Κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ απογοητευμένοι με την τοποθέτηση του ΛεΜπρόν Τζέιμς για τις εξελίξεις αποφάσισαν να κάψουν τις φανέλες του. Η στάση του «Βασιλιά» σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες μεταξύ ΝΒΑ, Κίνας και Χονγκ Κονγκ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Η αντιπαράθεση Κίνας με το NBA κλιμακώνεται με το CCTV, τον σταθμό που μεταδίσει τους αγώνες στην Κίνα, να αναστέλλει όλες τις εκπομπές και μεταδόσεις που αφορούν το NBA και τον Άνταμ Σίλβερ να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Πριν από μερικές ημέρες ο Gm των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ άσκησε κριτική για τα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κογκ, με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας να κηρύσσει εμπάργκο στους Ρόκετς, ακυρώνοντας παράλληλα χορηγικές συμφωνίες με τους Τεξανούς.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=T01UNACK-5A
Ο Λεμπρόν όμως δεν φαίνεται να τον στήριξε. “Όλοι θέλουμε να υπάρχει ελευθερία του λόγου και ναι, υπάρχει όντως ελευθερία του λόγου. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν αρνητικές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν αν δεν σκέφτεσαι τους άλλους, αλλά μόνο τον εαυτό σου. Δεν θέλω να ανοίξω βεντέτα με τον Ντάριλ Μόρι, πιστεύω όμως ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένος γι’ αυτή την κατάσταση. Και μίλησε! Θα μπορούσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι να πληγωθούν, όχι μόνο οικονομικά, αλλά συναισθηματικά, πνευματικά, ακόμη και σωματικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με αυτά που τουιτάρουμε, με αυτά που λέμε και κάνουμε, ακόμη κι αν όντως έχουμε ελευθερία του λόγου. Από έναν τέτοιο λόγο μπορούν να υπάρξουν πολλά αρνητικά” είπε ο Τζέιμς στους εκπροσώπους του Τύπου.
Στο Χονγκ Κονγκ εκατοντάδες πολίτες αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να κάψουν φανέλες του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Κάποτε για αυτούς ήταν ίνδαλμα, ωστόσο πλέον είναι ανεπιθύμητος για αυτούς. Επίσης κρατούσαν φωτογραφίες του να κλαίει ενώ άλλοι τοποθέτησαν το πρόσωπό του σε ταμπλό μπασκέτα το οποίο σημάδευαν με μπάλες.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη αγανάκτησή της» και την «απόλυτη εναντίωσή της» στην έγκριση σε ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τεσσάρων σχεδίων νόμου που προβλέπουν ότι η Ουάσινγκτον θα υιοθετήσει πολύ σκληρότερη στάση έναντι του Πεκίνου, ειδικά όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.
«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ (…) να σταματήσουν αμέσως να αναμιγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ, καθώς το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο τους τελευταίους τέσσερις μήνες με μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο, τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ασίας.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες έναν «νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ», που απειλεί να στερήσει από την περιοχή το ειδικό οικονομικό καθεστώς που έχει παραχωρήσει η Ουάσινγκτον στην περιοχή, πρώην βρετανική αποικία.
Το κείμενο — μένει να υποβληθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, πριν φθάσει στο γραφείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — προβλέπει ότι προϋπόθεση για τη διατήρηση αυτού του ειδικού καθεστώτος στο εξής θα είναι η επαλήθευση σε ετήσια βάση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως δεν παραβιάζονται αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.
Προβλέπει επίσης την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε κάθε αξιωματούχο που θα κριθεί ότι καταργεί ή παραβιάζει «θεμελιώδεις ελευθερίες» στη συγκεκριμένη ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας.
Η άλλοτε αποικία του βρετανικού στέμματος βιώνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες την πιο σοβαρή πολιτική κρίση που έχει ενσκήψει μετά την επιστροφή της υπό όρους στην Κίνα το 1997, με διαδηλώσεις και ολοένα συχνότερα βίαια επεισόδια από ένα κίνημα που καταγγέλλει την περιστολή των ελευθεριών, αξιώνει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και καταγγέλλει τη βάρβαρη κατ’ αυτό αντίδραση της αστυνομίας.
Με φόντο αυτή την κρίση, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία των αμερικανών κοινοβουλευτικών θα μπορούσε να έχει συνέπειες, τη λήψη «σθεναρών μέτρων» από πλευράς Πεκίνου, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ. Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά, αυτό θα βλάψει όχι μόνο τα κινεζικά συμφέροντα και τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά επίσης και στα αμερικανικά συμφέροντα», επέμεινε.
Το ζήτημα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα «δεν είναι καθόλου αυτό των λεγόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αλλά ο τερματισμός της βίας, η αποκατάσταση της τάξης και του κράτους δικαίου το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Γκενγκ.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες ομόφωνα συνολικά τέσσερα σχέδια νόμου ή ψηφίσματα τα οποία — εάν εγκριθούν οριστικά — θα σημάνουν την υιοθέτηση πολύ πιο σκληρής στάσης των ΗΠΑ έναν της Κίνας. Τα τρία συνδέονται με το Χονγκ Κονγκ, ενώ το τέταρτο επαινεί τον Καναδά για τη στάση του στην υπόθεση της Μενγκ Ουάνγκζου, της κρατούμενης οικονομικής διευθύντριας της Huawei που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για τραπεζική απάτη και προσπάθεια παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και αξιώνει να εκδοθεί.
Πέραν του νόμου «για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» στο Χονγκ Κονγκ, εγκρίθηκε επίσης ένα δεύτερο για την «προστασία» του Χονγκ Κονγκ, που απαγορεύει τις εξαγωγές στρατιωτικών ειδών και ειδών ελέγχου πλήθος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών. Το τρίτο κείμενο είναι ένα μη δεσμευτικό κείμενο που αναφέρεται στις σχέσεις του Χονγκ Κονγκ με τις ΗΠΑ, καταδικάζει την «ανάμιξη» του Πεκίνου στις υποθέσεις του και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των κατοίκων της περιοχής να διαδηλώνουν.