Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Ιερός» πόλεμος στη Βοστώνη

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για την επιχορήγησηύψους 2.000.000€της Θεολογικής Σχολής τη στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια εκπέμπουν οικονομικό sos

Του Βαγγέλη Παππά

Πυρ ομαδόν έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να επιχορηγήσει με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ την εκκλησιαστική ακαδημία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη. Ο «έκπτωτος» Αντώνης Διαματάρης που γνωστοποίησε την είδηση – αν και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μετά το θέμα περί μη αποφοίτησής του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – φαίνεται πως οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό παραμένουν άριστες.

Συγκεκριμένα, ο παραιτηθείς υπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: « Η Ελλάδα αποφάσισε επιτέλους να επενδύσει στο μέλλον του ελληνισμού στις ΗΠΑ. Αυτό σηματοδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού της να επιχορηγεί με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο τη Θεολογική σχολή, ένα κρίσιμης σημασίας ίδρυμα για το μέλλον της ομογένειας μας», με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σύσσωμη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναλυτικότερα, χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Νίκου Ξυδάκη, πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψωνίζει ομογενειακές ψήφους, έτσι νομίζει, με τα λεφτά της πτωχευμένης Ελλάδας. Και καλύπτει τις μαύρες τρύπες της Αρχιεπισκοπής Β. Αμερικής. Την ίδια ώρα φθίνουν ιστορικές έδρες ελληνικών σπουδών σε σημαντικά ακαδημαϊκά κέντρα ανά την υφήλιο. Και οι τεράστιας πολιτικής σημασίας ελληνικές υποτροφίες προς ξένους σπουδαστές από τα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή, στο ναδίρ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Φίλης δήλωσε πως «Για την κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ, από τις σπουδές χιλιάδων ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας». Καταγγελτικός στάθηκε επίσης στο γεγονός «ότι το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που συνταράσσεται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου, στο ZeroPoint», προσθέτοντας πως το κριτήριο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης είναι οι «δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Για γαλαντομία Μητσοτάκη με ξένα κόλλυβα έκανε λόγο ο Γιώργος Βαρεμένος, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η διαχρονική φροντίδα για τη διαιώνιση ενός φαύλου συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και για την οποία ο επικεφαλής του επιτελικού, πελατειακού κράτους, χρησιμοποιεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, το εκλογικό αποτέλεσμα».

Την ίδια στιγμή το μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ προβλέπεται δυσοίωνο. Κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις, προκύπτει ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με περίπου 15.000 φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσα δηλαδή θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό – ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019.
Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου υπό τον τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Α.Ε.Ι, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» καταργεί οριστικά την ίδρυση 37 νέων τμημάτων – κατά κύριο λόγο στην ελληνική Περιφέρεια – στερώντας κατά αυτόν τον τρόπο κάθε δυνατότητα ανάπτυξης ειδικά στα μικρότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, πως στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» προδιαγράφεται η περικοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κατά 20%, γεγονός που με βεβαιότητα θα μεγαλώσει τις ανισότητες μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας και αναμένεται να πλήξει κυρίως τα ιδρύματα της περιφέρειας. Με την απώλεια του 20% της χρηματοδότησης πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως ήδη τα ΑΕΙ της χώρας, μετά και από τη δεκαετή κρίση, καλύπτουν μόλις στο ελάχιστο και μετά βίας τις ανάγκες τους. Υπενθυμίζεται, ότι με το ίδιο ποσό προβλεπόταν η αναβάθμιση των σπουδών 1.500 αποφοίτων ΕΠΑΛ ανά έτος, με τα 65 διετή προγράμματα σπουδών σε 14 πανεπιστήμια της χώρας.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ