Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Άγριος καβγάς Μακρόν με Τραμπ μπροστά στις κάμερες

Άγριος καβγάς Μακρόν με Τραμπ μπροστά στις κάμερες-Κόντρα μπροστά στις κάμερες σημειώθηκε ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμ και Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Συγκεκριμένα, η ένταση παρατηρήθηκε όταν, προτού ξεκινήσει η διμερής συνάντηση, κατά το τετ α τετ του Πρόεδρου των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, “έπεσε” σαν θέμα συζήτησης το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή του στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Τραμπ, σε μία προσπάθεια πιθανώς να αιφνιδιάσει τον Γάλλο ομόλογό του, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα, ο οποίος με τη σειρά του του απάντησε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μία απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.

Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το νούμερο ένα πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

Μακρόν: Επιμένω στις δηλώσεις μου για το ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία, ζήτησε να υπάρξει στρατηγικός διάλογος «χωρίς αφέλεια» ώστε, όπως είπε, να περιοριστούν οι προστριβές με τη χώρα αυτή. Έθεσε όμως ως «προϋπόθεση» να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

“Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς απέναντι στη Ρωσία, όμως δεν πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη λύση”, εξήγησε. “Πρέπει να καθορίσουμε μια ατζέντα μεταξύ των Ευρωπαίων και των άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ για να προσδιορίσουμε τις κοινές απειλές και η βασική κοινή απειλή είναι η διεθνής τρομοκρατία και η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους” επέμεινε.

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της σύναψης μιας νέας συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), λέγοντας ότι “η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται σήμερα από τους νέους ρωσικούς πυραύλους”.

“Η κατάσταση με τα πυρηνικά δεν είναι καλή”, παραδέχτηκε ο Τραμπ. “Τερματίσαμε τη συνθήκη INF επειδή η άλλη πλευρά (σ.σ. η Ρωσία) δεν την τηρούσε, αλλά θέλει να συναφθεί μια συμφωνία και εμείς επίσης. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση. Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι το θέλουν. Ξέρουμε ότι το θέλουν και το θέλουμε κι εμείς επίσης”, είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. “Πιστεύω ότι οι συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πολύ σημαντικές. Και είναι πιθανό να γίνει σημαντική πρόοδος”, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ