Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Έτοιμη να στείλει ερευνητικό στην ανατολική Μεσόγειο

Αθήνα και Παρίσι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ανατολική Μεσόγειο. Σενάριο αποστολής γαλλικού ερευνητικού νότια της Κρήτης αν η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της. Στήριξη και από την Ιταλία, που στέλνει φρεγάτα στη Λάρνακα. Ερντογάν: Μίλησα ξεκάθαρα στον Μητσοτάκη.

Η Τουρκία επιμένει προκλητικά και κάθε μέρα αυξάνει όλο και περισσότερο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά το σόου του… «παρουσιαστή» Ερντογάν, που ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε έρευνες νότια της Κρήτης, η Αθήνα ενώνει τις δυνάμεις της με το Παρίσι για να «απαντήσει» στις προκλήσεις της Άγκυρας. Ελλάδα και Γαλλία επεξεργάζονται σχέδιο για γαλλική εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου και εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις της, στέλνοντας δικό της ερευνητικό νότια της Κρήτης! Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Αθήνα και Παρίσι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός γαλλικού «μπλόκου», ένα σχέδιο ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος (για λογαριασμό της Λιβύης) στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ κοντά στην Κρήτη και στην περίπτωση που αυτό (όπως έγινε στην Κυπριακή ΑΟΖ) συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Δεν αποκλείεται μάλιστα το γαλλικό ερευνητικό να συνοδεύεται από φρεγάτες ή κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα. Εκτός όμως από τη Γαλλία, στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρει και η Ιταλία, εταιρία της οποίας (η ENI, μαζί με τη γαλλική TOTAL) συμμετέχει στις έρευνες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλία στέλνει τη φρεγάτα Martinengo στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η αποστολή της ιταλικής φρεγάτας γίνεται στο πλαίσιο επιχείρησης περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Το Καστελόριζο
Ο ίδιος ο Ερντογάν φροντίζει να συντηρεί το κλίμα έντασης. Μετά το σόου κατά την συνέντευξή του στο κανάλι TRT, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος «αποκάλυψε» τι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

«Μίλησα ξεκάθαρα στον Μητσοτάκη. Τα λέω όλα και από τη στιγμή που θα λες όλα, ό,τι έχεις στο μυαλό σου, ο άλλος έχει το πρόβλημα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όλα αυτά ενώ η Τουρκία επιμένει να βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο. Άλλωστε, ο θαλάσσιος διάδρομος μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη προέκυψε στη βάση της τουρκικής θέσης πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας!

Χθες, η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε ανάλυση υπό τον τίτλο «Είναι το επίκεντρο της κρίσης του Μεσογείου το Καστελόριζο;». Στην ανάλυση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως αν στο Καστελόριζο δοθεί δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τότε η Τουρκία θα χάσει 109 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ!

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ