Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γερμανία: Με διαφημίσεις ψάχνουν μυστικούς πράκτορες

Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών στη Γερμανία προσπαθεί να προσεγγίσει μελλοντικό προσωπικό, μέσω διαφημίσεων.

Παρόμοιο είναι το σλόγκαν διαφημιστικής εκστρατείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος: «Κάνε το σωστό».

Οι αφίσες αυτές δεν αναρτώνται όμως μόνο σε μέσα συγκοινωνίας, αλλά ακόμα και σε αποδυτήρια τοπικών γυμναστηρίων, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών αδυνατεί εδώ και καιρό να καλύψει τουλάχιστον 35 κενές θέσεις, από τις οποίες περίπου το 50% στον τομέα πληροφορικής και της ασφάλειας δικτύων.

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Αστυνομία όπου θα πρέπει να καλυφθούν φέτος πάνω από 2.000 θέσεις. Για το λόγο αυτό η γερμανική υπηρεσία χαμήλωσε τον πήχη των προϋποθέσεων για τους υποψηφίους.

Στην εξέταση ορθογραφίας δεν περιλαμβάνεται πλέον η λέξη χρυσάνθεμα (Chrysanthemen) λόγω προφανών δυσκολιών και στις εξετάσεις φυσικής κατάστασης η σκυταλοδρομία αντικατέστησε το άλμα εις μήκος και τις κάμψεις.

Ψάχνει αλλά δεν βρίσκει ειδικούς η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών
Γιατί όμως υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες;

Ο Τόμας Γκάμπριελ Ρίντιγκερ, εγκληματολόγος στο ΑΕΙ της αστυνομίας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, δηλώνει στην DW ότι ένας ειδικός πληροφορικής βγάζει πολύ περισσότερα στην ελεύθερη αγορά από ότι στο δημόσιο.

Έπειτα η φήμη μιας υπηρεσίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη μιας νεοφυούς εταιρίας. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει πολλούς ενδιαφερόμενους. Από την πλευρά του ο Χανς Βίλχελμ Ντιν από την επιτροπή ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θεωρεί ότι «οι ειδικοί είναι λίγοι και οι θέσεις πολλές. Εννοείται ότι η πλάστιγγα θα γύρει προς την πλευρά μιας καλοπληρωμένης δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Τόμας Γκάμπριελ Ρίντιγκερ αποδίδει τις ελλείψεις σε ειδικούς πληροφορικής στο γεγονός ότι η Γερμανία ξεκίνησε με καθυστέρηση να ενδιαφέρεται για την ψηφιοποίηση. Παρόμοια άποψη έχει και ο Χανς Βίλχελμ Ντιν: «Στην κατάταξη Ψηφιακής Οικονομίας και Ψηφιακής Κοινωνίας, η Γερμανία καταλαμβάνει στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μόλις την 26η θέση σε συνολικά 28 χώρες. Μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία διαθέτουν υπηρεσίες με ακόμα χαμηλότερο επίπεδο ψηφιοποίησης».

Κατά την άποψη του γερμανού ειδικού το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ουραγός στη κατάταξη δείχνει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αλλά και το δρόμο που έχει ακόμα μπροστά της για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Πηγή: Cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ