Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε για το αφορολόγητο και τα ενοίκια, καθώς δεν μετράει τελικά στο αφορολόγητο, παρά τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το αφορολόγητο και τις δαπάνες ύψους 30% που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έσπευσε να προαναγγείλει ότι τα ενοίκια θα συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα υπολογίζονται για το κτίσιμο του αφορολόγητου. Το ανακοίνωσε χωρίς προφανώς να έχει έχει γίνει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου στα φορολογικά έσοδα.
Στη συνέχεια το υπουργείο «τρέχει να τα μαζέψει», παίρνοντας πίσω τις εξαγγελίες του υπουργού, καθώς διαπιστώνεται ότι το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι οι δαπάνες για ενοίκια θα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020 για να «χτιστεί» το αφορολόγητο. Οι δηλώσεις του πήραν μεγάλη δημοσιότητα, καθώς το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Λίγες ώρες μετά, η προαναγγελία διαψεύσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Στην πρωινή εκπομπή του Open μίλησε και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ανέφερε ότι το ενοίκιο δεν θα μετρήσει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-χτίσιμο. Βασική αιτία είναι ότι το σύστημα των τραπεζών δεν μπορεί να «διαβάσει» τι είδους πληρωμή είναι αυτή, από τη στιγμή που δεν καταλήξει σε επαγγελματικό λογαριασμό.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να καταστεί υποχρεωτική ούτε η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων, ως μέσο εντοπισμού των αδήλωτων εισοδημάτων από αυτήν την πηγή, καθώς ακόμα κι αν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να ανιχνευθεί το ποσό του ενοικίου που μπορεί να καταβάλλεται με μετρητό.
Επιπλέον τόνιζαν ότι αν προχωρούσε μια τέτοια ρύθμιση σχεδόν η μισή Ελλάδα, που είναι σε μισθωμένη κατοικία, θα έπιανε απ’ ευθείας το όριο. Επιπλέον, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν πως υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της πληρωμής (ενοίκιο).
Το βασικό στο νέο καθεστώς είναι ότι εκτός από την αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30%, η υποχρέωση αυτή δεν αφορά μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα, καθώς η «συλλογή» ηλεκτρονικών αποδείξεων αποσυνδέεται από το αφορολόγητο.
Όσοι δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φόρου 22%, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα.
Το υπουργείο Οικονομικών επικαλούμενο, πάντως, τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις, υποστηρίζει ότι ο μέσος όρος των ηλεκτρονικών πληρωμών φτάνει στο 44% για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και στο 36% για εισόδημα ως 30.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει οι φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να καλύψουν το όριο του 30%.
Πηγή: ieidiseis.gr