, που συνδέεται με τις καταγγελίες του συναδέλφου τους και πρώην εποπτεύοντα τους Εισαγγελείς Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, αλλά και μηνύσεις πολιτικών προσώπων.

Ειδικότερα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, διερευνούν:

α) τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis,

β) τις σε βάρος του (κ. Αγγελή) καταγγελίες από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και

γ) τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντώνη Αβραμόπουλου, ως προς το σκέλος που αφορά τους χειρισμούς των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Όπως έλεγαν ποινικολόγοι, καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα του Αρείου Πάγου, η έρευνα αυτή των δύο εισαγγελέων παρά το γεγονός ότι έχουν απαλλαχθεί από κάθε άλλη υπηρεσιακή απασχόληση προκειμένου να διεκπεραιώσουν την έρευα το ταχύτερο δυνατόν και παρά το γεγονός ότι η ανάθεση της υπόθεσης τους έχει γίνει το τελευταίο δεκαπενθήμερο του περασμένου Ιουλίου, εν τούτοις λόγω των θερινών διακοπών -και όχι μόνο- η έρευνα βαδίζει με αρκετά αργούς ρυθμούς. Και αυτό, ανεξάρτητα από το ότι ο ένας εκ των εισαγγελέων διαμένει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη.

Δεν παρέλειπαν οι ίδιοι ποινικολόγοι, να επισημάνουν ότι οι δύο εισαγγελείς μόλις καλέσουν να καταθέσουν οι τρεις μηνυτές και αναφερθούν σε πολιτικό πρόσωπο το οποίο κατά την άποψή τους εμπλέκετε στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να διαβιβάσουν αμελλητί την δικογραφία στην Βουλή.

Στο παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι από την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου οι επίμαχες υποθέσεις είχαν χρεωθεί ως ξεχωριστές δικογραφίες στον Δημήτρη Δασούλα και στην Βασιλική Θεοδώρου.

Ωστόσο επειδή ο πρώτος εκτελούσε χρέη Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι το χρόνο ορισμού από την Κυβέρνηση του νέου Εισαγγελέα και καθώς η δεύτερη με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 αναλαμβάνει την επιθεώρηση των δικαστών και δικαστηρίων (έργο αποκλειστικής απασχόλησης), ο Δημήτρης Δασούλας ανέθεσε την υπόθεση στους συναδέλφούς του κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Αγγελής, με δύο αναφορές του προκάλεσε τις παραπάνω έρευνες, είχε ζητήσει την εξαίρεση από την υπόθεση τόσο του Δημήτρη Δασούλα όσο και της Ξένης Δημητρίου (όσο ήταν εν ενεργεία).

Ειδικότερα, ο Ιωάννης Αγγελής ζητούσε να εξαιρεθεί ο Δημήτρης Δασούλας από την ποινική έρευνα που έχει διαταχθεί για όσα καταγγέλλει στις δύο αναφορές του σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της, αλλά και γενικότερα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Ωστόσο, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα εξαίρεσης του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωάννη Αγγελή κατά του αρχαιότερου συναδέλφου του Δημήτρη Δασούλα και της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ