Σύμφωνα με ευρήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας (ΕΑΕ), παρόλο που οι Έλληνες ενδιαφέρονται και αγχώνονται για τον καρκίνο, δεν υιοθιετούν τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης.
Εννέα στους δέκα Ελληνες γνωρίζουν είτε από το συγγενικό τους ή από το φιλικό τους περιβάλλον άτομο που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο, ένα ενδεχόμενο που ανησυχεί τουλάχιστον ένας στους δύο κατοίκους της χώρας μας. Το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η υπεριώδης ακτινοβολία χαρακτηρίζονται οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου από τους περισσότερους Ελληνες που υποτιμούν σε μεγάλο ποσοστό τη σημασία του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ και στην πλειονότητά τους δεν υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης για τον καρκίνο στην Ελλάδα που παρουσίασε, χθες, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), επ’ ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η Kappa Research, τον περασμένο μήνα (7 έως 10 Ιανουαρίου 2020), σε δείγμα 1.002 ατόμων, και παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλόπουλος, το 90% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι γνωρίζει προσωπικά κάποιο άτομο που έχει νοσήσει από καρκίνο. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και ασθενείς που ζουν αυτή τη στιγμή με καρκίνο (1% του δείγματος) ή έχουν επιβιώσει από καρκίνο (6%).
Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες (42%) έχουν μέλος της οικογένειας που έχει ή είχε καρκίνο. Το 54% έχει άγχος για την πιθανότητα να εμφανίσει ο ίδιος τη νόσο. Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 62% απάντησαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να παρουσιάσει καρκίνο και ακολουθούν η ανθυγιεινή διατροφή (46%), η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (46%) και η έκθεση σε μολυσμένο αέρα (45%). Μόλις το 25% απάντησε ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, ενώ εξίσου χαμηλά στις απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν και η κατανάλωση αλκοόλ (24%), η έλλειψη γυμναστικής (20%) και η μόλυνση από κάποιους συγκεκριμένους ιούς ή βακτήρια (17%).
Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν την κατανάλωση υγιεινής τροφής (37%), την αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος (35%), και την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%). Μόλις το 12% υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο, εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β ή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει κάνει το 4% των συμμετεχόντων, ενώ το 19% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, οι επιστήμονες της ΕΑΕ, επεσήμαναν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, ενώ ανακοίνωσαν τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας νοσηλείας σε κτίριο της Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (με δωρεά της Μαριάννας Λάτση), και τη συνέχιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων μαστογράφου με τη στήριξη της ΚΕΔΕ και ιδιωτικών εταιρειών.
Πηγή: Kathimerini.gr