Ξεκινούν σήμερα οι νέες γεωτρήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, την ώρα που η διεθνής σκηνή είναι σε αναβρασμό για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και ζητά από τη χώρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε για την έναρξη του νέου κύκλου γεωτρήσεων και ανέφερε ότι η περιοχή όπου θα γίνουν είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Στην Κύπρο εκτάκτως ο Δένδιας – Έφερε εξελίξεις η επίσκεψη Πομπέο;
Στη Λευκωσία ο Δένδιας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο με σκοπό το συντονισμό ενεργειών των δύο χωρών, υπό την πίεση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ΣΕΥ που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου.
Ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση αρχικά, στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Κατά τις συναντήσεις του ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.
Αντιδράσεις από τη διεθνή σκηνή
Εντός του Σαββατοκύριακου ήταν πολλά τα μηνύματα από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ – ο Μάικ Πομπέο προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση από την Αθήνα – η Ρωσία, που εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις, αλλά και η Γαλλία που έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια».
«Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας και σημείωσε: «Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες. Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».
Παράλληλα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, κατέστησε σαφές πως η αμερικανική πλευρά έχει διαμηνύσει στον Τουρκία πως είναι απαράδεκτες οι προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου».
Η Ιταλία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Και η Ρωσία πήρε θέση, εκφράζοντας την ανησυχία της για την συνεχώς αυξανόμενη ένταση.
«Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.