του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Τροποποιήσεις-πρόκληση περιέχει το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η “επιτροπή των Σοφών” αποφάσισε να τινάξει στον αέρα δεκάδες δικογραφίες οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης αλλά και της ακροαματικής διαδικασίας καθώς έκριναν ότι για το κακούργημα της απιστίας (!) θα είναι υποχρεωτική η υποβολή έγκλησης εντός του διαστήματος των τεσσάρων μηνών! Σε περίπτωση που ο παθών ή η παθούσα δεν υποβάλουν έγκληση τότε θα παύει η οποιαδήποτε διαδικασία.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει, ήδη, σφοδρές αντιδράσεις στο δικαστικό Σώμα καθώς όπως πληροφορείται το ereportaz εάν ισχύσει η τροποποίηση τότε τινάζεται στον αέρα το 80% των υποθέσεων που χειρίζονται αυτήν την στιγμή οι ανακριτές Διαφθοράς αλλά και δεκάδες υποθέσεις με πρωταγωνιστές μεγαλόσχημους απατεώνες οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας. Είναι ενδεικτικό ότι εάν τελικά νομοθετηθεί η συγκεκριμένη αλλαγή-έκτρωμα τότε παραδίδονται στην κοινωνία σαν “λευκές περιστέρες” όλοι όσοι εμπλέκονται σε τραπεζικά και όχι μόνο σκάνδαλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη προκλητική τροποποίηση έγινε υπό τον φόβο νέων εισαγγελικών διώξεων σε τραπεζικά στελέχη σε περίπτωση διαγραφής κόκκινων δανείων. Ωστόσο οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι δυσανάλογες και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι ορατές. Νωρίτερα σήμερα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “ατιμωρησία” αλλά και “έκθεση” της χώρας στο εξωτερικό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Από το συνδυασμό των άρθρων 5 παρ.2 και 6 παρ.1 του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα – Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» το οποίο ήδη από 14/10/2019 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προκύπτει ότι η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως.
Η Ε.Ε.Ε. επισημαίνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος”.
Πλέον το μπαλάκι πέφτει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος καλείται να χειριστεί την κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Η ζημιά, πάντως, έχει ήδη γίνει…
Δείτε τα επίμαχα αποσπάσματα του σχεδίου Νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση: