Ένα τοπίο ανεξέλεγκτης δράσης χωρίς να δίνει κάποιος λογαριασμό πεπραγμένων και φυσικά χωρίς να γίνεται αξιολόγηση και έλεγχος των κινήσεων και των πράξεων, περιγράφουν υψηλοβαθμοι επιτελείς της Κατεχάκη την παρουσία συντριπτικής πλειοψηφίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χώρα μας.
Και ενώ υπάρχουν ΜΚΟ που πραγματικά έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο προσφυγικό, υπάρχουν και δεκάδες που η δράση τους παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είχαν ανακαλύψει αστυνομικοί στην Ειδομένη το 2016, όπου μέλη ΜΚΟ του εξωτερικού εμφανίστηκαν ξαφνικά και προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, να ξεσηκωθούν και να περάσουν τα σύνορα.
Η μία και μοναδική υπάλληλος που υπήρχε στο γραφείο που ασχολείται με τα μητρώα των ΜΚΟ στο πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ειχε δεχτεί περίπου 300 αιτήματα από ΜΚΟ που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Από αυτές περίπου 70 πήραν τα απαραίτητα χαρτιά για να προχωρήσουν τον κύκλο εργασιών τους, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως και οι υπόλοιπες δεν μπορούν να έχουν «λόγο κι έργο» χωρίς να μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα κονδύλια που διατηρούνται στις συγκεκριμένες οργανώσεις.
Βασικό, όμως, προνόμιο των συγκεκριμένων οργανώσεων, είναι ότι μπορούν να έχουν παρουσία και δραστηριότητες μέσα στα κέντρα ταυτοποίησης που υπάρχουν στα νησιά τα οποία δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις απο τις ροές. Έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να βρίσκονται σε χώρους που πρωτίστως θα έπρεπε να λειτουργεί το κράτος και οι επίσημες επιτροπές.
Τα κονδύλια που δίνει η Ευρώπη για την χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών, είναι υπέρογκα. Ενδεικτικά, αρκεί να πούμε ότι για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, δόθηκαν μέσα σε ενα χρόνο περίπου 100 εκατομμύρια.
Νέα δεδομένα για τις ΜΚΟ
Βασικό κεφάλαιο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ήταν και τα νεα δεδομένα στην πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας των ΜΚΟ. Βασικός στόχος να μπει μια τάξη στο πώς μια οργάνωση μπορεί επίσημα να πάρει άδεια από το κράτος, αλλά και το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα πια οι οργανώσεις αυτές θα ελέγχονται για το αν πραγματικά εφαρμόζουν τη διαδικασία που έχουν αναλάβει ή όχι.
Στα σχέδια των υπευθύνων είναι η δημιουργία ενός μικρού κλιμακίου που θα αποτελείται από αστυνομικούς, εκπροσώπους της γραμματείας μετανάστευσης , υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας ακόμα και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Η επιτροπή αυτή θα κανει εφόδους και ελέγχους στις ΜΚΟ για τη λειτουργία τους και για τα πεπραγμένα τους. Εξυπακούεται οτι θα πρέπει να συνεργάζονται και να ενημερώνουν τις αρχές ασφαλείας για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή ύποπτο προφίλ μετανάστη ή πρόσφυγα εντοπίσουν. Επίσης, στις βασικές προϋποθέσεις θα είναι και η ξεκάθαρη θέση απο πλευράς των ΜΚΟ οτι βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες με βάση τους νόμους και τους κανόνες δικαίου της χώρας και με βασικό γνώμονα τον νέο νόμο του ασύλου.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα μπουν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί μια ΜΚΟ να πάρει πιστοποίηση. Η εμπειρία , το προσωπικό, αλλά και η υπογραφή επίσημου μνημονίου συνεργασίας θα είναι μερικές απο τις προϋποθέσεις ενώ ο έλεγχος στο προσωπικό των οργανώσεων θα γίνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει να συντάσσονται οι υπουργικές αποφάσεις απο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα βάζει το πλαίσιο και τους κανόνες μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιούνται πια οι ΜΚΟ.
Πηγή: cnn.gr