PERSONA (NON) GRATA
Του Βαγγέλη Παππά
Είναι απόλυτα σαφές ότι η Ελλάδα ζει στιγμές οξύτατης πολιτικής πόλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο της τοξικότητας που βιώνουμε βεβαίως κυρίαρχοι παίκτες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλασσόμενος σε μια ολοένα και πιο σκληρή αντιπολιτευόμενη δύναμη, έχει καταφέρει να μετατρέψει την Κυβέρνηση της «κανονικότητας» σε μια κυβένρηση φοωική, που φάσκει και αντιφάσκει συνεχώς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιμένει στις ad hominem δηλώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του Έντυπου Τύπου, όπως δήλωσε εξάλλου «Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση».
Μόνο που ξέχασε να αναφέρει πως η κυβέρνηση πήρε πίσω την Κοινή Υπουργική Απόφαση δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, κατόπιν αντιδράσεων των αντιπολιτευόμενων σε αυτήν εκδοτών και πολιτικών προσώπων. Οι κυνικοί θα πούνε πως με αυτόν τον τρόπο στηρίζονται απλά οι μεγαλοεκδότες – εργολάβοι κατά την πάγια παλαιοκομματική τακτική που γνωρίζαμε ως τώρα. Στην αντίπερα όχθη οι ηθικοί θα πούνε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο εξυγίανσης του σαθρού κατά πλειοψηφία εκδοτικού τοπίου.
Πέρα από το κυνικό και το ηθικό, ο κ. Πέτσας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα καίριο ερώτημα, το ερώτημα του: Τί εκδότες θέλουμε; Έχουμε ανάγκη να συντηρούμε τους έτσι και αλλιώς μόνιμα θρεφόμενους με δημόσιο χρήμα υπερχρεωμένους εκδοτικούς οίκους ή να στηρίξουμε εκδοτικές προσπάθειες που στηρίζονται σε ίδια κεφάλαια; Προς το παρόν με γενικολογίες όπως ««Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία» ο κ. Πέτσας δείχνει να προσπαθεί απλώς να κατευνάσει τα πνεύματα ανεπιτυχώς.
Όμως, η ανέμελη πολιτική περίοδος του αμφίρροπου μεταξύ μετριοπάθειας και φόβου κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνει να τελειώνει, αφού έτσι και αλλιώς στο κοντινό παρελθόν έχει δεχθεί πυρ’ ομαδόν από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, ο κ. Πέτσας όντας στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων παρά το βαρύ χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει. Δεδομένου του ότι η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία υποσχόμενη – εκτός των άλλων – να διαλύσει την μιντιακή διαπλοκή και να στηρίξει την πολυφωνία το καίριο ερώτημα που δημιουργείται γύρω από το πρόσωπο του κ. Πέτσα είναι ένα: «Αν όχι τώρα πότε; Αν όχι εκείνος ποιος;».
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: