Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Το σχέδιο για τη σωτηρία του ποδοσφαίρου

Η αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα που ξέσπασε μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ήταν σπασμωδική. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει την προβλεπόμενη διάταξη του νόμου 2725 για την πολυϊδιοκτησία, έτσι ώστε να μην προβλέπεται υποβιβασμός, αλλά αφαίρεση βαθμών, αλλά στη συνέχεια ενεπλάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με στόχο να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο αλλαγής εκ θεμελίων του ποδόσφαιρου μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες μας είπε: «Αυτό και τέλος. Έχω σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ».

Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιο της κυβέρνησης; Καταρχάς να πούμε ότι η αρχική πρόθεση ήταν «να δοθούν τα κλειδιά στην UEFA», όπως ανέφερε η Κυβερνητική Επιτροπή. Στις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στη Νιόν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε να επιβληθεί μία ας πούμε Διοικούσα Επιτροπή στην Ομοσπονδία, όπως είχε γίνει την περίοδο του Σταύρου Κοντονή, όταν κατέπεσε η διοίκηση Γκιρτζίκη και μέσα σε αυτή τη Διοικούσα Επιτροπή να υπάρχουν στελέχη της UEFA και επιφανή πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης. Αυτό «πάγωσε», γιατί η FIFA και η UEFA αφενός θέλουν οι Εθνικές Ομοσπονδίες να διοικούν το ποδόσφαιρο σε κάθε χώρα, αλλιώς ποιο θα είναι το νόημα της ύπαρξής τους και αφετέρου θέματα όπως η βία στον αθλητισμό, που είναι κορυφαίο για την ελληνική κυβέρνηση, είναι θέματα που κατά την UEFA τα λύνουν τα κράτη και όχι οι Συνομοσπονδίες.

Task Force και μνημόνιο

Γεραπετρίτης και UEFA έχουν συμφωνήσει και όλα θα επικυρωθούν όταν θα έρθουν στην Ελλάδα οι πρόεδροι της FIFAκαι της UEFA, Ινφαντίνο και Τσέφεριν αντίστοιχα, για να συναντηθούν με τον Ελληνα πρωθυπουργό στα εξής:

Υπογραφή «μνημονίου» μεταξύ Ελλάδας και FIFA/UEFAστο οποίο θα καθορίζονται όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Γεραπετρίτης είπε: «Ο πρόεδρος της UEFA θα έρθει μέσα στον Φεβρουάριο να υπογράψει ένα συνυποσχετικό με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα το φτιάξει η κυβέρνηση και θα το συνυπογράψει η UEFA, που μαζί με τη FIFA θα κάνουν τις προτάσεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας, ζητήσαμε την τεχνική βοήθεια για το ευρύ φάσμα του ποδοσφαίρου. Το συνυποσχετικό θα περιλαμβάνει την τεχνική βοήθεια της UEFA, η οποία έχει κάνει ήδη μελέτες και θα αξιοποιήσει τα όποια εργαλεία».

Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ θα εφαρμόσει αυτό το μνημόνιο. Το καλοκαίρι στις εκλογές της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει ανθρώπους ευρύτερης αποδοχής για να φτιαχτεί ένα οικουμενικό ψηφοδέλτιο για μία νέα διοίκηση.

Θα δημιουργηθεί μία επιτροπή «TaskForce», μία επιτροπή σοφών με Ελληνες κοινής αποδοχής,π.χ. ανθρώπους του ποδόσφαιρου όπως ο Νικολαΐδης και ίσως με ξένους που θα συμβουλεύει την ΕΠΟ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα ελέγχει αν το μνημόνιο εφαρμόζεται σωστά. Η κυβέρνηση λέει προς ώρας ότι δεν προτίθεται να κάνει μία τέτοια επιτροπή, αλλά στο παρασκήνιο της υπόθεσης αυτό συζητείται εντόνως.

Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές σε ό,τι αφορά τη βία. Αυτό αφορά και τα πρόσωπα που θα εμπλέκονται, είτε είναι χούλιγκανς είτε παράγοντες που έχουν συμπεριφορές εκτός πλαισίων και πειθαρχικού κώδικα και βέβαια για τις ομάδες. Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση από πλευράς της θα παράσχει την πλήρη πολιτική κάλυψη και θα νομοθετήσει ότι είναι αναγκαίο. Οι κυρώσεις πλέον για παραβίαση των κανόνων, θα φτάνουν μέχρι και την αποβολή ομάδων από την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις αλλαγές θα εισαγάγει το καταστατικό της ΕΠΟ η UEFA. Ομως ό,τι θέσεις προτείνει, πρέπει στο πλαίσιο της εξυγίανσης να τις ακολουθήσει και η ΕΠΟ στα όργανά της. Σε ένα κυρίαρχο κράτος υπάρχουν κατανομή αρμοδιοτήτων και η Πολιτεία θέτει το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι φορείς. Η ΕΠΟ μπορεί ή όχι, θα πρέπει να εισαγάγει τις αλλαγές. Δεν μπορεί να λειτουργεί στο… κενό, αλλά στο πλαίσιο της οργάνωσης με UEFAFIFA. FIFA και UEFA θα κάνουν προτάσεις και εμείς έχουμε τη δέσμευση να νομοθετήσουμε. Το πακέτο των προτάσεων θα έρθει μετά το ποδοσφαιρικό μνημόνιο. Ο,τι έρθει θα είναι πρακτικές που έχουν επεξεργαστεί στο εξωτερικό».

Η πολυϊδιοικτησία θα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί. Δηλαδή, αν τιμωρηθεί με αφαίρεση π.χ. 5 βαθμών μία ομάδα και δεν συμμορφωθεί, θα τιμωρηθεί εκ νέου και η ποινή εν συνεχεία θα μπορεί να φτάσει μέχρι αποβολή από την Ευρώπη. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Mετά την εισήγηση της ΕΕΑ, θα αφαιρούνται 5 έως 10 βαθμοί. Σε συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, θα πρέπει οι παραβάτες να συμμορφώνονται. Θα πρέπει να αναιρείται η πολυϊδιοκτησία. Αν δεν γίνεται, θα παρεμβαίνει ξανά η Δικαιοσύνη με καταγγελία ή με παρέμβασή της για νέα τιμωρία. Εφόσον δεν τηρηθούν οι κανόνες από όλους τους συμμετέχοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα υπάρχει αποβολή ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαικά κύπελλα».

Η διαιτησία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την ΕΠΟ. Μελετάται να επιστραφεί η διαχείρισή της στην Ομοσπονδία των διαιτητών, την ΟΔΠΕ και στους κατά τόπους συνδέσμους διαιτητών, όπως ήταν τη δεκαετία του ‘80 όταν μετά από μία περίοδο με ξένους διαιτητές αμφιβόλου αξίας, αναπτύχθηκε η ελληνική διαιτησία με σπουδαίους διαιτητές και μετέπειτα δασκάλους, όπως ο Ζλατάνος, ο Αντώνης Βασσάρας και ο Γερμανάκος. Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί και σε κάθε Σύνδεσμο η διδασκαλία που γινόταν στους διαιτητές κάθε Δευτέρα βράδυ, μιλάμε για όλες τις κατηγορίες, κάτι που σταμάτησε από τότε που η διαιτησία πέρασε στον έλεγχο της ΕΠΟ και κουμάντο κάνουν οι κατά τόπους ΕΠΣ και όχι οι σύνδεσμοι των διαιτητών. Ο Γεραπετρίτης είπε: «υπάρχουν σκέψεις για αυτονόμηση της διαιτησίας, με έναν ανεξάρτητο φορέα για τους διαιτητές. Τώρα συνδέονται άμεσα με την ΕΠΟ. Αυτό συμβάλει σε παθογένειες . Πρέπει να μην λογοδοτούν στην ΕΠΟ. Για να είναι αδιάφθοροι οι διαιτητές, πρέπει να έχουν οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία».

Αλλαγή στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ. Το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων UEFA/FIFA με τους «big4» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε ο Δημήτρης Μελισσανίδης αντέδρασε. Για όσους δεν γνωρίζουν το Σώμα από το οποίο εκλέγεται η διοίκηση της ΕΠΟ είναι οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η κυβέρνηση θέλει να το αλλάξει και να ψηφίζουν όλα τα σωματεία της χώρας που είναι περισσότερα από 4.000 σε μία εκλογική πανελλαδική διαδικασία που θα γίνεται σε όλη τη χώρα ταυτόχρονα, όπως οι κανονικές εκλογές. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Θα λειτουργούν κανονικά οι υφιστάμενες δομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των θεσμών, όχι στους μεσσίες. Μακάρι να λειτουργήσουν σωστά οι δομές. Οπου χρειαστούν πρόσωπα θα είναι απολύτου εμπιστοσύνης και καθαρότητας. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των εκλογών στην ΕΠΟ. Ο τρόπος που εκλέγονται και η βάση».

Εντός του Φεβρουαρίου θα έρθει στην Αθήνα ο Τσέφεριν για συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατόπιν ο Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην έδρα της FIFA. Ετσι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την πλήρη ανασύνταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εντός Φλεβάρη έρχεται ο πρόεδρος της UEFA. Μετά τα πάω στη Ζυρίχη να δω την ηγεσία της FIFA».

ΜΑΡΟΥΠΑ: ΠΑΡΕΝΘΕΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΚΑΛΠΑΤΖΙ∆ΗΣ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Καλπατζίδης είναι παρένθετο πρόσωπο», δήλωσε αποκλειστικά στη «Μ», το μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ειρήνη Μαρούπα. Η κ. Μαρούπα μάς τόνισε ακόμα πως η ίδια απεφάνθη πως ο ΠΑΟΚ παραβίασε τη νομοθεσία και διαφώνησε ως προς την ποινή που επιβλήθηκε. Για τη διαφοροποίησή της αυτή δικαιώθηκε, αφού η κυβέρνηση άλλαξε το σχετικό άρθρο του νόμου και αντί της αποβολής από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται πλέον ποινή αφαίρεσης βαθμών.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ