Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Η Τράπεζα της Αγγλίας συσχετίζει τα επιτόκια με τις γεννήσεις

Το 2009 όταν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια και άρα το κόστος δανεισμού, γεννήθηκαν 14.500 περισσότερα μωρά. Τυχαίο; Ερευνητές της τράπεζας λένε όχι.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, η μείωση των επιτοκίων δεν τονώνει μόνο την οικονομία αλλά και την υπογεννητικότητα. Ερευνητές της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέρουν σε μελέτη τους ότι γεννήθηκαν 14.500 περισσότερα μωρά το 2009, όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε το κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters οι ερευνητές της BoE, Fergus Cumming και Lisa Dettling, θέλησαν να διερευνήσουν το κατά πόσο οι νομισματικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση των οικογενειών για τεκνοποίηση.

Υπολόγισαν ότι για κάθε μείωση μίας μονάδας των βασικών επιτοκίων, αυξάνονταν κατά 5% τα ποσοστά γεννήσεων στις οικογένειες που πλήρωναν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που διαμοσφώνεται από το βασικό επιτόκιο που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα.

«Κατά μέσο όρο για το Ηνωμένο Βασίλειο, η μείωση του ποσοστού των επιτοκίων κατά μία μονάδα αυξάνει τα ποσοστά γεννήσεων κατά 2%», ανέφεραν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, το ποσοστό γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά την περίοδο που εξετάστηκε από τους ερευνητές, γεγονός που οι ίδιοι αποδίδουν στην επικράτηση των δανείων σταθερού επιτοκίου στις ΗΠΑ καθώς και στην επίπτωση της πτώσης των τιμών των ακινήτων.

«Οι συγκρίσεις μας με τις ΗΠΑ δείχνουν ότι εάν περισσότερες οικογένειες είχαν τη δυνατότητα ενός χαμηλότερου επιτοκίου δανεισμού, ίσως να μην είχε καταγραφεί μια τόσο σοβαρή υποχώρηση των γεννήσεων στη χώρα κατά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί «πέφτουν» τα επιτόκια παρά την…καθυστέρηση και την καταστροφολογία των ΜΜΕ;

Εθνικη Τράπεζα: Καταγγελίες εργαζομένων για απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ