Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Μαζί», για του υπουργού την… κεφαλή

Τo πρόγραμμα αξιολόγησης ξεκίνησε και όταν ολοκληρωθεί θα έρθουν οι… καρατομήσεις και οι ανασχηματισμοί. Ποιοί είναι με «κίτρινη» κάρτα!

Του Παντελή Περιβολάρη

Υπό τον υφυπουργό Ακη Σκέρτσο ξεκίνησε το πρόγραμμα αξιολόγησης όλων των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Λάτρης της αξιολόγησης είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, την είχε επιβάλει σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, όπου είχαν περάσει από αξιολόγηση από διευθυντές μέχρι οι τελευταίοι υπάλληλοι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τότε των συνδικαλιστών και του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντιπολίτευση.

Τι είναι αυτού του είδους η αξιολόγηση. Είναι ένα πρόγραμμα που λέγεται «Μαζί», στο οποίο μπαίνουν οι πληροφορίες, δηλαδή, πότε πρέπει να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο στη Βουλή ή μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή θα πρέπει να παρθεί μία υπουργική απόφαση. Υπάρχουν τα deadlines που μπαίνουν στα Υπουργικά Συμβούλια, υπάρχουν οι κατ’ ιδίας συνομιλίες του πρωθυπουργού ή του πρωθυπουργικού γραφείου με τον εκάστοτε υπουργό και υφυπουργό και κατόπιν γίνεται ο έλεγχος να τηρούνται αυτά τα deadlines. Όταν δεν τηρούνται, τότε ανάβουν οι κίτρινες κάρτες στο πρόγραμμα και βγαίνουν αντίστοιχα στους υπουργούς. Οταν θα έρθει η ώρα και δεν θα αργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι κίτρινες κάρτες θα παίξουν και καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα παρθούν για τον ανασχηματισμό.
Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό το σύστημα. Ισως για πρώτη φορά είναι τόσο ψηφιοποιημένο έτσι ώστε να μπει αν χρειαστεί και σε εφαρμογή στο κινητό. Αξιολόγηση έκανε και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στους υπουργούς. Αλλά και παλαιότερα στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε αναλάβει την αξιολόγηση και στο υπουργείο έφταναν «σεντόνια» από έγγραφα excelκαι έπρεπε οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, ακόμα και οι γενικοί γραμματείς να συμπληρώνουν τι έχουν κάνει, τι εκκρεμεί και πότε πρέπει να τελειώνουν τη δουλειά που τους έχει ζητηθεί.

Αρκετοί οι «κιτρινισμένοι»

Πολλοί είναι οι υπουργοί που έχουν δει κίτρινες κάρτες. Ο πιο δημοφιλής άλλωστε, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε δεχθεί για το μεταναστευτικό. Όταν ανέλαβε, στην ομιλία που έκανε είχε πει ότι σε όλες τις δυτικές χώρες και ειδικά στην Ιταλία, την Ισπανία που είναι σε αντίστοιχη γεωγραφική θέση με εμάς, το προσφυγικό είναι θέμα της ασφάλειας, είτε υπάρχει ξεχωριστό υπουργείο είτε εντάσσεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Μετά την κίτρινη κάρτα που πήρε, έχασε την αρμοδιότητά που πήγε σε ειδικό συντονιστή και τώρα δημιουργήθηκε ξανά υπουργείο Μετανάστευσης.
Κίτρινη κάρτα είχε δει και ο κ. Πλακιώτακης στο υπουργείο Ναυτιλίας και ο Χάρης Θεοχάρης στον Τουρισμό, ο πρώτος που επισκέφθηκε μέσα στο 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Θεοχάρης μετά την κάρτα που αντίκρισε έτρεξε τα θέματα του υπουργείου και ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή τους δήλωσε: «Κάναμε καλή δουλειά στο δεύτερο εξάμηνο και αυτό πιστοποιείται από τα έσοδα. Αντιμετωπίστηκε το ζήτημα Thomas Cook και τώρα θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσεων για το 2020 και θα μπουν τα θεμέλια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ανοίγει η «αυλαία» της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

«Σφαγή» υφυπουργών

Αυτούς που αναμένεται να πάρει η μπάλα είναι μία μεγάλη μερίδα υφυπουργών, ειδικά εξωκοινοβουλευτικών. Δεν είναι τυχαίες δε οι επιθέσεις που δέχονται ορισμένοι. Υπήρξαν σκληρά δημοσιεύματα για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικό, Δημήτρη Κράνη, τον οποίο χαρακτήριζαν «ανύπαρκτο». Γενικά υπάρχει μία δυσλειτουργία στα υπουργεία μεταξύ των κοινοβουλευτικών υπουργών και των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στην… ουρά να υπουργοποιηθούν περιμένουν πολλοί βουλευτές. Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, όπως αναφέρει κορυφαία πηγή στην Πειραιώς. Το έδειξε ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να μην αντικατασταθεί ο Νότης Μηταράκης στο υπουργείο Εργασίας, απ’ όπου απεχώρησε.

Βρούτσης-Μηταράκης-Μιχαηλίδου: Σχέσεις οργής

Μία δεύτερη ανάγνωση, μας αναφέρουν πηγές στο Μαξίμου, πρέπει να γίνει και για το θέμα της υπουργοποίησης του κ. Μηταράκη στο νέο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εκεί, δεν διορθώθηκε μόνο το λάθος της κατάργησης του υπουργείου (Μεταναστευτικής Πολιτικής), αλλά διορθώθηκαν και τα πράγματα στο υπουργείο Εργασίας. Η συγκατοίκηση Βρούτση, Μηταράκη, Μιχαηλίδου ήταν πολύ δύσκολη και το πρόβλημα λύθηκε δια της αποχώρησης του Μηταράκη και της αναβάθμισής του, που «χρυσώνει» και το χάπι ότι στον εσωτερικό πόλεμο στο πρώην υπουργείο του, έχασε…

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ