Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αντεπίθεση Μητσοτάκη σε Μέρκελ και Τουρκία

Αντεπίθεση Μητσοτάκη σε Μέρκελ και Τουρκία: Ο Ελληνας πρωθυπουργός με συμμάχους Χαφτάρ και Ισραήλ, απειλεί με βέτο στην όποια απόφαση ληφθεί στο Βερολίνο

Του Γιώργου Μανουσακάκη

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και τη στάση της Γερμανίας που πραγματοποιεί διάσκεψη την Κυριακή για τη Λιβύη χωρίς την παρουσία της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά με καλεσμένους τον καλύτερο «πελάτη» της, την Τουρκία και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ασκεί επιρροή στο στρατάρχη Χαφτάρ.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει στην Αθήνα τον στρατάρχη Χαφτάρ και παράλληλα να απειλεί με βέτο στην όποια απόφαση και αν ληφθεί στο Βερολίνο, έχει προκαλέσει αναταράξεις σε Ευρώπη και Τουρκία, καθώς δεν περίμεναν την Ελλάδα να αφήσει την μετριοπάθεια και να περάσει στην αντεπίθεση. Επιπλέον, οι αναταράξεις έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την πρόθεση της Ελλάδας να στείλει στρατό στη Λιβύη και από τη συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή πολεμικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και όχι μόνο.

Η συνάντηση με Χαφτάρ

Να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή. Ο στρατάρχης από την πλευρά του χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν, ενώ εξέφρασε τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση περιγράφονται τα όσα ειπώθηκαν στην 40λεπτη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα με αυτό, ο Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.Ο Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από τη συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαφτάρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Χαφτάρ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Μήνυμα σε Τουρκία με μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου

Ταύτιση απόψεων με Δένδια

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Λίβυο στρατάρχη για 1,5 ώρα με τον οποίο – όπως τονίστηκε – υπήρξε ταύτιση απόψεων. «Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη», δήλωσε ο κ. Δένδιας με την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Μέρκελ

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Έθεσε,επίσης, τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα

Οι ξένοι «παπαγάλοι» κινδυνολογούν

Ακόμα και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνει λόγο το Bloomberg σε δημοσίευμά του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανταπόκριση του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, «η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από τις Βρυξέλλες και αυτός ο φόβος βρίσκεται πίσω από την πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τη Λιβύη και την Τουρκία. Ωστόσο, το μπλοκ ενδεχομένως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες του. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ».

«Για την Αθήνα», συνεχίζει το Bloomberg, «μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη μια δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του».«Και μετά τι;», αναρωτιέται το Bloomberg και συνεχίζει:«Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996 (σ.σ. κρίση των Ιμίων), γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται έναν λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή». Να σημειωθεί ότι ανάλογα σε περιεχόμενο δημοσιεύματα υπήρξαν και σε μερίδα του γερμανικού Τύπου.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ