Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται το στενό μαρκάρισμα της ΑΑΔΕ για όσους αξιοποιούν τα «παραθυράκια» της γειτονικής Βουλγαρίας με σκοπό τη φοροδιαφυγή.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ερευνώνται αφορούν σε άτομα ή ομάδες Ελλήνων που στήνουν επιχειρήσεις – βιτρίνες, με στόχο είτε να φορολογούνται με τον… συμβολικό συντελεστή του 10% για εισοδήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα, είτε να κυκλοφορούν με υπερπολυτελή ΙΧ, χωρίς να καταβάλλουν τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας της Ελλάδας.
«Καμπάνα» 30.000 ευρώ για φοροδιαφυγή
Στην τελευταία περίπτωση φοροδιαφυγής που εξακριβώθηκε «πρωταγωνίστησε» ένας Θεσσαλονικιός, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του είχαν στήσει επιχείρηση στη Σόφια.
Όλα τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν με ασφάλεια τις ελεγκτικές υπηρεσίες στο συμπέρασμα ότι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία ήταν βιτρίνα κι αυτό ακριβώς το προφίλ έχουν χιλιάδες άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στα σκαριά. Η ΑΑΔΕ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το… θησαυρό πληροφοριών, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων Ciela, με όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτές και ήδη είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες διασταυρώσεις με στόχο κατ’ αρχάς να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πραγματικά πίσω από τα νομικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος κι εν συνεχεία να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις τεκμηριώνεται φοροδιαφυγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, που ενώ έχουν την κύρια δραστηριότητα τους στην ελληνική επικράτεια, φέρονται να έχουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. Ωστόσο, αν και χαρακτηρίζονται μεμονωμένες, δεν λείπουν οι περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών π.χ. γιατρών αλλά και καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίζονται να πληρώνονται μέσω βουλγαρικής εταιρίας, γλιτώνοντας έτσι χιλιάδες ευρώ φόρου.
Η συμφωνία που έκανε η ΑΑΔΕ με τη βουλγαρική βάση δεδομένων Ciela, παρέχει στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. πρόσβαση σε νομικά και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένα που προέρχονται από κρατικά μητρώα της Βουλγαρίας (εμπορικό μητρώο, μητρώο BULSTAT, μητρώα φορολογικής διοίκησης), από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βουλγαρίας, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από ομάδες έρευνας της Ciela. Η βάση παρείχε, επίσης, μία πλήρη λίστα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία καθώς και σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με αυτές (επωνυμία, τύπος εταιρείας, μοναδικός αριθμός ΑΦΜ-ΦΠΑ, ισχύουσα έδρα, διαχειριστής, ημ/νια έναρξης, κ.λ.π.).