Άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την πορεία της οικονομίας περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Σκυλακάκη «το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020».
Οι τέσσερις πυλώνες του προϋπολογισμού
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε για το προσχέδιο προϋπολογισμού ότι με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται «μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών».
Τα βασικότερα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού και για τα οποία τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης είναι τα εξής:
- Ανάπτυξη: 2,8% αντί 2,3%
- Κατανάλωση νοικοκυριών: 1,8% αντί 1,2%
- Επενδύσεις: 13,4% αντί 12,9%
- Ανεργία: 15,6% αντί 16,5%
Φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. Ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020». Να σημειωθεί ότι «μαξιλάρι» ύψους 326 εκ. ευρώ το 2019 φέρνει πιο κοντά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και πιθανώς και άλλες one off ενισχύσεις.
Μεταξύ των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας και των δρομολογούμενων φοροελαφρύνσεων, ξεχωρίζουν τα εξής σημεία:
- Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελ. επαγγελματίες, αγρότες:
- 9% ως 10.000 ευρώ
Αφορολόγητο: + 1.000 ευρώ/παιδί
-Επίδομα 2.000 ευρώ/νέα γέννηση
-Μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για παιδικό σταθμό
-Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων
–Επιχειρήσεις:
Φόρος 28% => 24%
Μερίσματα: 10% => 5%
–Οικοδομή:
3ετές “πάγωμα” ΦΠΑ- Φόρου Υπεραξίας
40% έκπτωση φόρου δαπανών αναβάθμισης
–ΦΠΑ: 24% => 13%
Βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα, κράνη
Προϋπολογισμός: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α) για το 2020 και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.
«Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ» επισήμανε ο υφυπουργός.
Οπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.»
Ολόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Δείτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού:
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/2019-10/ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ_ΚΡΑΤΙΚΟΥ+ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ+2020.pdf