Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και δυνατοί άνεμοι

Προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής και σκόνη – Δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται – Πότε θα βρέξει στην Αθήνα

Κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα:  

Την Τετάρτη

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

β. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα την Πέμπτη (16-01-2020) στις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (17-01-2020) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη (16-01-2020) στο νότιο Αιγαίο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού με χάρτες

Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί γρήγορα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Κρήτη θα επηρεάσει τον καιρό των νοτίων τμημάτων της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020.

Βροχές, κατά τόπους ισχυρές, σποραδικές καταιγίδες και επικράτηση ενισχυμένων ανατολικών ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας. Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού (σημειώνεται με “L”), ο ολικός υετός του προηγούμενου 12ώρου καθώς και το πεδίο των ανέμων για το βράδυ της Τρίτης 14/1 προς Τετάρτη 15/1 και για το μεσημέρι της Τετάρτης 15/1.

Η δημιουργία των βαρομετρικών χαμηλών αυτού του είδους οφείλεται στη διαφορά των χαρακτηριστικών των επιφανειακών ξηρών αερίων μαζών πάνω από την έρημο Σαχάρα και των υγρών πάνω από τα νερά της Μεσογείου.

Οι άνεμοι στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πηδαλιουχούν αυτά τα συστήματα, τα οποία έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η μεταφορά σκόνης ανατολικά τους, καθώς το θερμό τους μέτωπο κινείται γρήγορα προς τη Μεσόγειο.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος το μεσημέρι της Τετάρτης 14/1.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ