Ξεκίνησε η Διάσκεψη του Βερολίνου, με τις μεγάλες δυνάμεις να έχουν πάρει… θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να συζητήσουν το μέλλον της Λιβύης και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ειρηνευτικής λύσης στην περιοχή.
Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς έφτασε η ώρα για την κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, βρίσκονται στην Καγκελαρία και καλούνται να δώσουν μια λύση, την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει για τα καλά το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα
Έφτασε η ώρα για την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Απούσα η Ελλάδα, που δεν έλαβε πρόσκληση. Συναντήσεις Ερντογάν με Σάρατζ και Πούτιν. Χθες, διέρρευσε το προσχέδιο της Διάσκεψης – Τι αναφέρει. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις.
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου δίνουν το «παρών» -μεταξύ άλλων- ηγέτες και αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.
Στο Βερολίνο έχουν φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).
Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν οι δύο άνδρες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο.
Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να πείσουν τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και την Αίγυπτο να πιέσουν τις δύο πλευρές -τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ- ώστε να καταλήξουν σε μια εκεχειρία διαρκείας στην Τρίπολη, βάζοντας ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που ξεκίνησε από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι και υπολογίζεται ότι έχει εκτοπίζει τουλάχιστον 140.000 ανθρώπους.
Επαφές και ζυμώσεις πριν από τη Διάσκεψη
Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε το πρωί της Κυριακής τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
Στις 13:15, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ στη συνέχεια καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.
Μπαράζ διπλωματικών επαφών είχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και, όπως αναφέρει σε tweet του, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία και αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου.
Today in #Berlin, Turkish Foreign Minister Cavusoglu and I discussed the #Libyan peace process. We agreed on the need for a formal ceasefire agreement and credible monitoring mechanism. pic.twitter.com/bXxnDckLYK
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 19, 2020
Στη συνέχεια, ο Μάικ Πομπέο είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν και οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προσερχόμενος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.
«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.
Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χαφτάρ πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.
Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς έφτασε η ώρα για την κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, βρίσκονται στην Καγκελαρία και καλούνται να δώσουν μια λύση, την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει για τα καλά το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήν
Ο Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.
Πηγή: newsbomb.gr