Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΚΙΝΑΛ: Οι “απαιτήσεις” της Φώφης για τον εκλογικό νόμο

Νέος εκλογικός νόμος: Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεγάλο μπόνους των 50 εδρών για να αλλάξει η απλή αναλογική, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και με τον οποίο θα αλλάξει την απλή αναλογική που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, του Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός θα ισχύει στις μεθεπόμενες εκλογές. Στην πράξη τι σημαίνει αυτό; Ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα είναι με απλή αναλογική και προφανώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά ούτε και διάθεση συνεργασίας από κανένα κόμμα, οπότε μετά τις διερευνητικές εκλογές θα πάμε αμέσως με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε νέες εκλογές με τον νόμο που θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Εν αντιθέσει με την ψήφο των αποδήμων, αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν ζήτησε συζήτηση κομμάτων. Αντιθέτως, έκανε μία μίνι διαβούλευση τριών ημερών στη σχετική πλατφόρμα, ετοίμασε τον νόμο και είπε στους πολιτικούς αρχηγούς «Αυτό είναι πάρτε το ή αφήστε του» Και η Γεννηματά το αφήνει καταγγέλλοντας τον Μητσοτάκη. Στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν ότι ενώ η βάση του εκλογικού νόμου είναι το δικό τους σχέδιο για το κλιμακωτό μπόνους, ο Μητσοτάκης το πάει ψηλά το μπόνους, έως 50 έδρες, διότι είναι ανασφαλής και φοβάται. Και γι’ αυτό δεν θα τον ψηφίσουν.

Τι λένε στη Χαριλάου Τρικούπη: «Ότι υπάρχει η ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος ευρείας αποδοχής, που ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να συνδυάζει

 Την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα
 Την εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων.
 Τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση.
 Κυβερνήσεων ισχυρών, με ευρεία λαϊκή στήριξη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε την απλή αναλογική που έφερε ο Τσίπρας, για τους προαναφερθέντες λόγους, ενώ κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λειτουργεί υποκριτικά. Έκανε δύο φορές εκλογές με το μπόνους των 50 εδρών, που το χρησιμοποίησε πολύ καλά και μετά όταν είδε ότι χάνει έφερε την απλή αναλογική.

Μπακογιάννη: Αυτός ο εκλογικός νόμος δε θα γίνει πράξη

Εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής τη δική του πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο. Η πρότασή του περιλάμβανε:

α) Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα

Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα. Με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

β) Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.

γ) Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

δ) Τη δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

ε) Μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ειδικά για το τελευταίο, το Κίνημα Αλλαγής λέει πως ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών πρέπει ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ενώ θα πρέπει και ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ να δημοσιοποιούνται.
Θυμίζουμε ότι η κατάτμηση των περιφερειών, η διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή και η ψήφος για τους αποδήμους έχουν υλοποιηθεί και στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν: «Χάρη στις δικές μας προσπάθειες και πιέσεις».

Τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία παίρνει την πρότασή τους, την τροποποιεί με τέτοιο τρόπο με το «ληστρικό» μπόνους των 50 εδρών, που στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα με το σύστημα που έγιναν οι εκλογές του 2019. Γι’ αυτό και η ατάκα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεννηματά, ήταν: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Επίσης, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ως βασικό bonus τις 20 έδρες για όποιον συγκεντρώσει το 25% των ψήφων, αλλά από κει και πέρα δίνει 1 έδρα πρόσθετο bonus για κάθε επιπλέον 0,5% εκλογικό ποσοστό (αντί του για κάθε 1% που προτείνουμε εμείς)». Τι σημαίνει αυτό. Ότι όποιο κόμμα φτάσει το 37% μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Και αν μπουν στη Βουλή λιγότερα κόμματα από ό,τι σήμερα, τότε ακόμα και με 36% θα μπορεί να κυβερνήσει.
Η κ. Γεννηματά έχει δώσει το στίγμα. Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει μάχη στο θέμα αυτό για να δημιουργήσει μέτωπο εναντίον της κυβερνητικής πρότασης.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ