«Το “Ορούτς Ρέις” φόβισε τους Έλληνες που έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», γράφει σήμερα, Πέμπτη (19/09) η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Παράλληλα, στο άρθρο της με τίτλο «Ο φόβος της Κρήτης», η εφημερίδα προαναγγέλλει ότι μετά το «Γιαβούζ» από την Κύπρο φεύγει και ο «Πορθητής», που θα κατευθυνθεί προς Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι κι από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση, αποχωρώντας έτσι από την Κύπρο.
Παράλληλα, το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το «Μπαρμπαρός» έχει διεξάγει έρευνες.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, την ώρα που τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ» αναμένουν νέες εντολές για γεωτρήσεις, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους Έλληνες θεωρώντας ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης. Το προς τα πού θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ».
«Οι Έλληνες ανησυχούν που το “Ορούτς Ρέις” έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».
«Το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας “Bilim-2”, το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις “λεγόμενες” ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Ε/Κ και Ελλάδας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτής της επαγρύπνησης αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.