Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γεραπετρίτης προς Financial Times: Παραπλανητικό το δημοσίευμά σας για τον Ποινικό Κώδικα

Μια επιστολή- απάντηση έστειλε ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο Financial Times σχετικά με ένα άρθρο που δημοσίευσε το site για τον ποινικό κώδικα.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει «απόλυτα παραπλανητικό» το άρθρο και τονίζει πως στόχος της τροπολογίας του κώδικα είναι «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.»

Το δημοσίευμα

Η αλλαγή στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα είναι αυτή που περιλαμβάνεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» που ψηφίστηκε την Τετάρτη 13/11 στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία το άρθρο 42 του Ν. 4557/2018 (Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις), που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία σχετική οδηγίας της ΕΕ με αντικείμενο την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως αυτά τα αδικήματα ορίζονται κατωτέρω, καθώς και η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους κινδύνους που ενέχουν».

Το άρθρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει «περιμένουμε από τους Financial Times ν’ανασκευάσουν».

Απόσπασμα της επιστολής

«Εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μας αμυντικής προσέγγισης από την πλευρά των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιουσιακούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα».

«Επιπλέον, το άρθρο υποτιμά το βασικό γεγονός ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι εντός ενός χρονικού ορίου τριών μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, ένα δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις υψηλόβαθμους δικαστές θα αποφασίσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα ασκηθούν διώξεις και θα διατηρηθούν οι περιουσιακοί περιορισμοί ή αλλιώς θα απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία από αχρείαστα κρατικά βάρη», καταλήγει ο κ. Γεραπετρίτης στην επιστολή του στους FT, για το δημοσίευμα που αφορούσε τον Ποινικό Κώδικα.

Πηγή: parapolitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποινικός Κώδικας:Νομοπαρασκευαστική επιτροπή και όχι αναστολή των προβληματικών άρθρων

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι αλλάζει για τρομοκρατία και αποφυλακίσεις

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ