Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αρνείται ο Τσίπρας την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού!

Ραντεβού στο Μαξίμου θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί κοινός τόπος με τους άλλους αρχηγούς. Θεωρητικά, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς -που άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα- αλλά οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Σημειώνεται ότι για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, γεγονός που καθιστά την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ απολύτως κρίσιμη. Αν, όπως εικάζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιμείνουν στις ενστάσεις τους, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στις καλένδες, αφού τα δύο κόμματα μαζί έχουν 101 ψήφους και μπορούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Η ψήφος των αποδήμων θα μετράει ή όχι;

Βασική διαφορά ανάμεσα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο κ. Θεοδωρικάκος -αλλά έχει παρουσιάσει μόνο στον πρωθυπουργό, συνεπώς είναι γνωστοί μόνο οι βασικοί του άξονες- και στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

Η πρόταση της κυβέρνησης θέλει προφανώς η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αφού διαφορετικά θα μιλάμε για ψήφους δυο ταχυτήτων, και εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβλέπεται και η επιστολική ψήφος. Άγνωστο παραμένει αν το νομοσχέδιο του κ. Θεοδωρικάκου θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, και αν θα βάζουν σταυρό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαψεύδει ότι θα καταψηφίσει την ψήφο στους απόδημους

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, θεωρεί ότι η ψήφος των Έλλήνων του εξωτερικού δεν θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- αν και πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την φόρμουλα αντισυνταγματική και ο κ. Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού- και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο. Η πρόταση του προβλέπει μόνο την εκλογή ορισμένων βουλευτών Επικρατείας εξωτερικού, από τις ψήφους των ομογενών, χωρίς να προσμετράται για το τελικό αποτέλεσμα, με παράλληλη αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15.

Όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και τον καλεί «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει». Ενστάσεις διατυπώνει και το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα η δυνατότητα συναινετικής φόρμουλας να φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ

Θεωρητικά η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιο κοντά με τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, με διαφορές σε επιμέρους σημεία, και ενδεχομένως και πιο προωθημένη σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφού προβλέπει και την δυνατότητα να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων και στις εκλογικές περιφέρειες. Το πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ είναι περισσότερο πολιτικό, αφού μια σημαντική τάση στο εσωτερικό του, τάσσεται εναντίον της οποιαδήποτε συναίνεσης με την κυβέρνηση, στα πλαίσια μιας αντιδεξιάς αντίληψης, γεγονός που δυσκολεύει τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά.

Η ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τάσσονται υπέρ της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι ακριβείς προβλέψεις της δίκης τους πρότασης. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν μετά την ενημέρωσή τους από τον κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το μπλοκ των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι αρκετό για να μπλοκάρει αυτόν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, με την απόδοση ενός δικαιώματος που έχουν στερηθεί οι Έλληνες του εξωτερικού, και η ψήφος των μικρότερων κομμάτων δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Μόνο για τις εντυπώσεις, αφού φαίνεται εξαιρετικά πιθανό η όλη ιστορία να καταλήξει σε ένα blame game, για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία.

Αρχισαν τα τηλεφωνήματα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων.

Τα τηλεφωνήματα γίνονται από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Ηδη έχουν κλείσει τα ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο μενού των συναντήσεων θα είνα η ψήφος των αποδήμων, αλλά πιθανότατα θα συζητηθεί και η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ολα τα ραντεβού, εκτός απροόπτου, θα γίνουν την Παρασκευή, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Κάιρο, στο γραφείο του στη Βουλή.

Το πρώτο ραντεβού θα είναι με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στο γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Στις 12:00 θα γίνει το ραντεβού με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τέλος αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα ραντεβού με τους Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.

Θεοδωρικάκος: Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα

Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την αντιπολίτευση στο σύνολό της να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα και να κάνει το αυτονόητο και το λογικό, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να βρεθεί λύση και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του «εθνικού χαρακτήρα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό και τόνισε δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και οι εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό. Το θέμα μας δεν είναι η επιβολή μιας άποψης, το θέμα είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα να μπορεί να υλοποιηθεί. Οι άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι αν εκείνη τη μέρα των εκλογών έρχονταν στην Ελλάδα να ψηφίσουν θα ψήφιζαν κανονικά να μπορούν να ψηφίζουν κανονικά από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό, τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο αντικειμενικό και είναι μια ώρα που οι πολιτικοί, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να δείξει την αξιοπιστία. Και επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με τη βάση ότι η λύση πρέπει να είναι συνταγματική και να ακούσει τι λένε και οι υπόλοιποι πολιτικοί. Δεν βιάζομαι να πω ότι δεν θα γίνει αυτό.

Είμαι εδώ για να κάνω τα πάντα, να συνδράμω την προσπάθεια του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου η ψήφος από το εξωτερικό των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να διευκολυνθεί. Και να μη μείνουμε στην ιστορία ότι βρήκαμε άλλο ένα θέμα τα κόμματα να τσακωθούν πολιτικά, αλλά ότι βρήκαμε ένα θέμα για να το λύσουμε, όπως το έχουν λύσει όλες οι χώρες του κόσμου. Διότι αυτό μπορεί να γίνει τεχνικά και ψηφίζοντας οι Έλληνες του εξωτερικού στα Προξενεία μας ή δυνητικά ψηφίζοντας με επιστολική ψήφο».
Και τόνισε ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα στοιχειώδη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, επίσης, ότι θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση και τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και διευκρίνισε ότι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει συζήτησης σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, το ΚΚΕ υπενθυμίζει τη σχετική τοποθέτηση του γγ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα ο Δ. Κουτσούμπας είχε αναφέρει: «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις. Για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ