Με απαράδεκτο σεξιστικό «χιούμορ» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τις γυναίκες – υπαλλήλους της Περιφέρειας με ρόλο σε… πορνογραφικές ταινίες
Όπως θα δείτε στο βίντεο, εργαζόμενος της Περιφέρειας δίνει μια κλακέτα ως δώρο στον Περιφερειάρχη ευχόμενος, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μεσολάβησή του έτσι ώστε οι γυναίκες υπάλληλοι της Περιφέρειας να πάρουν μέρος σε ταινίες σε ρόλο «χαρούμενο».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης όχι μόνον ανταποκρίνεται θετικά αλλά θεωρώντας ότι κάνει χιούμορ απαντάει ότι «από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη».
Η δήλωση αυτή είναι επαίσχυντη καθώς απηχεί βαθύτατα σεξιστικό λόγο και συντηρητικές νοοτροπίες που δεν συνάδουν σε έναν θεσμικό παράγοντα. Μάλιστα ως εκ της θέσεως του ο Περιφερειάρχης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του και ειδικότερα απέναντι στις εργαζόμενες της Περιφέρειας στις οποίες οφείλει τουλάχιστον μία συγνώμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό βίντεο ως δια μαγείας κατέβηκε από τον ιστότοπο thestival.gr που είχε ανέβει. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Alterthess στο Youtube με αναφορά στην αρχική του πηγή. Πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και όχι για ιδιωτική συζήτηση.
Καλό είναι ο κ. Περιφερειάρχης να ενημερωθεί ότι με το πρόβλημα του σεξισμού ασχολήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκδίδοντας στις 28 Μαρτίου το πρώτο διεθνές κείμενο που ορίζει τη συγκεκριμένη παθολογία και περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή του επιχειρώντας έτσι να αναδείξει και τις σφαίρες στις οποίες ενδημεί, προκειμένου να υποδείξει τρόπους καταπολέμησης.. Σύμφωνα με τη Σύσταση (2019) 1 της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών, ο σεξισμός είναι κάθε πράξη, χειρονομία, οπτική αναπαράσταση, προφορικός ή έγγραφος λόγος, πρακτική ή συμπεριφορά που βασίζεται στην ιδέα ότι ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων υπερέχει λόγω του φύλου του.
Όλα αυτά εκδηλώνονται στη δημόσια ή ιδιωτική σφαίρα, επιφέροντας την παραβίαση της αξιοπρέπειας ή των δικαιωμάτων, τη σωματική ή σεξουαλική ή ψυχολογική ή κοινωνικοοικονομική βλάβη, τη δημιουργία ενός εξευτελιστικού ή προσβλητικού εχθρικού περιβάλλοντος, εμποδίζοντας την αυτονομία και την πλήρη εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διατηρώντας, παράλληλα, τα στερεότυπα των φύλων.
Η γλώσσα και η επικοινωνία είναι εξίσου ουσιώδη εργαλεία για την ισότητα των φύλων. Οι έμφυλες εκφράσεις μπορούν να αντικατασταθούν με πιο συμπεριληπτικό λόγο. Eιδικά ο χώρος της εργασίας είναι κατεξοχήν πεδίο στο οποίο ο σεξισμός βρίσκει δυστυχώς θετικό έδαφος. Ακόμη και το χιούμορ που σχετίζεται αποκλειστικά με το φύλο του ατόμου και τη στερεοτυπική πρόσληψή του είναι μια μορφή σεξισμού στον χώρο της εργασίας, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αυτό ισχύει και για τους άνδρες, σε επαγγελματικά περιβάλλοντα που υποτίθεται ότι γυναικοκρατούνται. Εδώ χρειάζεται η προώθηση μιας θεσμικής κουλτούρας που απορρίπτει τον σεξισμό, για παράδειγμα με τον σχεδιασμό πολιτικών ισότητας, με εσωτερικές οδηγίες και καμπάνιες αποδόμησης των στερεοτύπων, την αύξηση των γυναικών στις θέσεις που λαμβάνονται οι αποφάσεις και με τη θέσπιση ποσοστώσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.