Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ηλεκτρονική ταυτότητα αλλάζει τα πάντα στα ακίνητα

Το τοπίο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλάζει από την 1η Ιουλίου 2020. Οσοι από τους ιδιοκτήτες ενταχθούν στον νέο νόμο για την τακτοποίηση στα ακίνητα έχουν το περιθώριο να τα τακτοποιήσουν έως το 2025.

Ωστόσο ο δρόμος δεν θα είναι… στρωμένος με ροδοπέταλα. Κλιμακωτά πρόστιμα, τέλος στις τακτοποίησες μεγάλων αυθαιρεσιών και σύνδεση (αυθαιρέτων και μη κτιρίων) με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα προβλέπονται από τον νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση (δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά) η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως ο σημερινός νόμος πήρε παράταση μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα επτάμηνο προκειμένου να τακτοποιήσουν τις πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αυθαίρετα που έχουν συμπεριληφθεί στη λεγόμενη κατηγορία 5. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν εντελώς αυθαίρετα κτίρια ή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%, για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης είναι η 30ή Ιουνίου 2020. Και από την 1η Ιουλίου και μετά δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα τακτοποίησης για αυτήν την κατηγορία των αυθαιρέτων.

Οσα από αυτά τα αυθαίρετα δεν τακτοποιηθούν, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, προτίθεται να τα αντιμετωπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Κοινώς, είτε θα κατεδαφίζονται είτε θα είναι πολύ υψηλό το κόστος διατήρησής τους για τους ιδιοκτήτες τους.

Η κόκκινη γραµµή, τα κλιµακωτά πρόστιµα
Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, και με τον νέο νόμο θα εξακολουθεί να υπάρχει η κόκκινη γραμμή του 2011. Αυτό σημαίνει πως όποια αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 δεν θα τακτοποιούνται. Θα ισχύσει δηλαδή ό,τι ισχύει και σήμερα.

Την ίδια ώρα, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα κινούνται στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου. Δηλαδή θα είναι κλιμακωτά. Τα πρόστιμα λοιπόν θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης – εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση είναι η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα κυμαίνονται οι προσαυξήσεις. Οπως έγινε γνωστό, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων (που ανήκουν στις κατηγορίες 1 έως 4, δηλαδή έχουν μικρότερες αυθαιρεσίες) θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου 2020 με καταληκτική ημερομηνία, όπως προαναφέρθηκε, την 31η Δεκεμβρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης. Δηλαδή, αν καθυστερήσει έναν χρόνο ακόμη θα πληρώσει 25%, αν καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληγώσει 30% και πάει λέγοντας…

Ηλεκτρονική Ταυτότητα και κοινόχρηστοι χώροι
Οπως προαναφέρθηκε, από την 1η Ιουλίου 2020 και μετά, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα συνδεθεί με την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Επί της ουσίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι μια ηλεκτρονική δήλωση, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων / εγγράφων (όπως για παράδειγμα οικοδομική άδεια, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κ.ά.).

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να διευκολυνθεί η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ.), η ρύθμιση – που κατατέθηκε μέσω τροπολογίας στη Βουλή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου – καθιερώνει και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

1η περίπτωση. Είναι η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου ο υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που χρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή του.

2η περίπτωση. Είναι η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου στον οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμιστεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Τι έγγραφα περιλαµβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά (μέσω της τροπολογίας), η Ηλεκτρονική Ταυτότητα για μεμονωμένα διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ. θα περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα.

– το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της

– τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια

– το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας

– το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί

– τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων

– τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση

– τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται

– το πιστοποιητικό πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας

Πηγή: in.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ