Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Υπόθεση Novartis: Καταθέτει ο Αβραμόπουλος

Την πόρτα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη πέρασε το πρωί της Δευτέρας ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος καταθέτει ως μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ενώ την επόμενη μέρα το ίδιο θα κάνει και ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα καταθέσουν τρία πολιτικά πρόσωπα και ένας εισαγγελικός λειτουργός ομοιόβαθμος των δύο αντεισαγγελέων του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου, ενώ αρχίζει να ξετυλίγεται και το κουβάρι που αναμένεται να αποκαλύψει το πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την κωδική ονομασία «Ρασπούτιν».

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κρατά σε ομηρία δύο από τα αρχικά δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ εκτιμάται ότι για ένα από αυτά θα θέσει τη δικογραφία στο αρχείο, ενώ για το δεύτερο υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Αναλυτικότερα, οι κύριοι Ζαχαρής και Σοφουλάκης διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομοιόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της Novartis.

Παράλληλα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ερχόμενη Τρίτη θα δώσει το «παρών» στους εισαγγελικούς λειτουργούς ο κ. Βενιζέλος και την Πέμπτη ο κ. Αγγελής. Ο τελευταίος έχει προβεί μέσα από δύο εμπιστευτικές αναφορές του προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου -τις οποίες είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ»- σε καταγγελίες για τις σκοτεινές διεργασίες κατά την εισαγγελική έρευνα στην υπόθεση της Novartis.

Σε ανάλογες καταγγελίες έχουν προβεί και οι τρεις πολιτικοί, οι οποίοι έχουν επίσης κάνει αναφορά στον ρόλο του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει κατονομάσει επανειλημμένως ο κ. Σαμαράς τόσο σε μηνυτήρια αναφορά του όσο και σε δηλώσεις του. Μάλιστα έχει αποκαλύψει και το πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη «μάσκα», ενώ η πρώτη που είχε αναφερθεί στο όνομα και τον ρόλο που διαδραμάτιζε ο Ρώσος καλόγερος ήταν η παραιτηθείσα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Οι τέσσερις μάρτυρες είναι βέβαιο ότι κατά τις καταθέσεις τους θα αναφερθούν στα έργα και τις ημέρες του «Ρασπούτιν», ενώ θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του πολιτικού προσώπου το οποίο κατείχε υπουργικό θώκο επί ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, μόλις οι μάρτυρες αναφερθούν σε πολιτικό πρόσωπο οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου πρέπει να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής στις εμπιστευτικές αναφορές του -και όχι μόνο- έχει καλέσει τους συναδέλφους του που έχουν αναλάβει την έρευνα να αναζητήσουν την πορεία και την κατάληξη της ποινικής έρευνας που έχει διαταχθεί από την κυρία Δημητρίου, με αφορμή καταγγελία πολίτη ο οποίος με επιστολή του είχε ζητήσει να ερευνηθεί το θέμα «Ρασπούτιν».

Ακόμη, ο κ. Αγγελής αναφερόμενος στον «Ρασπούτιν», υπογραμμίζει ότι «είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Αφού διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, οι κύριοι Ζαχαρής και Σοφουλάκης θα συνεχίσουν την έρευνά τους μόνο ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα και στο πλαίσιο αυτό θα καλέσουν να καταθέσουν τόσο η κυρία Τουλουπάκη όσο και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας.

Το βασανιστήριο της σταγόνας

Η κυρία Τουλουπάκη από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν αρχικά εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis άρχισε να αρχειοθετεί σε κομβικά χρονικά σημεία τις δικογραφίες μία-μία, ενώ εκκρεμούν αυτές για τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τον κ. Αβραμόπουλο. Ως προς τον πρώτο η εισαγγελέας Διαφθοράς αναμένει ένα πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Πάντως, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, η δικογραφία για τον κ. Γεωργιάδη θα αρχειοθετηθεί λίγες μέρες προτού η κυρία Τουλουπάκη κληθεί να καταθέσει στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ενώ αναφορικά με τον κ. Αβραμόπουλο η εισαγγελέας Διαφθοράς περιμένει να λήξει την 1η Νοεμβρίου η θητεία του ως επιτρόπου για να προχωρήσει στη λήψη της όποιας απόφασης. Πάντως, καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς εκφράζουν ενδοιασμούς ως προς αν θα τεθεί στο αρχείο η συγκεκριμένη δικογραφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ