Δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και επισήμως από χθες ο Σταύρος Κοσκωτάς στην θέση του παραιτηθέντος Κώστα Νιζάμη, που παραμένει επικεφαλής του Συνδυασμού ¨Πειραιάς σε τάξη¨.
Συγκεκριμένα, στον “Πειραιά σε Τάξη” είχε εκλεγεί ένας σύμβουλος και την έδρα την είχε πάρει ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Κώστας Νιζάμης.
Χθες ο Κώστας Νιζάμης δήλωσε στο προεδρείο του δ.σ. την παραίτησή του και στα έδρανα κάθισε ο Σταύρος Κοσκωτάς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Για την ιστορία, ο Σταύρος Κοσκωτάς, όταν είχε θέσει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Κώστα Νιζάμη, ρωτήθηκε από την εφημερίδα “Κοινωνική” για την απόφασή του και μεταξύ άλλων είχε πει:
«Από την εποχή που αποκτήσαμε τον Ολυμπιακό δέθηκα µε τον Πειραιά, λάτρεψα τον Θρύλο και τους Πειραιώτες µε απόδειξη όλα αυτά που καταφέραμε να κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα εκείνη την εποχή. Και σήμερα θέλω να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες µου στον Πειραιά για έναν πιο όμορφο, άνετο, λειτουργικό και οικονομικά ανεξάρτητο τρόπο ζωής».
Σταύρος Κοσκωτάς: 25 χρόνια ασύλληπτος
Στις 26 Νοεμβρίου του 1988 ο Γιώργος Κοσκωτάς συλλαμβάνεται στη Βοστώνη. Για 2,5 χρόνια κρατείται στις φυλακές του Σάλεμ και τον Ιούνιο του 1991 εκδίδεται στην Ελλάδα.
Την ίδια χρονιά δικάζεται, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, πλαστογραφία και παρακώλυση ελέγχου της δικαιοσύνης. Καταδικάζεται με 25 χρόνια φυλάκισης. Εκτίει τελικά τα 3/5 της ποινής στον Κορυδαλλό και αποφυλακίζεται το 2001.
Ο Γιώργος ήταν ο μόνος Κοσκωτάς που πλήρωσε για τις παρανομίες του. Όχι όμως και ο μόνος καταζητούμενος.
Πολλοί δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του αδελφού του Σταύρου, δεξί χέρι του Γιώργου σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν αντιπρόεδρος στις παντός είδους τραπεζικές, εκδοτικές και αθλητικές επιχειρήσεις.
Στις αρχές του ’80 τα δύο αδέλφια συγκρότησαν την πρώτη εταιρεία τους real estate, με αντικείμενο την κατασκευή 15 βιλών στην Εκάλη.
Ο Σταύρος ήταν επίσης αυτός που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Σαραβάκο και του πρόσφερε «ξερά» προκαταβολή 50 εκατομμυρίων δραχμών για να κλείσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.
Εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το 1990, πριν ακόμα δηλαδή εκδοθεί στην Ελλάδα ο αδελφός του.
Το ένταλμα αφορούσε «την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας».
Δεν κατέστη όμως ποτέ εφικτό να εκτελεστεί. Ο Σταύρος ήταν ήδη άφαντος, με μια… κινηματογραφική εξαφάνιση.
Ακολούθησε δικαστικό βούλευμα εναντίον του για να διατηρηθεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψής του.
Ο Στ. Κοσκωτάς ουδέποτε συνελήφθη. Έζησε υπόδικος για 25 χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2014 απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία, καθώς μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, τα αδικήματά του παραγράφηκαν και επέστρεψε στην Ελλάδα.