Το «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς για δυο εμβληματικά προϊόντα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μετά από συνάντηση που είχε με κροκοπαραγωγούς από την Κοζάνη.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν, καθώς και πρωτόκολλο συνεργασίας για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, η οποία δίνει πλέον τη δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και όχι από έξι όπως ίσχυε έως σήμερα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό αυτές οι κινήσεις ανοίγουν περισσότερες «ευκαιρίες για τους παραγωγούς μας προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να αυξηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς της Κίνας για τα δυο συγκεκριμένα προϊόντα».
Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ασιατική χώρα ήρθε αμέσως μετά από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα για την προστασία 100 προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, όπως η φέτα, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου κ.α.
«Με αυτές τις συμφωνίες τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τεράστια αγορά της Κίνας» είπε σχετικά και υπογράμμισε «εκτιμάμε ως πάρα πολύ θετικές αυτές τις δύο συμφωνίες και είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο».
Σε αναφορά τους στους δασμούς των ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των ροδακίνων.
«Κράτησε» χαμηλούς τόνους σχετικά με τις επιπτώσεις ως προς τη φέτα, καθώς όπως τόνισε «υπάρχουν ζητήματα ερμηνειών ως προς τη δασμολογική κλάση που θα πρέπει να καταταγεί».
Για δικαίωση όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εισέλθει στην κινεζική αγορά ο κρόκος Κοζάνης, μίλησε ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών του Νομού Κοζάνης, Νίκος Πατσούρας.
Όπως ανέφερε, ο κρόκος δεν είναι άγνωστο προϊόν στην Κίνα καθώς χρησιμοποιείται «στην ομοιοπαθητική και τώρα προσπαθούμε να τους μάθουμε να το χρησιμοποιούν και στη μαγειρική τους».
«Από αύριο ξεκινάμε να εξάγουμε στην Κίνα. Είμαστε έτοιμοι εδώ και τρία χρόνια. Έχουμε πάρει μηχανήματα, έχουν εξοπλιστεί και είμαστε έτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσούρας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι « δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε όλη την αγορά της Κίνας αλλά να πάρουμε ένα μικρό κομμάτι αυτής».
Για εξονυχιστικούς ελέγχους προτού το προϊόν λάβει το «πράσινο φως» για την κινεζική έκανε λόγο ο Γραμματέας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος.
Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων από τις τελωνειακές αρχές αλλά και του Οργανισμού Φαρμάκων της ασιατικής χώρας, προσθέτοντας ότι «τηρήθηκαν τα ποιοτικά πρότυπα και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε σε εξαγωγή του προϊόντος μας στην Κίνα».
Για «καλή ποιότητα» του ελληνικού Κρόκου μίλησε ο Χονγκ Γουέι Μπάι, εισαγωγέας κρόκου σε κινεζική εταιρία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως οι πωλήσεις θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα στην αγορά της ασιατικής χώρας.
Πηγή: Ναυτεμπορική